צו מניעה שהוצא על ידי השופט המחוזי של ארה"ב, מארק סי סקארסי, מורה ל-UCLA למנוע אזורים אנטישמיים כמו המאהלים של תומכי חמאס שהוקמו באפריל, ושלפי דיווחים חסמו סטודנטים יהודים מאזורים בקמפוס. עורכי דין אמרו שמדובר בפסיקה הראשונה מסוג זה בארה"ב נגד אוניברסיטה.
השופט הפדרלי בלוס אנג'לס תקף ביום שלישי כ"בלתי נתפסת" ו"מתועבת" את מדיניות UCLA במהלך ההפגנות הפרו-פלסטיניות של האביב, שבהן נמנעה מסטודנטים יהודים גישה לכיתות, לספרייה ולמקומות אחרים בקמפוס.
צו בית המשפט מגיע כתוצאה מתביעה נגד UCLA שהוגשה בחוד יוני, שבה שני סטודנטים למשפטים ותואר ראשון טוענים שהאוניברסיטה איפשרה לקבוצת סטודנטים ולזרים להקים מאהל פרו-פלסטיני שמנע בכוח מסטודנטים וסגל יהודים לגשת חלקים קריטיים בקמפוס.
UCLA חיזקה לכאורה את האזורים – הן על ידי הצבת מחסומי מתכת והן על ידי הסבת סטודנטים יהודים – תוך שלא נקטה פעולה יעילה כדי להבטיח מעבר בטוח לסטודנטים, נכתב בתביעה. בתגובה לתלונה, UCLA התנערה מכל חובה להגן על תלמידיה היהודים, כתב השופט.
תומכי המפגינים האשימו גורמים רשמיים בהתעלמות מהתקפה אלימה על המאהל על ידי מפגיני נגד פרו-ישראלים ב-30 באפריל, תוך שהם מיהרו לעצור את האוהדים את הפלסטינים.
"בשנת 2024, בארצות הברית של אמריקה, במדינת קליפורניה, בעיר לוס אנג'לס, סטודנטים יהודים הוצאו מחלקים מהקמפוס של UCLA כי הם סירבו להוקיע את אמונתם", כתב סקארסי בפסק הדין שפורסם בבית המשפט הפדרלי בלוס אנג'לס.
"עובדה זו היא כל כך בלתי נתפסת וכל כך מתעבת את הערבות החוקתית שלנו לחופש דת, עד שיש לחזור על כך: סטודנטים יהודים הודחו מחלקים מהקמפוס של UCLA בגלל שסירבו להוקיע את אמונתם. UCLA אינה חולקת על כך. במקום זאת, UCLA טוענת שאין לה אחריות להגן על חופש הדת של הסטודנטים היהודים שלה מכיוון שההדרה תוכננה על ידי מפגינים של צד שלישי".
השופט המשיך, "אבל על פי עקרונות חוקתיים, UCLA עשויה שלא לאפשר שירותים לסטודנטים מסוימים כאשר UCLA יודעת שסטודנטים אחרים אינם נכללים על רקע דתי, ללא קשר למי שהינדס ותיכנן את ההדרה".
סקארסי דחה הצעה של UCLA לעכב את צו המניעה הקבוע, שייכנס לתוקף ביום חמישי. UCLA צפויה לערער על פסק הדין לבית המשפט ה-9 של ארה"ב לערעורים. מרי אוסקו, סגנית קנצלרית UCLA לתקשורת אסטרטגית, אמרה בעבר שהאוניברסיטה פועלת לטפל בבעיות הנטענות בתביעה.
"UCLA מחויבת לשמור על קמפוס בטוח ומכיל, לתת דין וחשבון על מי שעוסקים באלימות, ולהילחם באנטישמיות בכל הצורות", אמרה. "יישמנו לקחים שנלמדו מהמחאות של האביב הזה וממשיכים לפעול לטיפוח תרבות קמפוס שבה כולם מרגישים רצויים וחופשיים מהפחדה, אפליה והטרדה".
סקארסי הורה בעבר לאוניברסיטה לתכנן תוכנית למניעת פעולות מפלות מלהתרחש בקמפוס. התובעים טוענים שהאזורים הפרו-פלסטינים הפרו את חוקי זכויות האזרח והיפלו את הסטודנטים היהודים של האוניברסיטה.
בקשת התובעים לצו המניעה הזמני נגד המאהלים דנה במה שהיא מתארת כ"כישלונה המתמשך והבוטה של UCLA לספק לסטודנטים יהודים גישה שווה ויחס שווה בקמפוס שלה". הסטודנטים היהודים טוענים שהחינוך האקדמי שלהם סובל בגלל האפליה וביקשו שבית המשפט יעניק להם סעד "כדי שיוכלו לחזור בביטחה לקמפוס ולשיעורים ב-2024-2025".
