ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו ינאם בפני הקונגרס האמריקאי ב-24 ביולי, שישה שבועות לאחר התאריך המיועד המקורי שנדחה בשל חג השבועות — כך הודיע ביום שישי יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון. לפי שעה לא ידוע אם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן יהיה בוושינגטון הבירה בזמן ביקורו של נתניהו.
הכעס של הדמוקרטים על נתניהו עשוי להתגבר בשבועות עד למועד הנאום — במיוחד אם ישראל לא תגיע לאישור הסכם עם חמאס להפסקת אש ולשחרור החטופים.
ההכרזה הרשמית נמסרה רק על ידי ג'ונסון ומנהיג המיעוט בסנאט מיץ' מקונל — שינוי בולט מההזמנה המאוחדת לצד עמיתיהם הדמוקרטיים. בהצהרה נפרדת אמר מנהיג הרוב הדמוקרטי בסנאט צ'אק שומר: "יש לי חילוקי דעות ברורים ועמוקים עם ראש הממשלה, אותם הבעתי הן באופן פרטי והן בפומבי, ואמשיך לעשות זאת. אבל בגלל שמערכת היחסים של אמריקה עם ישראל היא יצוקה בבטון ומתעלה על אדם או ראש ממשלה אחד, הצטרפתי לבקשה שיידבר".
"אני מאוד נרגש מהזכות לייצג את ישראל בקונגרס ולהציג את האמת על המלחמה הצודקת שלנו נגד אלו שמבקשים להשמיד אותנו", אמר נתניהו על ההחלטה להזמינו. ארבעת מנהיגי הקונגרס — ג'ונסון, מקונל, שומר ומנהיג המיעוט בבית הנבחרים האקים ג'פריס — הזמינו יחד את נתניהו לנאום בקונגרס ביום שישי שעבר, זמן קצר לאחר שביידן חשף את ההצעה התלת-שלבית לעסקה בין ישראל לחמאס.
ההחלטה להזמינו הושפעה בעיקר מבקשת התובע של בית הדין הפלילי הבינלאומי למתן צו מעצר נגד נתניהו — נושא שעורר זעם דו-מפלגתי משמעותי בשני בתי הקונגרס וגם בבית הלבן. בתחילה, ג'ונסון הציע להזמין את נתניהו במרץ בתגובה לנאום של שומר שבו קרא לקיים בחירות בישראל ואמר שנתניהו "איבד את דרכו".
הזמנתו של נתניהו לנאום כבר עוררה התנגדות מצד מחוקקים דמוקרטיים בשני בתי הקונגרס. עשרות דמוקרטים צפויים להחרים את הנאום בשל התנהלות ישראל במלחמה בעזה, אך כמה מהם שוקלים להגיע כדי להביע מחאה. "זה יום עצוב מאוד למדינה שלנו שנתניהו הוזמן — על ידי מנהיגים משתי המפלגות — לנאום בפגישה משותפת של הקונגרס. נתניהו הוא פושע מלחמה. אני בוודאי לא אשתתף", אמר הסנטור הדמוקרטי ברני סנדרס.
חילוקי הדעות לקראת הנאום משחזרים את התגובות לנאומו של נתניהו בקונגרס ב-2015 נגד הסכם הגרעין, נאום שתוכנן בניגוד לדעתו של הנשיא דאז, ברק אובמה. בתשע השנים שעברו מאז הפך נתניהו לפופולרי הרבה פחות בקרב דמוקרטים בארה"ב. נאומו הקרוב, חודשים אחדים לפני הבחירות לנשיאות ארה"ב, עשוי להיות אחד מהרגעים המתוחים ביותר ביחסי שתי המדינות.