כדי לנסות לממש את תוכניתו המדינית, נזקק נשיא ארה"ב לברכתו של הפסטור ג'ון הייגי • המנהיג האוונגליסטי מטקסס, שנאם בחנוכת שגרירות ארה"ב בירושלים, הוא מתומכי ישראל הגדולים ביותר באמריקה • דעותיו על המדינה היהודית, על האנטישמיות ועל מקומו של התנ"ך במאה ה־ 21משפיעות על חייהם של עשרות מיליוני אמריקאים – ותשעה מיליוני ישראלים • ריאיון עם ידיד רחוק
ערב ההוקרה הראשון שערך הכומר ג'ון הייגי עבור מדינת ישראל התקיים בעירו סן־אנטוניו שבטקסס בשנת 1981. "היהודים שאלו בחשש מה הגויים האלה כבר מתכננים, הגויים שאלו בפליאה למה אנחנו עושים את זה", הוא מספר, "אבל בסופו של דבר האודיטוריום שנשכר לצורך האירוע היה מלא עד אפס מקום".

מאז ועד היום, כמעט ארבעה עשורים, מתקיים בסן־אנטוניו אירוע שנתי לכבוד מדינת ישראל, בהשתתפות יותר ויותר מאמינים ואוהדים, ותוך שיתוף פעולה מלא עם הרב האורתודוקסי הוותיק של העיר, אריה שיינברג. ערבי הצדעה ברוח דומה מתקיימים בעשרות ערים נוספות ברחבי ארצות הברית. האירוע שנערך בסן־אנטוניו בו נכחתי, התקיים בעיתוי קריטי: יממה וחצי בלבד אחרי הטבח בבית הכנסת בפיטסבורג, שבו נרצחו 11 מתפללים. "אני יודע שמילים בלבד אינן מספקות כדי להסיר את הצער מליבכם", פנה הייגי מעל הבמה אל יהודי ארה"ב, "אבל אתם לא לבד. לעולם לא תעמדו בפני הזוועות של העבר בלי שאחיכם ואחיותיכם הנוצרים באמריקה יתייצבו לצידכם, בקשר בלתי ניתן לשבירה".
בחודשים שחלפו מאז קיימתי עם הייגי שורה של התכתבויות כדי להבין את השקפתו באשר למדינת ישראל ואת אופי פעולותיו. בעיני רבים נחשב כיום פסטור הייגי לאישיות האוונגליסטית המשפיעה ביותר בעולם. באמצעות ארגונו CUFI (נוצרים מאוחדים למען ישראל) הוא חולש על אימפריה דתית, כלכלית ותקשורתית רבת־עוצמה. 4.5 מיליוני חברים יש בארגון, שהציב לנגד עיניו מטרה אחת: תמיכה בעם ישראל ובשיבתו לארץ ישראל.
עשרות מיליוני נוצרים נוספים, בארה"ב ומסביב לעולם, קשובים לכומר ולדרשותיו. אחד מהמאזינים לו הוא נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, ולא בכדי: הקהילה האוונגליסטית, שהייגי הוא מראשיה, נחשבת ל"בייס" של המפלגה הרפובליקנית. לא במקרה דווקא הייגי הוזמן לשאת דברים בטקס פתיחת השגרירות האמריקאית בירושלים, ולא לחינם הוזמן לאחרונה לבית הלבן ועודכן ב"תוכנית המאה" ונושאים אחרים הקשורים לישראל. ״לו היו נוצרים כמותו באירופה בשנות השלושים של המאה הקודמת, מי יודע כמה יהודים היו ניצלים", נוהג הרב שיינברג לומר על הייגי.
המרת דת
ה כומר הייגי הוא נואם מחונן, בעל כושר רטורי וכריזמה יוצאי דופן. קשה לא להידבק בהתלהבות שלו כאשר הוא מדבר, כאילו בפעם הראשונה, על סגולותיו של עם ישראל ועל החובה המוטלת על כל נוצרי לסייע לכל יהודי באשר הוא. עם זאת, ליהדות יש מסורת ארוכה של חשש מוצדק מפני אמונה נוצרית לוהבת. במשך אלפיים שנה סבלו יהודים בכל מדינות העולם הנוצרי מרדיפות במקרה הגרוע או מאדישות לגורלם במקרה הטוב, ולכן אך טבעי שצמיחתו של הזרם האוונגליסטי, שחורת על דגלו את אהבת ישראל והעם היהודי, תעורר תמיהות, ספקות וחששות.

