סדרת דרמה המשודרת במקביל בארץ וב־HBO הוגדרה ע"י רה"מ כ"אנטישמית" • היוצר חגי לוי ידע שהוא נוגע בחבית חומר נפץ אבל לא שיער את ממדי הפיצוץ
מלבד מנהיג חיזבאללה חסן נסראללה, דומה ששלושת הקולנוענים חגי לוי, יוסף סידר ותאופיק אבו־ואיל הם האנשים השנואים ביותר בישראל השבוע. זאת על רקע הדיון הציבורי הסוער שמעוררת הנערים" (ובאנגלית Our boys, הנערים שלנו"), סדרת הדרמה שיצרו השלושה עבור HBO והזרוע הבינלאומית
של "קשת 12״.
לוי ניגש ליצירת הסדרה על אירועי קיץ 2014 בידיעה שהוא נוגע בחבית חומר נפץ, אך ייתכן שלא שיער את ממדי הכעס שיופנה נגדו ונגד שותפיו. עם קרנת הפרקים הראשונים עלו טענות על ההתמקדות הבלעדית כמעט בסיפור רצח מוחמד אבו־ח'דיר אל מול הטיפול האגבי בחטיפתם וברציחתם של גיל־עד שער, נפתלי פרנקל ואיל יפרח; עוד נטען כי היהודים מוצגים כהמון מוסת, אל מול הצגת הפלסטינים כקורבנות.
היו שביקרו גם את הפיכת הסיפור הזה לסדרה בינלאומית, שכביכול תקבע את דימויה של ישראל כאומה של רוצחים תאבי דם. משה וינשטוק, איש חינוך מגוש עציון, כתב בפוסט שהפך לוויראלי כי "הסדרה משתמשת שימוש ציני ברצח הנערים ובאמהותיהם המדהימות כקרש קפיצה לקידום הקריירה של היוצרים, ועל הדרך, בשביל הדרמה, טוענת שבקשת אמהות החטופים להתפלל על בניהן היא אחד הדברים שיצר אווירה שבעקיפין הובילה לרצח מוחמד אבו־ח'דיר, בבחינת 'הכה באמהות, בילדים החטופים וביהודים וקבל את פרס האמי'".
לוי הוא מבכירי יוצרי הקולנוע והטלוויזיה בארץ, והוא חתום על "בטיפול", אחת הסדרות המוערכות ביותר בתולדות הטלוויזיה הישראלית. את השכול הוא מכיר מקרוב – אחיו ישי נהרג בלבנון בשנת 1990. בסדרה הנערים" – שמשודרת בימים אלה ב־HBO וזמינה לצופה הישראלי בהוט, יס, סלקום טי־וי ופרטנר טי־וי – הוא ושותפיו מגוללים את סיפור חקירת הרצח של מוחמד אבו־ח'דיר ב־2 ביולי 2014, יומיים אחרי מציאת גופותיהם של שלושת הנערים שנחטפו בגוש עציון.
הסדרה נעה בין כמה מוקדים: היא נפתחת בפרק עוכר שלווה החוזר אל הדרמה של חטיפת הנערים, ואל שלושת השבועות של התפילות והתקוות. במקביל היא עוקבת אחרי חייו ומותו של מוחמד אבו־ח'דיר, נער משועפאט שבמזרח ירושלים. מרכז הסדרה מוקדש לחקירת הרצח בידי אנשי השב"כ, ולסיפורם של הרוצחים: יוסף חיים בן־דוד, בן 28, ושני אחייניו הצעירים, נערים ממשפחה ש"סניקית שלא משתלבים בתלם החרדי־מזרחי המקובל, סובלים מבעיות חברתיות והתנהגותיות וכמהים לשייכות ולתחושת משמעות.
התוצאה רחוקה מסדרה לצפיית ערב קלילה. "הנערים" היא יצירה מותחת, קצבית, עשויה ביד אמן ולפרקים גם נוגעת ללב, עם תשומת לב גבוהה לניואנסים. היא מצליחה ללפות את הצופה ולשאוב אותו בחזרה אל אירועי הקיץ ההוא, ואל תוך עולמם של רוצחי הנער אבו־ח'דיר. וזו, אם תשאלו את לוי, המוטיבציה העיקרית שלו.
״היה דיאלוג לא קל עם המשפחות, אבל הוא התקיים. היה לי חשוב לומר כל הזמן: אני לא מתחמק. אני יודע שזה קשה, ואני אגיד את דעתי ואתם את דעתכם. לפני כמה חודשים הזמנתי את בני המשפחות לראות את הפרק הראשון. הם בחרו לא לראות אותו, ואני מכבד את זה. ניהלתי איתם דיאלוג כל הזמן, אבל מעולם לא הבטחתי להם דבר".
לעליהום נגד לוי ושותפיו הצטרף השבוע גם ראש הממשלה בנימין נתניהו, כחלק ממלחמתו בתקשורת הישראלית. "הסדרה הנערים״' מקדישה דקות בודדות של קטעי ארכיון קרים ומנותקים לרצח שלושת הנערים. מייד לאחר מכן ולכל אורך הסדרה, העלילה כולה מתנתקת מסיפור הירצחם המזעזע, ומתמקדת במקרה אחד – רצח הנער הערבי בירושלים, מקרה מזעזע אבל נדיר מסוגו", כתב רה"מ בפייסבוק.
כ-120 משפחות שכולות מפורום 'בוחרים בחיים' יצאו במכתב קורע לב נגד הסדרה. מירב חג'אג', אמה של שיר חג'אג' ז"ל שנרצחה בטיילת ארמון הנציב, כתבה: "אנשים רואים את הסדרה בחו"ל וחושבים שיש טרור יהודי ששווה לטרור פלשתיני. שאנחנו הורגים בהם והם הורגים לנו. המציאות הפוכה לגמרי. מדינת ישראל פעלה בנחישות לתפוס ולהעניש את הרוצחים של אבו ח'דיר. לעומת זאת, הרשות הפלשתינית מתגמלת ומהללת רוצחי יהודים. בקייטנות ובבתי הספר משבחים ומחנכים ללכת בדרכם".
הסערה סביב "הנערים" הגיע גם לאתרים ויקיפדיה, Rotten Tomatoes ו- IMDB. אחרי שראש הממשלה נתניהו כינה אותה "אנטישמית", רבים מחו בכעס על כך שלא הציגה את סיפור חטיפת ורצח שלושת הנערים כהלכתו. המתנגדים מצאו דרכים אחרות להשפיע על דעת הקהל. ערך הוויקיפדיה של הסדרה באנגלית מגלה את שורת התיאור "סדרה שנוצרה על ידי שקרן שלא מספר את האמת על אירוע חטיפת שלושת הנערים".
בנוסף, אתר דירוגי הסדרות הפופולרי Rotten Tomatoes העניק לסדרה ציון 92%, בהסתמך על שכלול דעת הביקורות ומומחי האתר. לעומתם, הציון שהעניקו הצופים עומד על 50% בלבד. באתר IMDB המצב דומה, כשהמבקרים בו העניקו לסדרה ציון של 5.7 מתוך 10. עיון בתגובות שהשאירו אחריהם המדרגים חושף את הסיבות הלא מגוונות לדירוג הנמוך. "תייגו את זה כפנטזיה", "שקר היסטורי" ו"תעמולה פלסטינית" הן רק חלק מהתגובות, שנראות דומות להפליא אחת לשנייה…