תגובת מושל קליפורניה ל"מיני פוגרום" שניסו לגרום כ-150 תומכי חמאס מול בית הכנסת "עדת תורה" בפיקו-רוברטסון, שאירח ביום ראשון כנס נדל"ו ישראלי * ראש העיר קארן באס שוקלת לאסור חבישת מסכות בהפגנות * והקהילה הישראלית-יהודית משתחררת מההלם בדרך לנקיטת אמצעי הגנה חדשים * הסיפור המלא
התקריות האלימות ביום ראשון בחזית בית הכנסת "עדת תורה" בשדרות פיקו גרמו לראש העיר קארן באס לשקול כללים המסדירים הפגנות וחבישת מסכות על ידי המפגינים בלוס אנג'לס. במפגש עם ראשי הקהילה היהודית שנערך ביום שני במכון ויזנטל במערב העיר, אמרה באס שהעירייה צריכה לבחון את הנושא – כולל "הרעיון של אנשים החובשים מסכות בהפגנות". רוב המפגינים תומכי חמאס כיסו את פניהם ביום ראשון. מסכות גם היו חלק מהפגנות תומכי חמאס רבות וכמה פרו-ישראליות על המלחמה בעזה, כולל בקמפוסים בקולג'. ראש העיר גם אמרה שהיאֿ תדאג למימון עירוני ומדינתי לאמצעי אבטחה נוספים במקומות תפילה בעיר. לדבריה, שעות לאחר העימותים, היא הורתה ל-LAPD להגביר את הסיורים באזור פיקו-רוברטסון היהודי שבו התרחשה המחאה.
מסרטונים שפורסמו ברשתות החברתיות לצד דיווחים בכלי תקשורת מקומיים עולה כי מפגינים תומכי חמאס ניסו למנוע את כניסתם של מאות ישראלים ויהודים, שהגיעו למקום להשתתף ביריד נדל"ן ישראלי והתעניינו ברכישת דירות ברחבי הארץ. לדברי גדעון כץ, אחד ממארגני היריד, תומכי חמאס עוקבים אחרי הפרסומים על היריד ברחבי ארה"ב ומנסים להפריע לקיומו "אבל למרות כל המהומות הגיעו ליריד שלנו ביום ראשון יותר מ-300 משתתפים, והמציגים מישראל סיפרו על התעניינות רבה ברכישת נכסים בישראל". לדברי קצין משטרה, אחד המפגינים נעצר כשברשותו דגל עם חזית מחודדת – פריט האסור לשימוש בהפגנות.
בסרטונים נראים עוברי אורח מתלוננים על פגיעה בעיניים, בשל שימוש שנעשה באזור ע"י תומכי חמאס בגז מדמיע. בסרטונים שהופצו ברשתות החברתיות נראו מפגינים עטויים בכאפיות ונושאים דגלי אש"ף כשהם מכים יהודים בלבוש חרדי מחוץ לבית הכנסת "עדת תורה". בתיעוד נוסף נראים מפגיני-נגד, תומכי ישראל, ממהרים ומנסים לטפל ביהודי שהוטל על המדרכה. סרטונים אחרים מראים מפגינים משני הצדדים תוקפים זה את זה. באחד מהם נראים תומכי חמאס מתקרבים לאישה שרועה על הקרקע, ככל הנראה בכוונה לתקוף אותה, בעוד אחרים מנסים להדוף אותם.
בסרטון נוסף שפורסם ב-X מתועד מעצר של בני זוג תומכי חמאס שהשתמשו ברכבם כדי לחסום את הכניסה לבית הכנסת ונראו מתעמתים עם תומכי ישראל במקום. שוטרים נראים בו פותחים את הדלת האחורית של המכונית וחושפים ילד קטן במושב בטיחות. לטענת מי שפרסם את הסרטון הילד נלקח מהמקום על ידי שירותי הרווחה.