מי שיעמיק ויבדוק כיצד הסירו האוונגליסטים מאמונתם הנוצרית את רדיפת היהודים והחליפו אותה באהבה חסרת תנאים, יגלה כי בקליפת אגוז, האוונגליזם לקח מילה אחת בתנ"ך ושינה את פירושה הנוצרי שהיה מקובל במשך אלפי שנים. המילה הזו היא "ישראל". במשך רוב שנות קיומה, מהמאה השנייה לספירה ועד אמצע המאה ה־20, שלטה בכנסייה הנוצרית "דוקטרינת ההחלפה". לפי האמונה הזו, היהודים שלא קיבלו עליהם את מנהיגותו של ישו נענשו בידי האל, איבדו את מעמדם כעם הנבחר, והוחלפו בנוצרים. התיאולוגיה הזו גורסת כי "ישראל האמיתי" – שהוא העם הנבחר שעליו מדובר בתנ"ך – אינו כולל דווקא את צאצאיו הביולוגיים של יעקב, אלא את צאצאיו הרוחניים, ואלו הם הנוצרים. אבל כל התזה הזו נפסלה בידי הנצרות האוונגליסטית.
שורשי הזרם האוונגליסטי יונקים מתנועה נוצרית אירופית, אחוות פלימות', שנוסדה על ידי הכומר ג'ון נלסון דרבי ב־1830 בעיר דבלין. דרבי קבע שדוקטרינת ההחלפה מנוגדת לאמת הנוצרית, הכריז כי ישראל הוא ישראל הוא ישראל, והביא לעולם את "דוקטרינת החלוקה". לפי תפיסה זו, בכל שלב בהיסטוריה עם ישראל הפיזי, צאצא שנים־עשר השבטים, ממשיך להיות העם הנבחר. בשנים 1862־1877 שהה דרבי בארה"ב, במהלכם הצליח להחדיר את התיאולוגיה החדשנית שלו לליבה של הנצרות הפרוטסטנטית באמריקה. משם צמח עץ האוונגליזם האמריקאי המונה כיום בין רבע לשליש מאזרחי ארה"ב, עשרות מיליוני בני אדם, שכוחם הפוליטי המאוחד הוא עצום. מאז ימי ממשל רייגן הרפובליקני בשנות השמונים, אהדתם המוצהרת של האוונגליסטים לישראל מקבלת ביטוי פוליטי שרק הולך וגובר.
״היסטוריית היחסים היהודיים־נוצריים אכן אפלה", אומר הייגי על העבר הטעון, בלשון המעטה, בין שתי הדתות. "ההשלכות של התיאולוגיה השקרית הזאת, דוקטרינת ההחלפה, היו חורבן ומוות של יהודים רבים על ידי מה שמכונה 'נצרות'. אבל כאשר אתה לומד את התנ"ך, אתה מבין שזהו מסמך ציוני. אלוהים מקיים הבטחות, והבטחותיו לעמו הנבחר תקפות היום בדיוק כמו שהיו כשדיבר אל אברהם לפני אלפי שנים. העם היהודי הוא העם הנבחר, עם הברית. משימת חיי היא לשבור את עול הדוקטרינה המרושעת של ההחלפה מעל כל נוצרי. ברגע שזה יקרה, המאמינים בדבר אלוהים יעמדו ללא תנאי לצד מדינת ישראל ועם ישראל. לכן הקטע הראשון בספרי החדש מוקדש לחשיפת שקרי האנטישמיות, ולהצגת 70 שנות הניסים שחוותה המדינה היהודית".
דוקטרינת ההחלפה היא עדיין שחקן פעיל בעולם הנוצרי של ימינו?
״כן, היא נותרה בעיה, אך הבעיה הדומיננטית היא האנטישמיות. אנחנו ב־CUFI עובדים קשה מאוד כדי ללמד את ציווי המקרא והצו המוסרי שמחייבים עמידה לצד ישראל. מרכיב מרכזי במאמץ הזה הוא לסייע לנוצרים להבין שהכנסייה לא החליפה את העם היהודי, ושהברית של האל עמם עומדת עכשיו ותמשיך לעמוד
לנצח".
