40 אחוז מהאוכלוסייה סובלת משחיקה של רקמת החניכיים וחשיפה של שורש השן • ישנם מצבים שונים שיכולים לגרום למצב ושיטות שונות לטיפול בו • רפואה מונעת
נסיגת חניכיים הינה תופעה נפוצה אשר מתרחש אצל כ-40% מהאוכלוסייה. במקרים רבים הנסיגה מתרחשת באזור השיניים הקדמיות, דבר שמביא לפגיעה אסתטית בחיוך. מטרת מאמר זה הינה להסביר את הגורמים לתופעה ואת הדרכים למניעה ולטיפול בבעיה.
נסיגת חניכיים מתארת מצב שבו החניכיים בשן או במספר שיניים נמצאות במיקום גבוהה יותר על השן וחושפות את שורש השן. הנסיגה יכולה לגרום לתופעות כגון עששת שורשים, רגישות שיניים וכמובן לפגיעה אסתטית בחיוך. חשוב להבין שאין להתייחס לנסיגת חניכיים כמחלה אלה כסימפטום שיכול להיגרם על ידי מספר גורמים.
מהם הגורמים לנסיגת חניכיים?
1. חניכיים דקות: מספר רב של אנשים נולדו גנטית עם חניכיים בעובי דק. בניגוד לאנשים אשר להם
סוג חניכיים עבה, אנשים עם חניכיים דקות מועדים יותר לנסיגת חניכים בעקבות דלקת חניכיים או צחצוח אגרסיבי.
2. מחלת חניכיים: מחלת חניכיים (פריודונטטיס) הינה מחלה שבה ישנה פגיעה בעצם אשר מחזיקה את השיניים. במקרים רבים של מחלות חניכיים שולי החניכיים עוקבים אחרי נסיגת העצם ונוצרת נסיגת חניכיים שעוקבת אחר מיקום העצם החדש.
3. טראומה חוזרת: הרגלים כמו צחצוח שיניים אגרסיבי (כזה שגורם למברשת השיניים להיפתח), דחיפה של גוף זר כמו קיסם או ציפורניים, טראומה חוזרת בשל פירסינג בלשון או בשפה יכולים לגרום לנסיגת חניכיים באזור הטראומה.
4. מיקום שן: שיניים אשר ממוקמות קדמי מדי, אם בגלל צפיפות או בשל יישור שיניים, יכולות לגרום למתח על שולי החניכיים ולנסיגת חניכיים.
5. חיבור שרירי: פרנום, באזורי השיניים הקדמיות קיים חיבור שרירי. במקרים שבהם החיבור גבוה ומגיע לשולי החניכיים בזמן תנועת השריר תיגרם משיכה של שולי החניכים ונסיגת חניכיים.
6. עישון: עישון גורם לירידה בכמות כלי הדם בחניכיים ולקושי בריפוי ובהתאוששות ברקמה. במקרים של דלקת חניכיים או פגיעה בחניכיים יכולה להיגרם נסיגה מקומית.
כיצד ניתן למנוע את המשך הנסיגה?
כמו שראינו, מספר גורמים ושילוב שלהם יכולים לגרם לנסיגת חניכיים. בשל כך הטיפול בהם הינו לפי הגורם או הגורמים לבעיה. רופא מומחה למחלות חניכיים יאבחן את הגורמים לנסיגת החניכיים ולפיהם יפעל על מנת למנוע את המשך הנסיגה. במקרים של מחלות ודלקות חניכיים הפתרון יהיה ניקוי האזור והפסקה של המשך המחלה.
במקרים של טראומה חוזרת מצחצוח או מגוף זר הפסקה של הטראומה מביאה לשיפור במצב תוך כמה שבועות. במקרים של חיבור שרירי גבוהה ניתוק החיבור (פרנקטומי) מביא במקרים רבים לשיפור בנסיגה.
כיצד ניתן לתקן את נסיגת החניכיים?
קיימות כמה אינדיקציות לטיפול בנסיגת חניכיים
והן:
1) מקרים אסתטיים.
2) מקרים שבהם הנסיגה מתקדמת או שלא נשארה כמות חניכיים להגן על השן.
3) רגישות חניכיים אשר לא ניתנת לטיפול על ידי משחות או חומרים במרפאה.
באינדיקציות האלו ניתן לבצע טיפול של השתלת חניכיים, מטרת הטיפול לייצר רקמת חניכיים אשר תגן על השן ולכסות את שורש השן החשוף. קיימות מספר טכניקות כירורגיות לטיפול ומספר חומרי השתלה, ביניהם השתלה עצמית מרקמת החך או על ידי שתל ממקור חיה או אדם או ממקור סינטטי. כל טכניקה וכל חומר מילוי מתאים למקרה אחר.
בשנים האחרונות, עם כניסת המיקרוכירורגיה לעולם רפואת השיניים, הטכניקות יותר פרדיקטבי־ליות ופחות כואבות עם ריפוי מהיר יותר וקליטה מהירה יותר של שתל החניכיים.
ד״ר מנחם אברהמי, בעל יותר מ- 30 שנות ניסיון, מקבל לקוחות באנסינו. מבצע לקוראי ״שבוע ישראלי״: בדיקה וצילום חינם. לקביעת תור צלצלו:818-905-8337