הדמוגרף הבכיר בעולם היהודי טוען כי "צעירים ישראלים רבים אינם רואים עוד עתיד במדינה" * להערכתו, תחזיות שהתפרסמו לאחרונה שלפיהן צפויה עלייה חדה בהגירה לישראל הן "דמיוניות"
אם לא תתחולל התאוששות דרמטית במצב הכלכלי במדינה, ישראל ניצבת בפני גל ירידה של צעירים משכילים – כך מזהיר פרופסור סרג'ו דלה פרגולה, דמוגרף בכיר שחוקר תמורות בעם היהודי. בריאיון לג'ודי מלץ ב"הארץ" הצהיר דלה פרגולה כי "צעירים ישראלים רבים אינם רואים עוד עתיד במדינה, וזה דבר טרגי שלא דנים בו כלל". לדבריו, "אכזבת הצעירים האלה מהממשלה, עם שיעור האבטלה הגבוה, עלולים להיהפך למשהו נפיץ באמת. ואני לא רואה שום פוליטיקאי, וגם לא בכירים בסוכנות היהודית, שמבינים את הדבר הזה".
דלה פרגולה, דמוגרף בחוג להיסטוריה של עם ישראל ויהדות זמננו באוניברסיטה העברית, אומר כי תחזיות שהתפרסמו לאחרונה, שלפיהן צפויה עלייה חדה בהגירה לישראל, הן "דמיוניות". זאת אף שאת התחזיות הללו פרסמו הסוכנות היהודית, ועדת העלייה, הקליטה והתפוצות של הכנסת, משרד הקליטה, ונפש בנפש — הארגון האחראי על ההגירה מאמריקה הצפונית. "כולי תפילה שאני טועה", הוסיף, "אבל אני עורך תחזיות אוכלוסייה זה 40 שנה, ולמרבה הצער, אני צודק לרוב. נראה שמי שפרסמו את התחזיות האלה פועלים על בסיס תקוות ופחדים ופחות על רציונליות". לדבריו, התחזיות שלו מבוססות בין היתר על מחקר חדש וממנו עולה כי שיעור האבטלה בישראל ובארצות המוצא של עולים, מסביר את מגמות העלייה טוב יותר ממשתנים רבים אחרים.
זמן קצר לפני התפרצות הקורונה במארס היה שיעור האבטלה בישראל פחות מ–5%. כרגע האבטלה גדולה מ–20%, ומספר מחוסרי העבודה קרוב למיליון. אך דלה פרגולה אמר שגורמים נוספים יעודדו ישראלים לרדת מהארץ. "מורת הרוח הפוליטית של צעירים רבים בישראל — משהו שאנחנו רואים ברחובות בימים אלו — גם הובא בחשבון", אמר. הדמוגרף טען שהוא הציג את ממצאיו לבכירים בסוכנות היהודית, ותגובתם היתה "תודה, מעניין מאוד".
בשנים האחרונות הגיעו לישראל בכל שנה כ–30 אלף עולים. מרביתם ממדינות ברית המועצות לשעבר, ורק כ–10% הגיעו מארצות הברית. בששת החודשים הראשונים של 2020 הגיעו לישראל כ-8,000 עולים – צניחה של 50% מהנתון בתקופה המקבילה בשנה שעברה. הירידה הזו מיוחסת בעיקר לקשיים הלוגיסטיים שחולל משבר הקורונה
מאז פרץ המשבר, ארגוני העלייה מדווחים על זינוק במספר התיקים שנפתחו ליהודים ברחבי העולם המבקשים להגר לישראל, שיוחסה להצלחה בטיפול בגל הראשון של הנגיף. ביוני האחרון טענה שרת הקליטה פנינה תמנו–שטה כי על סמך ניסיון העבר, 80% ממי שפותחים תיק עלייה מגיעים לישראל בסופו של דבר. דלה פרגולה אומר בתגובה שהשיעור הזה "אינו נשמע מציאותי". הסוכנות היהודית העריכה שברגע שיחלוף משבר הקורונה יגיעו לישראל 250 אלף עולים בתוך חמש שנים. תמנו–שטה דיברה על 90 אלף עד סוף 2021. חרף הקשיים לנוכח הגל השלישי של הנגיף, ההערכות הללו לא השתנו.
במחקר האחרון שלו בחן דלה פרגולה כיצד שיעור האבטלה השפיע על העלייה משמונה מדינות שונות מאז 1991. על פי ממצאיו, עולים מרוסיה, ארגנטינה ומקסיקו, נוטים להיות מושפעים יותר משיעור האבטלה בארצות מוצאם בבואם לשקול עלייה לישראל, מאשר שיעור האבטלה בישראל. כתוצאה מכך, שיעור אבטלה גבוה במדינות אלו מלווה לעתים קרובות במספר גבוה של עולים משם.
לעומת זאת, עולים מארה"ב, דרום אפריקה, טורקיה, איטליה וצרפת, נוטים להיות מושפעים יותר משיעור האבטלה בישראל מאשר שיעור האבטלה בארצות מוצאם. במילים אחרות, שיעור אבטלה נמוך בישראל לווה לרוב במספרי עלייה גדולים יותר ממדינות אלו. דלה פרגולה אמר שאמנם האידאולוגיה מסבירה לא אחת את החלטה העקרונית לעבור לישראל, אך לעתים קרובות יותר האבטלה היא שמסבירה את תזמון המעבר.
לפני כעשור, הסוכנות היהודית העריכה על פי סקר שהעלייה לישראל מארה"ב תעמוד על לפחות 20 אלף בני אדם בשנה. "כמובן, הדבר לא קרה, ואמרתי להם שזה גם לא יקרה", אמר הדמוגרף, "והם כעסו עליי מאוד". לדבריו, הוא מפקפק שתחול עלייה במספר הבאים מארה"ב בגלל המגפה, כפי שמנבאים ארגונים דוגמת נפש בנפש. "השורשים של אוכלוסיית העובדים היהודים בארה"ב עמוקים מאוד, נרחבים מאוד ומצליחים מאוד", ציין דלה פרגולה, "לכן לא מוותרים על זה סתם כך כדי לעבור למדינה קטנה יותר, שהשוק בה קטן בהרבה ויש בה פחות הזדמנויות לניידות חברתית". לדבריו, סביר שחלק משמעותי של המהגרים מארה"ב לישראל בשנים הבאות יהיו "נצרכים שאין להם ברירה אחרת", או יהודים בעלי מניע אידאולוגי עז — "הסוג שהולך הישר ליישוב בראש גבעה בשומרון. ואלה מיעוט קטן מאוד".