:
ניצחונו הסוחף של דונלנד טראמפ בבחירות עורר הלם במפלגה הדמוקרטית, ולצד הקרב הפנימי שמתעורר בה סביב השאלה מדוע הובסה קמלה האריס בקלות כה רבה ואיזו דרך יש לנקוט על מנת להחזיר קהלים גדולים לתמיכה במפלגה. המושלים הדמוקרטים במדינות ארה"ב מובילים כעת את הקריאה לאסוף את השברים ולהיאבק בכל דרך בממשל הרפובליקני הבא, על מנת למנוע מטראמפ לממש את הבטחותיו.
אחת המדינות שמקוות להוביל את המאבק בנשיא ה-47 של ארה"ב היא קליפורניה, המעוז הדמוקרטי הגדול ביותר באמריקה, והמושל שלה גווין ניוסם הודיע אחרי ניצחון טראמפ כי יכנס את המחוקקים בקונגרס המקומי למושב מיוחד במטרה להגן לדבריו על המדיניות הפרוגרסיבית של המדינה, בשלל סוגיות כגון הזכות להפלה ומאבק בשינויי האקלים. "החירויות שאנו מוקירים כאן בקליפורניה נמצאות תחת מתקפה – ואנחנו לא נשב בשקט".
התובע המחוזי של קליפורניה, רון בונטה, כינס מצידו מסיבת עיתונאים אל מול גשר שער הזהב בסן פרנסיסקו, והצהיר משם כי קליפורניה תוביל מאבקים משפטיים בממשל הנכנס של הנשיא הנבחר. "כבר עברנו את טראמפ 1.0. אנחנו יודעים מה הוא מסוגל לעשות", אמר. "אנחנו נמשיך לשמש רסן לכל חריגה מסמכות ולהתייצב אל מול ניצול לרעה של כוח".
גם מושלים ובכירים דמוקרטים אחרים ניפקו הצהרות דומות, בניו יורק, אילינוי, אורגון ומדינת וושינגטון. "אם תנסו לפגוע בניו יורקרים או להחזיר אחורה את זכויותיהם, אנחנו ניאבק בכם לכל אורך הדרך", הבטיחה מושלת ניו יורק קת'י הוקל מושל אילינוי ג'יי בי פריצקר אמר מצידו: "אתם באים (לפגוע) באנשים שלי – אתם עוברים דרכי".
ההצהרות הללו עוררו כבר את חמתו של הנשיא הנבחר, שפרסם ציוץ נגד אויבו המושבע ניוסם, אותו הוא נוהג לכנות בכינוי הלעג Newscum – הלחם של שמו עם מילת הגנאי scum. "הוא משתמש במונח 'בטוח-מטראמפ' כדרך לעצור את כל הדברים הנ-ה-ד-ר-י-ם שיוכלו להיעשות על מנת להחזיר את אמריקה לגדולתה, אבל רק עכשיו ניצחתי ברוב גדול את הבחירות", התלונן טראמפ בציוץ ברשת החברתית שלו Truth Social, שבו האשים גם כי ניוסם "מנסה להרוג את קליפורניה היפה שלנו" – תוך שהוא טוען שמחירי מוצרי היסוד וכמות ההומלסים שם יצאו מכלל שליטה, בגלל המדיניות הפרוגרסיבית.
הדמוקרטים יכולים לעכב חלק גדול מתוכניותיו של טראמפ – באמצעות קרבות משפטיים שזכורים לו היטב מכהונתו הראשונה, אז למשל נאבקו הדמוקרטים דרך בתי המשפט בצו שפירסם לעצירת הגעתם של תושבי מדינות מוסלמיות או במאמציו לסכל את תוכנית ביטוחי הבריאות "אובמה קר". קליפורניה הייתה מבין אלו שהובילו באותה תקופה את הקרבות המשפטיים הללו, והיא לבדה הגישה יותר מ-100 תביעות נגד ממשל טראמפ, בשלל סוגיות.
"זה היה הכי מוצלח שיכול היה להיות", אמר על השיטה שבה נקטו הדמוקרטים ג'וליאן זילר, פרופ' להיסטוריה פוליטית באוניברסיטת פרינסטון. "למדינות, במיוחד למדינה גדולה כמו קליפורניה, יש את הכוח להתנגד לשינויים מסוימים שמגיעים מהממשל הפדרלי, כגון שמירה על תקנות פליטת גזי חממה וחוקים אחרים, הנוגעים למשל לזכות להפלה". קווין ג'ונסון, מומחה למשפט מאוניברסיטת קליפורניה, מדגיש כי היתרון במאבקים משפטיים הוא העובדה שההליכים מתקדמים באיטיות רבה: "הם מהירים בערך כמו חלזונות. חלק מהתיקים מסתובבים בבתי משפט בערכאות נמוכות, ועד שהם מגיעים לעליון – יש כבר נשיא חדש".
הנשוא החם כיום: גירושם של מיליוני מהגרים לא חוקיים. כבר בממשל טראמפ הקודם, לא מעט מדינות בשליטת הדמוקרטים – הראשונה שבהן הייתה קליפורניה – הכריזו על עצמן כ"מדינות מקלט", ואסרו על סוכנויות אכיפת החוק המקומיות שלהן לשתף פעולה עם הממשל הפדרלי במבצעים למעצר של מהגרים לא-חוקיים.
טראמפ עשוי מנגד ללחוץ עליהן לשתף פעולה באמצעות הקפאת תקציבים מסוימים שמועברים למדינות הללו מהממשל הפדרלי, והוא גם העלה אפשרויות לצעדים קיצוניים הרבה יותר – כגון הרחבה מסיבית של הליך המכונה "הרחקה מואצת" – שבמסגרתה מסתננים מסולקים מארה"ב בלי שימוע בבית משפט.
ג'ונסון, המומחה למשפט מקליפורניה, העריך שאם טראמפ ינסה לפעול כך – תוגש מיד בקשה לבתי המשפט כדי לעצור זאת. אחד המכשולים בפני המדינות הדמוקרטיות בקרבות המשפטיים הצפויים הוא עלותם הגבוהה, ולפיכך למדינות גדולות כמו קליפורניה יש כמובן יתרון. בונטה, התובע הכללי של קליפורניה, הבטיח שהיא תוביל את הדרך: "כפי שכבר נאמר רבות, לאן שקליפורניה פונה – כך גם האומה פונה. בימים, בחודשים ובשנים הבאים, כל העיניים יופנו מערבה".