"אם התפילה היחידה שהאדם יאמר כל חייו היא: 'תודה', זה כל מה שדרוש לו"
– מאסטר אקהרט, תאולוג, פילסוף ומיסטיקאי גרמני מהמאה ה-12
כמה מאיתנו יודעים את המשמעות העמוקה של הכרת תודה באופן קבוע? וכמה מאיתנו באמת מתורגלים באמירתה בצורה שיכולה לשנות את חיינו? הכרת תודה הינה כלי עתיק ליצירת שינויים חיוביים ומשמעותים בחיינו, רק שבעולמנו אין רבים המתורגלים בשימוש כלי זה.
תפילה במובן הרוחני שלה (ואיני מתכוונת דווקא לתפילות מהסידור), היא אחת ממאפייני הכרת תודה. לא לחינם היהדות קבעה שלוש תפילות ביום. חכמינו הבינו וידעו את המשמעות העמוקה של תפילה ככלי לחולל שינויים, ולהשיג מטרות ובקשות. המקובלים במאות הקודמות היו שוקעים בתפילות במשך שעות. הם ידעו את הסוד שטמון בכוח המחשבה – תפילתם היתה מעין מדיטציה שכללה גם הכרת תודה. הם ידעו שישנה עוד דרך להשגת דברים בעולמנו הארצי שאינה קשורה בעשייה, אלא בכוח המחשבה, ההתבוננות והדיבור. הם כללו הכרת תודה כחלק אינטגרלי מכוח התפילות שלהם, כך שעד היום החלק הראשון של תפילת העמידה שלנו הוא הבעת תודה.
חוץ מהמקובלים גם הרבה פילוסופים זיהו את כוח הכרת התודה. אחד מהם היה מאסטר אקהרט המצוטט למעלה. הוא אינו היחיד שהדגיש את המשמעות העמוקה המסתתרת מאוחרי התפיסה של 'הכרת תודה' (=הכרת טובה). אם נחקור סביב נלמד שכמעט כל תורה, כזו או אחרת, מהמאות המוקדמות ועד פילוסופיות הזמן החדש, נותנות מקום, ומדגישות את הצורך בלהכיר תודה (להכיר טובה).
***
GRATITUDE – הודי-ה במובן הפשוט שלה היא להכיר תודה על כל מה שיש לנו, לספור את הברכות שבחיינו, להבחין בהנאות הפשוטות ולהכיר טובה על מה שנמצא, גם אם אין לנו את כל מה שאנו רוצים. זה ללמוד לחוות את החיים כאילו הם נס מתמשך, ולהיות מודע באופן תמידי וקבוע על כל הניתן לנו. הכרת תודה היא הכלי שמסיט את תשומת הלב שלנו מ'חוסר' ל'שפע'. הפילטרים של תפיסתנו מתחילים להיתרגל להתמקד בשפע הקיים, והמגיע אלינו (גם אם אינו נראה לעין כרגע), ולא במה שאין.
המיקוד הזה יוצר התכוונות, שהיא הכוח האנרגטי המסדר את חיינו. אם תחשבו על 'תורות' חדשות בנות זממנו, כמו חוק המשיכה, תראו שמאחוריו מסתתרת התמקדות בחיובי ובמה שאנו רוצים שיקרה, תוך כדי הדגשה של כלי הדמיון. כמו כן, מחקרים מוכיחים שנתינת תודה (הודי-ה) משפרת את מצב הרוח, גורמת ליותר שימחה, משפרת את היכולת להתאושש ממצבים קשים, מחזקת יחסים בין בני אדם, משפרת מצב בריאותי ומפחיתה לחץ וחרדות.
הכיצד? במחקר שנעשה בטקסס ובקליפורניה לקחו מאות של אנשים וחילקו אותם לשלוש קבוצות שונות. כל משתתף במחקר התבקש לקיים יומן ולכתוב בו כל יום. בקבוצה הראשונה התבקש כל משתתף לכתוב ביומנו היומי על שהתרחש בחייו במשך אותו היום (החוקרים לא ציינו לאנשי הקבוצה האם עליהם לכתוב דברים חיוביים או שליליים). הקבוצה השנייה התבקשה לכתוב ביומנם כל יום רק את הדברים הלא נעימים או השליליים שקרו להם באותו היום. הקבוצה השלישית התבקשה לכתוב כל יום ברשימה רק דברים עליהם הם מוכירים טובה או תודה.
תוצאות המחקר הראו שמשתתפי הקבוצה השלישית נמצאו חווים רמות גבוהות יותר של ערנות, התלהבות, נחישות, אופטימיות, ואנרגיה. הם גם נרשמו בתוצאות המחקר ככאלה שהחלו לחוות פחות דכאון ולחץ, הראו יותר מוכנות לעזור לאחרים, החלו התעמל יותר בקביעות, והראו יותר התקדמות בהשגת מטרות אישיות. ממצאים אחרים מראים שאנשים שהרגילו עצמם בלהכיר תודה באופן יום יומי וקבוע, מראים יותר יצירתיות, יכולת לצאת ממצבים קשים יותר בקלות, ובעלי יחסים חברתיים חזקים יותר, לעומת אלה שלא מתורגלים בכך! כאשר אנשים מתאמנים בלהכיר תודה באופן קבוע הם משפרים את רמת השמחה שלהם בכ- 25%!!!
***
מה המשמעות של תוצאות מחקרים שכאלה? לגבי משקל גופנו, כך גם יש לנו, בתת מודע, SET POINT כמו שלגוף של כל אחד מאיתנו יש בסיסי לגבי רמת האושר שלנו. כלומר, אם משהו set point 'רע' קורה לנו במשך היום, רמת השמחה שלנו תצנח באופן זמני, אולם אח"כ היא תחזור בחזרה לרמתה ה'קבועה' (לנקודת הוויסות שלנו) באופן דומה, אם משהו חיובי קורה לנו רמת השמחה שלנו עולה באופן זמני ואח"כ חוזרת לנקודת הוויסות שלה הרגלנו את עצמנו.
מכאן שכאשר אנו 'מתאמנים' או מפתחים את 'השריר' של הכרת תודה אנו בעצם משנים את נקודת הוויסות שלנו, אנו מגדילים אותה, ועל ידי כך מגבירים את המיומנות שלנו ואת התדירות של יכולתנו להיות יותר ויותר מאושרים ומרוצים. בקיצור, כלי הקיבול שלנו לחוות שימחה ואושר גדלים ללא קשר לנסיבות…
חשוב להדגיש שכאשר אנו מתורגלים (או מתרגלים) בהכרת תודה, אין זה אומר שהכל בחיינו מושלם או נהדר… הכוונה היא פשוט להיות מודעים לכל הדברים החיוביים בחיינו, ולכל המתנות שיש לנו (בריאות, משפחה, יכולת לראות, וכ"ד)…
ואם נקשר את כל הנאמר לעיל עם עיקרון 'חוק המשיכה': דומה מושך דומה… מכאן שאם אנו משפרים את הפילטרים של ראיית המציאות שלנו, מתחייב שגם היא עצמה (המציאות) תשתפר ותשתנה לטובה!
ד"ר רונית לאמי היא פסיכולוגית, קואצ'רית, ומטפלת בהיפנוזה. מתמחה בטיפול זוגי (מעל 85% הצלחה) ואישי, כתיבת חוות דעת פסיכולוגיות (גם להגירה), סדנאות לשיפור תקשורת וזוגיות. Phone: 310.626.0218 * www.drlami.com