לפי נתוני הליגה נגד השמצה, האנטישמיות בארה"ב נמצאת במגמת עלייה מאז כניסתו של דונלד טראמפ לבית הלבן. מבצעי הפיגועים הקשים האחרונים נגד
יהודים על אדמת אמריקה היו נוצרים.
״האנטישמיות גוברת לא רק בארה"ב אלא גם באירופה, ואני לא מייחס את התופעה הזו לנשיא, שעומד איתן לצד ישראל. אני מייחס אותה לסובלנות ולהכלה שיש בתקופה האחרונה כלפי שנאת יהודים. אין דבר כזה אנטישמיות נוצרית'; אנטישמיות מפרה את העקרונות הבסיסיים של אמונתנו. הנצרות מוּנעת מכוח חוק אלוהי של אהבה ללא תנאים, ואילו האנטישמיות מונעת מכוח שנאה ליהודים. מים מתוקים ומים מרים אינם יכולים לעלות מאותה באר.
״אנחנו רואים את הזרם הרעיל הזה בקמפוסים של אוניברסיטאות ומכללות, וכן בקהילות קיצוניות שמאמצות שנאה שטנית. האנטישמיות אינה בעיה רק של היהודים, היא בעיה של כולם. היא עשויה להתחזות לחילוקי דעות פוליטיים לגיטימיים עם מדינת ישראל, אך במהרה היא מתבטאת בשנאה ובבוז לעם היהודי".

אחרית הימים
״קשה להיות יהודי", אמר פעם שלום עליכם, אבל גם לא קל להיות נוצרי אוהב ישראל. העבר האפל בין שתי הדתות, כפי שמכנה זאת הכומר הייגי, מעיב כצל מתמיד על מהלכי המנהיגים האוונגליסטים, וכל התבטאות שלהם נבחנת בזכוכית מגדלת כדי למצוא עדויות להטפה מיסיונרית או לאנטישמיות מוסווית. בין הנוצרים האוונגליסטים לבין יהודי ארה"ב קיים מתח פוליטי מובנה: אלה האחרונים מצביעים למפלגה הדמוקרטית בשיעור גבוה מאוד, כ־75 אחוזים, בעוד הראשונים הם רפובליקנים ברובם. המחלוקת בין הקהילות חורגת ממסדרונות הפוליטיקה: ארתור הרצברג, רב קונסרבטיבי שנחשב לאחד ממנהיגי יהדות ארה"ב במאה ה־20, כינה את הימין הנוצרי בארצו "פוליטיקה של אייתוללות"; ואייב פוקסמן, כשעמד בראש הליגה נגד השמצה, התריע מפני "ניסיונות גוברים לנצר את אמריקה". האם העוינות הזו מסכנת את הקשרים של הזרם האוונגליסטי עם ישראל? הכומר הייגי אומר לנו שלא. "אנו מכבדים באופן חד־משמעי את זכותו של כל אמריקני לבחור את מנהיגיו כפי שיראה לנכון, ומגמות בקהילה היהודית לעולם לא ישנו את תמיכתנו בישראל. עמידה איתנה לצד ישראל היא סוגיה מקראית, לא עניין פוליטי. אנחנו מחויבים בכתובים להראות אהבה ותמיכה ללא תנאי למדינת ישראל ולעם היהודי. אין פה שום אג'נדה נסתרת, ואין אנו מבקשים דבר מהקהילה היהודית".
הנשיא טראמפ הוא לא אוונגליסטי באורח חייו, בלשון המעטה. האם הדבר מקשה עליך לתמוך בו?
״כולנו בני אנוש, וכולנו פגומים. אני תומך במדיניות הנוכחית של הנשיא כלפי המדינה היהודית; אני לא מתיימר לשבת בכס השיפוט שבוחן את מעשיו הפרטיים".
בארץ יש לא מעטים שמתייחסים לאוונגליזם בהסתייגות, אם לא באיבה גלויה. מחנה המתנגדים העיקרי נמצא בצד שמאל של המפה הפוליטית, וזאת בשל תמיכתם המובהקת של האוונגליסטים בשליטה ישראלית על כל חבלי ארץ ישראל, כחלק מתהליך הגאולה. בימין, לעומת זאת, מתקבלים האוונגליסטים בברכה בד"כ, ושיתוף הפעולה בין הזרם הפוליטי הישראלי לזרם הדתי האמריקאי הולך ומעמיק. ב־2011, למשל, הוזמן בנימין נתניהו לכנס נוצרים מאוחדים למען ישראל" בוושינגטון. "האויבים שלנו חושבים שאתם זה אנחנו ואנחנו זה אתם", אמר שם ראש הממשלה. "ואתם יודעים משהו? הם צודקים לגמרי".
