בשלוש השנים האחרונות הפך הזרם האוונגליסטי לבעל הברית המשמעותי והנאמן ביותר של הנשיא טראמפ, ורבים נוהגים להשוות אותו לדויד המלך
דונלד טראמפ לא אוהב עיתונאים, אבל כשהוא צריך לדבר איתם, הוא גורר אותם לחצר. דווקא שם, כשמסוק מרעיש ברקע, הוא מקיים תדרוכים באווירה כאילו מאולתרת, תחת כיפת השמים. כך גם סיפק את האחד הציטוטים התמוהים ביותר של כהונתו. זה קרה ב–24 באוגוסט, כשהסביר לעיתונאים מדוע נקט קו תקיף נגד סין בנושא סחר. "מישהו היה חייב לעשות את זה", אמר, השתהה, ולפתע הביט לשמים ואמר: "ואני הנבחר" (The chosen one). לא פחות.
בימים הבאים צייץ טראמפ הבהרה אחר הבהרה. "רק צחקתי", כתב, "הייתי סרקסטי, רק נהניתי". על פניו, נראה שטראמפ באמת התלוצץ, אבל הוא בכל זאת נגע במשהו. עבור הגוש הנלהב ביותר של תומכיו, טראמפ דיבר אמת, בין שהתכוון לכך ובין שלא. זו אמונה שתומכי טראמפ לא ממהרים לדבר עליה בפומבי, ולכן הראיון שהעניק שר האנרגיה היוצא ריק פרי נחשב כל כך חריג. פרי, לשעבר מושל טקסס ואוונגליסט אדוק, הפך לאחד הגדולים שבנאמני טראמפ. הוא גם מעורב פרשת אוקראינה שבגללה מתנהל כיום נגד טראמפ הליך הדחה בקונגרס.
בראיון לפוקס ניוז הסביר פרי את הסתירה לכאורה בין אמונתו הדתית העמוקה לבין תמיכתו בנשיא שיוחסו לו, בין היתר, עבירות שוחד, העלמת מס ותקיפות מיניות. "אני מאמין שאלוהים משתמש באנשים שאינם מושלמים לאורך ההיסטוריה. דונלד טראמפ לא מושלם. דיוד המלך לא היה מושלם. שאול לא היה מושלם. שלמה לא היה מושלם", אמר השר שעבורו התנ"ך הוא סיפור היסטורי מדויק. "אמרתי לו: אתה כן 'הנבחר'. לאלוהים יש תוכנית לשליטים ולשופטים בכדור הארץ. לא הגעת לכאן בלי ברכת האל, אז תבין שאתה כאן, ברגע הזה בזמן, כי אלוהים בחר אותך".
עבור ליברלים, מערכת היחסים שנרקמה בין טראמפ לאוונגליסטים היא הוכחה לצביעות הדתיים האדוקים. הנה מנהיג שהתגרש פעמיים, בגד בנשותיו, שכב עם כוכבות פורנו והוקלט מתרברב בתקיפה מינית. כל זה היה ידוע עוד ב–2016 — כשגרף 80% מקולות האוונגליסטים בבחירות מול הילרי קלינטון — ומאז מעמדו רק התחזק.
בשלוש השנים האחרונות הפך הזרם האוונגליסטי לבעל הברית המשמעותי והנאמן ביותר של הנשיא. סקר המכון הציבורי לדתות בדק את התמיכה בטראמפ מאז שנפתח הליך ההדחה וגילה כי 99% מהאוונגליסטים הלבנים מתנגדים להליך, יותר מכל קבוצה רפובליקאית אחרת. הם מואשמים בציניות ובדו־פרצופיות, כמי שתופסים עצמם מוסריים מיתר החברה ובפועל תומכים בנשיא לא מוסרי; אך כאשר צוללים לדיונים הפנים־אוונגליסטיים בנושא טראמפ, ניתן לראות כי הם באמת מאמינים במה שהם אומרים.
הזרם האוונגליסטי בארה"ב הוא תופעה היסטורית חדשה יחסית, שהתגבשה מתוך הנצרות הפרוטסטנטית של המאה ה–19. מדובר באוסף בלתי תלוי ומבוזר של כנסיות, עם הבדלים גדולים ורבים, אך כולם מאוחדים באמונה משיחית מסוימת ובפרשנות המילולית ביותר של התנ"ך. לכן הם מתנגדים לאבולוציה, הסותרת את ספר בראשית. ואכן, התנ"ך היהודי סיפק להם ראיה ניצחת שטראמפ דווקא הולם את דפוס המנהיג הרצוי. "אלוהים אהב את המלך הדוד, למרות היותו נואף ורוצח", אמר ג'רי פולוול הבן, נשיא אוניברסיטת ליברטי, המוסד האקדמי היוקרתי ביותר של הנצרות האמריקאית, כשהכריז במרץ 2016 על תמיכה בטראמפ לנשיאות. "חייבים לבחור מנהיג שיהיה המלך או הנשיא הטוב ביותר, לא המטיף הטוב ביותר. לפעמים בוחרים אדם שיכול להנהיג ולהגן על המדינה, ולא מישהו שהיינו רוצים ייעוץ רוחני ממנו".