המועמד לגראמי כתב: WeAreNotOK
ג'ון אונדרסיק, זמר-יוצר המועמד לגראמי הידוע בשם הבמה שלו Five for Fighting, שיתף סרטון על האלימות וכתב: "אם המון רעולי פנים היו תוקפים מסגד, קוראים מוות לכל המוסלמים, מכים מוסלמים ברחובות. … יהיו מעצרים המוניים, POTUS ינאם, והתקשורת שלנו תדרוש שיחת חירום לאומית בנושא איסלאמופוביה. WeAreNotOK." ג'סיקה הייאם, בעלת חנות הבגדים Lady Tichel Little הסמוכה לבית הכנסת, שמעה על המחאה המתוכננת ושכרה מאבטח שיעמוד מחוץ לחנות שלה. לדבריה המחאה התחילה בקטן, אבל בסופו של דבר המדרכה מול החנות שלה התמלאה. המאבטח שלה רץ פנימה לאחר שרוסס ע"י תומך חמאס. "זה הבית שלנו", אמרה הייאם, "אז בשביל שהם יכנסו לאזור יהודי צפוף וימחו כאן, זה לא מרגיש שזה חלק מהמטרה שלהם. זה פשוט מרגיש כאילו הם באים ואומרים לנו – 'אנחנו נגדכם'". הרב הרצל אילוליאן, שמתגורר באזור, אמר בריאיון לתקשורת המקומית שמחאה כזו "לא שייכת לכאן. אני לא חושב שיהודי היה מתייצב מול מסגד או שנוצרים היו מתייצבים מול מסגד כדי לעשות דבר כזה, אף אחד לא היה מקבל את זה, אבל כאן, כשמדובר ביהודים וישראל הכל כשר, הכל בסדר".
לפי מקורות במשטרה, יותר מ-150 בני אדם התכנסו בחזית בית הכנסת עדת תורה בשדרות פיקו, ולקח זמן עד שמשטרת לוס אנג'לס הצליחה להשיג מספיק כוח אדם למקום. בסופו של דבר ה-LAPD פרסה 60 שוטרים וגרמה למפגינים ומפגיני הנגד לפנות את האזור. התכנסות המפגינים החלה כאמור עם קבוצת תומכי חמאס שהגיעה למחות על יריד נדל"ן של חברת My Home in Israel שהציגה "פרויקטי דיור בכל השכונות האנגלו-(סקסיות) הטובות בישראל". המידע שבמודעה, שהתפרסמה בין היתר ב"שבוע ישראלי" וב"ג'ואיש ג'ורנל", התפשט באינטרנט ועד מהרה הופיעו פליירים המכריזים על האירוע בבית הכנסת עדת תורה. אחד ממארגני היריד, אבי נפוסי הסביר ל"ישראל היום" כי המפגינים "כיוונו לאירוע שלנו כי הם מכריזים שאנחנו מציגים קרקע פלסטינית למכירה", והוסיף שהחברה שלו נאלצה לקרוא במהירות לאבטחה נוספת. "אפילו מסוק הופיע".
מחאה דומה התרחשה ביום חמישי בבית הכנסת "שערי צדק" בנורת' הוליווד הקהילה 25 מפגינים – חלק קטן מהמספר שנכח בתקריות האלימות ביום ראשון בפיקו. רוברטסון. ה-LAPD הוסיפה כי היא תחקור את שתי התקריות וכי סיורים יתבצעו סביב אתרים דתיים רגישים כדי להבטיח את שלום כל התושבים. "תמיד נגן על זכויות התיקון הראשון של אלה שרוצים למחות. אלימות ופשע, עם זאת, לא יסבלו", נכתב בהצהרה של LAPD.
הנשיא ביידן הביע זעזוע
אילן קאר, מנכ"ל ארגון הקהילה הישראלית-אמריקאית (IAC) ולשעבר השליח המיוחד של הממשל האמריקני למאבק באנטישמיות, אמר: "כמו שהמפלגה הניאו-נאצית האמריקאית תכננה לפעול בסקוקי, אילינוי, בשנות ה-70, האנטישמים האלימים של היום בחרו שכונה יהודית, נכנסו לליבה ואיימו ופגעו באלימות בתושביה כדי לרסק את תחושת הביטחון והשלווה שלהם. הדבר לא יעלה על הדעת, והוא מראה עד כמה לאויב שלנו אין גבולות כדי לפגוע בעם היהודי. אנחנו חייבים להבין כמה שהדבר הזה מסוכן, ולהיאבק בחזית מאוחדת נגדם בארצות הברית ובכל העולם".