מבחינה דתית־תיאולוגית, בימין הדתי הישראלי שוררת מחלוקת עזה באשר ליחס הנכון כלפי האוונגליסטים. יש הטוענים כי אל לה למדינת ישראל לקבל מהם תמיכה או עזרה, גם אם הדבר נראה מפתה. עם זאת רובם כבר הסירו את התנגדותם המוחצת לקשרים עם אוונגליסטים. הדוגמה הבולטת להתעדנות כזאת היא עמדתו של הרב אליעזר מלמד, רב היישוב הר־ברכה. בטור מכונן בעיתון בשבע, קבע הרב מלמד שאוונגליסטים כמו ג'ון הייגי הם חסידי אומות העולם. כאשר מדובר בנוצרים שמאמינים שבחר ה' בישראל, ושכל הנבואות הטובות צריכות להתגשם בישראל, ואינם פועלים להעביר אותנו על דתנו חס וחלילה אלא לחזקנו, הרי שכל הדברים החמורים שנאמרו על הנוצרים לא חלים עליהם", כתב. "להפך – תיקון גדול הם מתקנים, והם מחסידי אומות העולם, וה' ישלם שכרם". במאמרו דחה הרב מלמד טיעון דתי נוסף שהופנה לא פעם כלפי האוונגליסטים: הגדרתם כעובדי עבודה זרה. "אפילו לשיטת הרמב"ם לא ברור אם הפרוטסטנטים נקראים עובדי עבודה זרה בשיתוף, ויותר מסתבר שלכל הדעות הם אינם מוגדרים כעובדי עבודה זרה, ודינם כמקיימי שבע מצוות בני נח ומאמיני הייחוד באופן כללי".
כדי לשמוע על תפיסות האוונגליזם בנושאים אלה מכלי ראשון, אני שואל את הייגי כיצד הוא רואה את "חזון אחרית הימים", והאם הוא יכול להבין את החשש של יהודים וישראלים ממאמיני החזון הזה. "נוצרים עומדים לצד העם היהודי בגלל הבטחות בראשית ולא בגלל נבואות ההתגלות", פוסק הייגי. "אנו לא חוזים את סוף העולם; אנו מאמינים בביאת המשיח, שישלוט באהבה באימפריה ללא קץ. אני מבין שההיסטוריה האפלה בין הקהילות היהודיות והנוצריות מעוררת ספקנות מצד ידידינו היהודים. עם זאת, אני מקווה שמאמצינו יוכלו לשבור את הספקות האלה באמצעות מה שאנו אומרים ועושים".

נצח לא ישקר
הייגי, שבשנה הבאה יחגוג 80, הוא סמל לאליטה אמריקנית שרבים טוענים כי היא הולכת ושוקעת. בעת שהחל לקיים את ערבי ההוקרה לישראל, היו הפרוטסטנטים הלבנים – קבוצתו הדמוגרפית – כמעט 80 אחוזים מאזרחי ארה"ב. מאז צנח שיעורם באוכלוסייה, והוא עומד כיום על כ־55 אחוזים בלבד. לפי כל התחזיות הדמוגרפיות, לא רחוק היום שבו תחדל הקבוצה הדתית־אתנית שהקימה את ארה"ב להיות רוב בארצה.
את מקום הפרוטסטנטים הלבנים, שרבים מהם אוונגליסטים, תופסים בעיקר ההיספאנים, שמקורם במדינות דרום אמריקה ומרכזה. בשנת 1980 היו בני המיעוט הזה שבעה אחוזים בלבד מאוכלוסיית ארה"ב, אך כיום הם מתקרבים ל־25 אחוזים. השינוי הדרמטי בדמוגרפיה משפיע על הפוליטיקה הארצית (רוב ההיספאנים בני הדור הראשון והשני להגירה מצביעים למפלגה הדמוקרטית; עוד לא ברור מה קורה בדורות שלאחר מכן), ויש לו גם השפעה דתית. בעירו של הייגי ההיספאנים מהווים כבר 64 אחוזים מהאוכלוסייה.
