מחקר מקיף של ה-AJС מגלה: קרע הולך ומתרחב בין ישראל ליהדות ארה"ב ביחס לשאלות של זהות יהודית, דת ומדינה, תהליך השלום והיחס כלפי מדינת ישראל

סקר מקיף שנערך לאחרונה בקרב יהודי ישראל, ארה"ב וצרפת עבור הוועד היהודי-אמריקאי הארגון היהודי הוותיק ביותר בארה"ב, מבקש לבחון כיצד היהודים בשלוש המדינות הללו מגדירים את עצמם, מתייחסים לאיומים חיצוניים ומה הם חושבים על אנטישמיות, תהליך השלום וחשיבותה של מדינת ישראל.
במסגרת הסקר תושאלו 1,000 יהודים ישראלים, 1,006 יהודים אמריקאים ו-771 יהודים צרפתים משכבות סוציואקונומיות שונות ומגזרים פוליטיים ודתיים שונים.
אשכול שאלות אחד התמקד בזהות היהודית והקשר בין ישראל לתפוצות. בתשובה לשאלה האם אתה מגדיר את יהודי ארה"ב/יהודי ישראל בתור אחים, 31% מהנשאלים הישראלים ענו "כן", בעוד שרק 13% מהנשאלים האמריקאים חושבים כך. בין יהודי צרפת ליהודי ישראל יש יותר התאמה –31% מהנשאלים הצרפתים ענו שהם מגדירים את יהודי ישראל בתור "אחים".
למרות ההגדרה המשפחתית הקרובה, 63% מהישראלים לא מוכנים ש"האחים" מארה"ב ינסו להשפיע על מדיניות ישראל בנושאים כמו ביטחון לאומי והמשא ומתן לשלום עם הפלסטינים, אך 57% מהנשאלים האמריקאים דווקא תומכים בכך.
במענה לשאלה "האם מדינת ישראל משגשגת נחוצה או לא נחוצה להבטחת עתידו של העם היהודי?" נמצא פער משמעותי בן היהודים מישראל לבין היהודים האמריקאים והצרפתים. בעוד 91% מהנשאלים הישראלים השיבו בחיוב, רק 72% מהיהודים האמריקאים ו-53% מיהודי צרפת סבורים כך. ההערכה היא כי הנתון הנמוך לגבי הצרפתים נובע מחלקם הגבוה יחסית של יהודים אורתודוקסיים בקרב יהדות צרפת. עוד מגלה הסקר, כי 59% מהנשאלים האמריקאים -35% מהנשאלים הצרפתים מעולם לא ביקרו בישראל.
נתוני 2019 בהשוואה לנתוני סקר 2018 מצביעים על פער גדל בין העמדות של יהדות ישראל לבין אלה של יהדות ארה"ב ביחס לנשיא טראמפ. ב-2018, 41% מהנשאלים האמריקאים ו-5% מהנשאלים הישראלים התנגדו מאוד" לאופן שבו הנשיא טראמפ מנהל את יחסי ישראל-ארה"ב, לעומת 45% מהנשאלים האמריקאים ו-4% מהנשאלים הישראלים ב-2019.
עוד עולה מסקר 2019, כי 88% מהנשאלים הישראלים תומכים בהחלטתו של טראמפ להכיר בסיפוח הישראלי של רמת הגולן לעומת רק50% מהאמריקאים התומכים בכך.
בשיחה עם אתר אל-מוניטור אומרת מנכ"לית הוועד היהודי-אמריקאי בישראל, סא"ל (במיל') אביטל ליבוביץ', כי "יהודי ארה"ב צריכים להיחשב כחלק מביטחונה הלאומי של מדינת ישראל, היות והלחץ וההשפעה שהם מייצרים בממשל האמריקאי הם אדירים. יש לזה השפעה ישירה על ההחלטות המתקבלות בוושינגטון".