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן מסר בהודעה מיוחדת: "אני מזועזע מהמראות מחוץ לבית הכנסת עדת תורה בלוס אנג'לס. הפחדה של בני קהילה יהודים היא מסוכנת, בלתי מתקבלת על הדעת, אנטישמית ולא אמריקאית. לאמריקאים יש זכות למחאה שקטה. אבל חסימת גישה לבית תפילה – ועיסוק באלימות – לעולם אינה מקובלת". מושל קליפורניה, גווין ניוסום, הגיב גם הוא לתקרית האנטישמית וכתב בפוסט ברשת X: "העימותים האלימים מחוץ לבית הכנסת מזעזעים. לשנאה אנטישמית מסוג זה אין מקום בקליפורניה".
הפדרציה היהודית של לוס אנג'לס פרסמה הצהרה, שבה נאמר כי יוזמת האבטחה בהובלתה "עוקבת אחר המצב ועובדת עם זרועות אכיפת החוק המקומיות כדי לוודא שהקהילה שלנו בטוחה". ארגון מצעד החיים העולמי הגיב לשורת האירועים האנטישמיים בימים האחרונים ואומר: ״המתקפה על בית הכנסת בלוס אנג׳לס והפגיעה ביהודים שם, כמו גם המתקפה ועל בתי הכנסת ברוסיה, האונס המזעזע של הנערה היהודיה בצרפת בשבוע שעבר, והפגיעה היומיומית ביהודים מביאים למסקנה עגומה אחת: ״דמם של היהודים מותר״. האנטישמיות נורמלה והפגיעות הפכו לשיגרה״. עוד הוסיפו בארגון ואמרו: ״עם תחילת מלחמת חרבות ברזל הצניעו היהודים סממנים יהודיים, בקמפוסים יעצו להם לא להגיע לאוניברסיטה וללמוד מרחוק, וברכבת התחתית בניו יורק קראו לציונים לצאת מהרכבת. מדובר בניסיון לאיים ולדחוק את היהודים מהמרחב הציבורי, דבר שמוכר לנו היטב מההיסטוריה. אנחנו קוראים לרשויות להתעשת ומהר כי דמם של היהודים מופקר״.
רמה חדשה של הסלמה
חוסאם עילוש, מנכ"ל משרד המועצה ליחסים אמריקאים-אסלאמיים בלוס אנג'לס, אמר שמקום ההפגנה נבחר לא בגלל שהוא היה מול בית כנסת אלא בגלל האירוע שהוא אירח. המחאה "הייתה בתגובה להפרות הבוטות של החוק הבינלאומי ושל זכויות האדם מצד סוכנויות המבקשות להרוויח ממכירת אדמות פלסטיניות שנגנבו באכזריות בזמן שממשלת ישראל ממשיכה במסע רצח העם בן שמונה החודשים שלה ובטיהור אתני בעזה; נבחרי ציבור והתקשורת עשו פוליטיזציה לתקרית הזו כאפליה דתית בניגוד לסוגיית זכויות אדם", הוסיף איילוש.
סם יברי, עורך דין ופעיל קהילתי המתגורר באזור, אמר שמפגינים המכוונים למקומות פולחן דתי נראה כמו רמה חדשה של הסלמה. משפחתו של יברי מתפללת, אוכלת ועושה קניות בקהילת פיקו-רוברטסון, ילדיו לומדים שם בבית הספר. הוא הגיע לחזית "עדת תורה" בסביבות השעה 1:00 אחה"צ וראה מפגינים עוטים מסכות וסרטים ירוקים וזועקים "אינתיפאדה". לדבריו, כמה מפגינים גם הצדיעו במועל יד נאצי ליהודים העונדים כפתורים ואוחזים בדגלי ישראל. "יש סיבה למה המפגינים האלה בחרו בפיקו-רוברטסון: הם ידעו שהם יפגעו בלב אמריקה היהודית", אמר יברי.