"הוליווד, חוץ מהיותה תעשיית הקולנוע והטלוויזיה, יש לה גם השפעה מאוד גדולה על דעת הקהל. ודעת הקהל זה משהו שתמיד טוב לישראל"
אנחנו מסבים במשרדה הצנוע של עתר דקל בקומת המשרדים של בניין הקונסוליה הישראלית בברנטווד, ואני מיד תמהה,מהיכן בא השם עתר?
דקל: "מקור השם הוא 'עתירה'. על אף שההורים לא עורכי דין, ולא היה קשה להביא אותי לעולם, הם ניסו להיות מקוריים. לאחותי קוראים גלי שזה שם רגיל לכל הדעות."
ומהיכן הגעת אלינו?
"הייתי בארץ סוכנת של אמנים, בעיקר כותבים. עבדתי בסוכנות של אריק קנלר, ושימשתי בין היתר כסוכנת ישירה במשרד של יוסף סידר, של אתגר קרת ושל העיזבון של חנוך לוין. כמו כן, ניהלתי את המחלקה הבינלאומית במסגרתה היה לנו דיל ייוחדי מסוגו עם רשת CBS ואפילו יצא לנו להפיק להם פיילוט.
"אחרי הצבא הלכתי לאוניברסיטה כמו כולם, ועבדתי בתיאטרון 'תמונע'. במשך השנים יצא לי לעשות את כל מגוון התפקידים שם. אחר כך הפקתי את החשיפה הבינלאומית של תיאטרון ישראלי. הזמנו מפיקים ומנהלי פסטיבלים מכל העולם וחשפנו בפניהם את מרכולתו של התיאטרון הישראלי במטרה שייקחו את המחזות להציג אצלם. זה היה למעשה החיבור הראשון שלי עם משרד החוץ. אחר כך התחלתי לעבוד אצל אריק קנלר. אריק הוא קודם כל אמן ואיש רנסנס ומפה ההשראה הגדולה שקיבלתי ממנו.
בגלל שהסוכנות של אריק מייצגת את היוצרים הכי חשובים שפועלים היום בישראל , היא מהווה צומת מרכזית ביחסי המסחר התרבותיים עם הוליווד שנמצאים כעת בשיאם.
מה כלל הדיל שלכם עם CBS?
"כעיקרון במסגרת הדיל, נתנו ל CBS זכות ראשונים על תכנים של יוצרים או מפיקים שייצגנו, בתמורה אם היתה נסגרת העסקה והם היו מפיקים את הפורמט אז אנחנו היינו מקבלים קרדיט של מפיקים בתוך הדבר הזה. זו היתה איזושהי מחלקת פיתוח להפקות חוץ.
"הסנונית הראשונה של תעשיית ייבוא הפורמטים להוליווד היתה כאמור הסידרה 'בטיפול'. מי שיזמה את זה הייתה נועה תשבי. היא מי שהציגה את הפורמט הזה ל -WME (אז endeavor ) שזו הסוכנות שארזה לה את כל החבילה.
"אני מכירה את נועה תשבי מהתעשייה. הסוכנות שלנו יצגה את כל היוצרים של 'בטיפול' אז מן הסתם יצא לנו לעבוד יחד. כן. 'בטיפול' הגירסה האמריקאית, התסריט והמלל היו תרגום מילה במילה של הגרסה הישראלית".
מה תפקידך בקונסוליה?
"אני משמשת צינור המידע לישראלים, זאת אומרת גם לאנשים מהתעשייה הישראלית, מול כל התעשייה כאן. כי ברגע שאתה מדבר את שפתם, ואין מה לעשות זאת שפה, וזו שפה נפרדת מהשפה הדיפלומטית, זו שפה מקצועית, זה לדעת את המדיה הזאת על בוריה, וזה כבר עושה משהו, צינור של אינפורמציה. בעיקר אני מאמינה ביזמויות; עם כל הפוקוס הזה שיש עכשיו על ישראל כמעצמה של תוכן, זה הרבה יותר קל. אנשים צמאים לקבל אינפורמציה ולא בגלל שהם יהודים, כי זה קודם כל ביזנס; זה בעיקר בגלל ההצלחה המטורפת והחסרת תקדים הזאת. אז יותר קל לעשות את זה עכשיו, והוליווד, חוץ מזה שזו תעשיית הקולנוע והטלויזיה, יש לה גם השפעה מאוד גדולה על דעת הקהל. ודעת הקהל זה משהו שתמיד טוב לישראל. לכן שהביאו אותי לתפקיד הזה. כי יש מישהו שמדבר בשפתם, כמו שאף אחד היום לא יקרא תסריט אלא אם כן הוא מקבל את התסריט הזה מגורם מקצועי, אז עצם זה שיש היום מן כתובת כזאת בקונסוליה, אני חושבת שזה באמת מקרב את הקהילה ההוליוודית לישראל."
מדובר רק הוליווד או שישנם דברים נוספים?
"לוס אנג'לס היא לא רק הוליווד. הדבר שהכי מפתיע אותי פה זה הסצנה של visual arts שהיא פשוט מדהימה ויש המון פוקוס עכשיו על לוס אנג'לס. אני כל הזמן אומרת שהיא קצת כמו ניו יורק של שנות השמונים ופריז של שנות העשרים, אני חוזרת על זה, זו תקופה נהדרת להיות כאן. יש פה מלא אנשים שיוצרים; מציגים בניו יורק אבל חיים פה, גם בתחום המוזיקה. ביקרתי בלוס אנג'לס הרבה בתפקיד הקודם שלי, אבל הכרתי בעיקר את תעשיית הסרטים. מאוד מרענן לגלות את הפריחה התרבותית בעיר. זה כייף. משום שבארץ התעשייה היא קטנה יוצרים לא תחומים רק לקולנוע או ספרות, כולם עושים הכל. מישהו שהוא סופר הוא גם כותב לעיתונות וגם תסריטאי בטלוויזיה. אז איכשהו נוצר מצב שיצא לי להתמקצע בכמה אספקטים של תרבות ,ופה במסגרת התפקיד זה מאוד עוזר".
מהן המטרות שהצבת לעצמך כנספחת תרבות?
"ישנן מטרות שסימנתי לעצמי, כמו למשל ליצור כל מיני קשרים ושיתופי פעולה עם מוסדות. בוא נתחיל מזה, שבחצי שנה הראשונה רציתי למפות את כל מוסדות התרבות בעיר. בשלב השני הצבתי לעצמי מטרה להגיע למקומות שעוד לא נחשפו לתרבות ישראל.
מקומות שהם אגדיים פה בעיר ויש להגיע אליהם. השת"פ הוא יותר ברמה רעיונית. אני לא מפיקה, המטרה שלי זה לא להפיק. אני אפיק כשיהיו לי מאה מיליון דולר להפיק; כשאין תקציב להפיק לפעמים עדיף לא להפיק. אז אני מעדיפה למצוא את הגופים ואת המוסדות בעיר שהם הכי-הכי בתחום התרבות או בתחום האומנות ולייצר אצלהם עניין גובר. ככה אני רואה את זה. ואז באמת להשתמש במקורות שלהם כדי לפתח פרויקטים ולעזור באספקט הזה לישראל."
"