לדברי ליבוביץ', היא מודאגת מכך שישראל עלולה לפספס את השינוי המשמעותי המתרחש בקרב יהודי ארה"ב. "ללא קשר לאופי הממשל, לפני 15-10 שנים לא היו ארגונים אנטי-ישראלים או אנטי-ציוניים שהיהודים היו חלק מהם, אך היום יש מספר ארגונים כאלה שהפעולות שלהם משפיעות עלינו. אנחנו צריכים להיות מודאגים משינוי פניהם של יהודי ארה"ב. אנחנו צריכים לקרב אותם אלינו", אומרת ליבוביץ'.
האם ישנה אחדות דעים בקרב היהודים ביחס למעצמה כגון רוסיה? בישראל, שמנהלת קשר הדוק עם רוסיה, במיוחד במישור הביטחוני בהקשר הסורי, מאמינים 43% שרוסיה היא לא חברה ולא אויבת של ישראל; 24% סבורים כי רוסיה היא חברה ו-23% סבורים כי רוסיה היא אויבת. יש לציין כי בישראל מתגוררים כמיליון יהודים יוצאי מדינות חבר העמים וילדיהם, שרבים מהם מנהלים קשרים משפחתיים, תרבותיים וקהילתיים במדינת המוצא שלהם.
בקרב יהודי ארה"ב, כאן התנהלה בשנתיים האחרונות חקירה בעניין קשריו של הנשיא טראמפ עם הממשל הרוסי בזמן קמפיין של 2016, החשדנות כלפי רוסיה משמעותית יותר. 36% מהנשאלים האמריקאים בחרו ברוסיה בתור האיום הכי גדול על ארה"ב". 21% מאמינים שהאיום המשמעותי ביותר על ארה"ב היא דווקא סין, כשאיראן וצפון קוריאה עם 14% ו-12% בהתאמה.
בשאלת התמיכה בפתרון שתי מדינות לשני עמים יש הבדל משמעותי בין יהודים ישראלים ליהודי ארה"ב: בעוד רק 17% מהנשאלים הישראלים "תומכים מאוד" ו-22 תומכים במידה מסוימת במדינה פלסטינית מפורזת בגדה המערבית, 33% מהאמריקאים "תומכים מאוד" בכך ו-31% "תומכים במידה מסוימת". בנוסף, מחצית הישראלים – 50%, סבורים שישראל לא צריכה להסכים לפינוי של אף התנחלות, לעומת 28% מהיהודים
האמריקאים החושבים כך.
שאלות אחרות בסקר עסקו באנטישמיות. יהודי ארה"ב ויהודי צרפת מאמינים שבארצם האנטישמיות במגמת עלייה – 65% מהיהודים האמריקאים חושבים שביטחונם של היהודים התדרדר ביחס לשנה שעברה ו-57% מציינים שהאווירה בקמפוסים הפכה לעוינת יותר; 50% מהנשאלים בצרפת אמרו שביטחונם של היהודים בצרפת הדרדר.
עם זאת 60% מיהודי צרפת ו-75% מיהודי ארה"ב סבורים שליהודים יש עתיד באירופה, ומנגד 46% מהיהודים הישראלים סבורים שעל היהודים לעזוב את אירופה כעת. הנתון הזה מתכתב עם קריאתו של נתניהו ליהודי צרפת לעזוב את ארצם לאחר הפיגועים במערכת העיתון שארלי הבדו ובסופרמרקט היהודי "היפר-כשר" [2015] ועם התגובה החריפה בקרב יהודי אירופה לקריאה הזו. רבים מהנשאלים הצרפתים השיבו שחשבו על הגירה בשנה האחרונה, אך היעד המועדף מבחינתם אינו ישראל אלא ארה"ב (29%) וקנדה (23%).
לסיכום נאמר שטבעי שיהיו הבדלים בין יהודים המתגוררים במדינות שונות. הם מתחנכים על ברכי מסורות שונות ואינם חווים דברים בצורה דומה. עם זאת לא ניתן להתעלם מהקרע הגלוי לעין בין ישראל ליהדות ארה"ב ביחס לשאלות של זהות יהודית, דת ומדינה, תהליך השלום והיחס כלפי מדינת ישראל. הנתונים הללו ידועים גם לקובעי המדיניות בישראל, שבינתיים פוטרים את עצמם במילים ואינם עושים דבר כדי לאחות את הקרע ולהתחבר מחדש אל יהדות ארה"ב.