כ-2,500 סטודנטים יהודים רשומים ללימודי תואר ראשון ב-UCLA, והם מייצגים 9.5% מכלל הסטודנטים. 500 סטודנטים יהודים לומדים לתוארים מתקדמים – 3.3% ממספר הסטודנטים לתוארים מתקדמים, לפי הלל ב-UCLA. "אף סטודנט לא צריך לפחד שייחסמו אותו מהקמפוס שלו בגלל שהם יהודים", אמר יום שלישי יצחק פרנקל, סטודנט שנה שלישית למשפטים ב-UCLA ואחד משלושת התובעים. "אני אסיר תודה שבית המשפט הורה ל-UCLA להפסיק את ההתנהלות האנטי-יהודית המבישה הזו".
בעקבות התקפות חמאס על ישראל ב-7 באוקטובר 2023, והלחימה שבאה בעקבותיה, החלו הפגנות של תומכי חמאס בקמפוסים של מכללות ברחבי ארה"ב. עורכי הדין של התובעים טענו במסמכי בית המשפט כי על ידי התרת המאהל בקמפוס ווסטווד, גרמה UCLA לאסור על סטודנטים וסגל יהודים לגשת לחלקים מהקמפוס "אלא אם הם הסכימו להתנער מזכות הקיום של ישראל".
"זו בושה ל-UCLA לאפשר לבריונים אנטישמים להטיל אימה על יהודים בקמפוס", אמר מארק רינצי ממשרד עורכי הדין בקט ופרקליטם של הסטודנטים היהודים התובעים. "הפסיקה של היום אומרת שהמדיניות של UCLA לעזור לפעילים אנטישמיים לפגוע ביהודים היא לא רק שגויה מוסרית – אלא הפרה חוקתית בוטה. UCLA צריכה להפסיק להילחם בחוקה ולהתחיל להגן על יהודים בקמפוס".
לטענת התובעים, הפעילים – רבים מהם רעולי פנים – השתמשו במחסומים, הנפיקו רצועות יד, בנו מחסומים ולעיתים קרובות "נעלו זרועות" כדי למנוע מעבר פיזי מסטודנטים יהודים.
במשך שבוע, נטען בתביעה, הממשל של UCLA היה מודע לפרקטיקות הללו ובחר לתת להם להימשך. בתביעה נטען כי במקום לפנות את המאהל, UCLA הורתה לצוות האבטחה להרתיע סטודנטים לא מאושרים מלנסות לחצות את האזורים שנחסמו על ידי הפעילים.
"אם מתסיסים רעולי פנים היו מטרידים כל קבוצת מיעוט אחרת ב-UCLA, המושל גאווין ניוסום היה שולח מיד את המשמר הלאומי, ובצדק", אמר רינצי בעבר. "אבל UCLA במקום זאת הסתערה מהפעילים האנטישמים ואפשרה לסטודנטים היהודים שלה להיות מופרדים מלב הקמפוס שלהם. זה כישלון עמוק ולא חוקי של מנהיגות".
רינצי, שהמשרד שלו הגיש את הבקשה בת 34 עמודים לצו מניעה, טען כי פעילים בתוך המאהל הפרו-פלסטיני כוונו לסטודנטים יהודים. פרנקל טוען שהוא התמודד עם הטרדות אנטישמיות ונאלץ לנטוש את מסלוליו הקבועים בקמפוס בגלל מה שמכונה "אזור ההדרה" היהודי, נכתב בתביעה.
ג'ושוע גאיום, תלמיד כיתה ב' והיסטוריה, אומר שהוא נחסם שוב ושוב מגישה לספרייה ולמרחבים ציבוריים אחרים. גאיום טוען כי שמע קריאות במאהל כולל "מוות ליהודים". התובעת השלישית, הסטודנטית למשפטים עדן שמואליאן, טוענת שלימודי בחינות הגמר שלה נפגעו קשות כאשר נאלצה להסתובב במאהל ולהתמודד עם קריאות ושלטים אנטישמיות כדי לגשת לספריית בית הספר למשפטים.
"זה מזעזע שאוניברסיטה אמריקאית מובחרת תתמוך באופן פעיל ותעודד קבוצות רעולי פנים אנטישמים", אמר רינצי. "הקהילה היהודית של UCLA צריכה לדעת שהם יהיו בטוחים בקמפוס לפני תחילת סמסטר הסתיו".