כל חשיפה חדשה על טראמפ מעוררת אי נחת בקרב מאמינים אדוקים, השואפים לאורח חיים נטול חטא. לכן בדרשות יום ראשון יש גם עיסוק כמעט אובססיבי בדמותו של דויד המלך בקרב מטיפים, כלי תקשורת נוצריים ופורומים ברשת. סיפור דויד המתהלך על הגג, מציץ לבת שבע, מכניס אותה להריון ושולח את בעלה אל מותו בשדה הקרב — זה דימוי שחוזרים אליו בכל דיון. "האם אני נהנה מהציוצים שלו? לא", הסביר אי.ג'יי דודק, מטיף מוויסוקונסין, לוושינגטון פוסט. "אבל אם דונלד טראמפ יציל כמה מיליוני תינוקות, זה משהו טוב. הקול שלי צריך ליישר קו עם רצון האל — וזו דאגה לתינוק שברחם".
טראמפ אמנם מתפרסם בגלל שערוריות, אך בעולם הנוצרי הוא מתואר במידה רבה של צדק כנשיא שסיפק את הסחורה יותר מכל קודמיו. גולת הכותרת עבורם בשליחתו לבית הלבן היתה ההשתלטות על בית המשפט העליון, וזו הבטחה שטראמפ בפירוש קיים. שני שופטי העליון שמינה, ניל גורסיץ' וברט קוואנו, נבחרו בראש ובראשונה בשל התנגדותם להפלות. בימים אלה נערכים האוונגליסטים לקרב משפטי לבטל את פסיקת רו נגד ווייד, שהתירה הפלות מאז 1973.
בחירת שופטי עליון היא הישג עבור כל השמרנים, אך עבור האוונגליסטים במיוחד. טראמפ גם ידע לתת להם את המתנה החשובה מכל עבורם — העברת השגרירות לירושלים, כמו גם ההכרה בגולן ונתינת ההכשר להתנחלויות. בעוד ראש הממשלה נתניהו נוהג לקחת קרדיט על צעדי טראמפ, כהוכחה ליחסים החמים בין השניים, בפועל היה זה חיזוק הברית עם גוש המצביעים החשוב ביותר של הנשיא. עבור האוונגליסטים, להבדיל משאר הפרוטסטנטים, חזרת היהודים לארץ ישראל היא תנאי הכרחי לשיבת ישו ואחרית הימים.
הנאומים בטקס העברת השגרירות בירושלים לא נשמעו מיוחדים לצופה הממוצע, אך עבור הקהל האוונגליסטי הם היו גדושים בביטויים ובאזכורים הקושרים את טראמפ להשראה בתנ"ך. לקראת האירוע אשתקד, בפגישה עם טראמפ בבית הלבן, נתניהו הזכיר דמות נוספת שעמה מזוהה כיום הנשיא בקרב אוונגליסטים — המלך הפרסי כורש. "לפני 2,500 שנים הוא הכריז שהגולים היהודים בבבל יכולים לחזור לבנות את המקדש בירושלים"', אמר נתניהו וקלע למודל לחיקוי משמעותי: דוד הציץ לאישה נשואה ודאג להרג בעלה, אך הוא עדיין מלך היהודים, ולפי הנצרות גם אב קדמון של ישו. לעומת זאת, כורש הוא מלך זר המשמש כלי בשירות האל. זו עמדה תיאולוגית המרחיקה את טראמפ למעין גוי של שבת.
פרשנות זו למעשה מבטלת עוד יותר כל דילמה מוסרית של תומכי טראמפ, כיוון שהוא רק צינור אלוהי, ודרכי האל כידוע נסתרות. "אלוהים בשליטה מוחלטת", אמר קן הם, מטיף אוונגליסט ומנהל מוזיאון הבריאתנות. "הוא מבהיר לנו זאת היטב בתנ"ך. שם הוא אומר שהוא מרומם מלכים ומשמיד מלכויות. הוא בוחר מלך פגאני, כורש, כנבחר, כמשרת שיעשה את דברו".
פרנקלין גרהאם, בנו של המטיף הפופולרי בילי גרהאם שהלך בדרכו, סיפר בתוכנית רדיו כי המתקפה הפוליטית והדתית היא למעשה ביטוי ל"כוח דמוני המנהל קרב רוחני". גרהאם חזר למקורות והזכיר כי "טראמפ אינו מושלם, כלל לא, אבל הוא עושה כמיטב יכולתו". המראיין אריק מֵטַקְסָס השיב: "אנשים נוטים להשמיע טיעון מוסרני ולשאול איך אתה יכול לתמוך בנשיא לא נוצרי. אין להם השקפה תנ"כית לגבי זה. זה שמישהו לא אוחז בתיאולוגיה שלנו, זה לא אומר שהוא לא יכול להיות טייס נהדר, או רופא נהדר. זה מצב ביזארי בעיניי שאנשים מציבים רף (מוסרי) מסוים דווקא לנשיא".