האם הפנייה לציבור הזה היא אתגר שעומד בפני האוונגליסטים?
״אשתי דיאנה היא בת למשפחה בשם קסטרו, וכמעט מחצית מחברי הכנסייה שלי הם ממוצא היספאני. אני מקושר לאוכלוסייה הזו כבר עשרות שנים. אנשי CUFI מגיעים גם לקהילה ההיספאנית ברחבי ארה"ב כדי ללמד על האמת התנ"כית בנוגע לישראל. חברים בקהילה הזו, כמו במגוון קהילות אמריקאיות אחרות, נמנים עם 4.5 מיליוני חברינו, שמאוחדים סביב הסוגיות המשפיעות על ישראל".
סקרים עדכניים מראים שפחות ופחות צעירים בארה"ב מגדירים עצמם כאוונגליסטים. איך אתה ופסטורים אחרים מנסים לשמור על הדור הבא של המאמינים?

״לארגון שלנו יש קשר חזק ורב־עוצמה לדור הצעיר, באמצעות תוכניות 'CUFI בקמפוס' ו'הקולקטיב הישראלי', אשר מחנכות ומציידות כראוי את מנהיגי המחר. ב'הקולקטיב הישראלי' אנחנו לוקחים קבוצות של מנהיגים ומשפיעים מדור המילניום ומפגישים אותם עם מדינת ישראל, כדי להראות להם – יותר מאשר לומר להם – שישראל היא אומה צודקת ומודרנית, שמעולם לא איבדה את הקשר עם שורשיה המקראיים. מכיוון שאיננו יכולים לשלוח את כולם לארץ הקודש, התוכנית מייצרת גם סרטונים שמראים את נשמתה החומלת של המדינה היהודית".
הייגי נהנה כיום מדלת פתוחה בבית הלבן. הוא וחבריו להנהגה האוונגליסטית שמו את יהבם על דונלד טראמפ בבחירות 2016, כשהם מדגישים את הסוגיות הקריטיות מבחינתם: התנגדות להפלות, מינוי שופטים שמרנים לבית המשפט העליון, וכמובן תמיכה בישראל אחרי שהופקרה, להשקפתם, בשמונה שנות כהונתו של הנשיא ברק אובמה. ניצחונו המפתיע של טראמפ על הילרי קלינטון היה גם ניצחון כביר של פסטורים אוונגליסטים כמו הייגי. בשנתיים וחצי שחלפו מאז, טראמפ פרע את רוב השטרות: הוא הצליח למנות שני שופטים שמרנים לבית המשפט העליון ולבצר את הרוב השמרני בו, למורת רוחם של אנשי השמאל, ביטל את הסכם הגרעין עם איראן, העביר את השגרירות לירושלים והכיר בסיפוח רמת הגולן. תמיכתו בישראל תעזור לו לקבל את קולם של עשרות מיליוני אוונגליסטים בבחירות 2020, אם ימשיך בקו הזה באופן בלתי מסויג.

את דעותיו על עתיד הגבולות באזורנו ניתן לחלץ מהייגי כשאני שואל אותו מה ישיב לטוענים שהתנ"ך הוא רק מסמך דתי עתיק, שלא אמור להשפיע על החלטות פוליטיות במאה ה־21, כמו הסכסוך הישראלי־ערבי. אני חולק על כך", אומר הייגי. "התנ"ך הוא דברו הנצחי של האל. זהו כוכב הצפון שלנו, האור שמאיר את דרכנו. מי שמסרב ללמוד את שיעורי החיים שאלוהים בחר להקנות לנו באמצעות דבריו, ימצא את עצמו אבוד במסע החיים".
כיצד אתה רואה את מדינת ישראל בעוד שבעים שנה?
״זו שאלה מרתקת. אני לא יכול לחזות את העתיד, אבל אני כן יכול להבטיח לך שישראל והעיר ירושלים ימשיכו לעמוד במרכז ההתעניינות העולמית. בכל יום אני מתעורר בידיעה שאלוהים עומד לצד המדינה היהודית. ישראל לא רק שרדה את 71 שנותיה הראשונות, אלא שיגשגה בהן. אין סיבה להאמין שהיא לא תמשיך לעשות זאת גם בעתיד".