"אנשים שחיים טוב ואנשים שסובלים מכאב המלחמה" כתבה ביום חמישי האחרון משתמשת X בשם ג'ניפר לואיס, על תמונתו של יו"ר המחנה הממלכתי השר בני גנץ מחבק את המסבירה הלאומית נועה תשבי, כשלצדם תמונה של חייל בעזה גורר חייל אחר בשדה הקרב. הציוץ של לואיס אמנם לא הפך ויראלי במיוחד, אך יחסית למי שרק פתחה חשבון ברשת X (טוויטר) חצי שעה לפני הציוץ המדובר — היא בכל זאת זכתה לעשרות שיתופים, לייקים ומאות חשיפות.
בין המגיבים ללואיס אפשר למצוא עוד כמה משתמשים שפתחו באותו היום חשבון ב-X: יוסף יוסף וג'ון התימני — שניהם בעלי תמונת שנוצרו בבינה מלאכותית. בארבעת הימים שלהם ב-X הם הספיקו לצייץ מאות ציוצים בעברית עילגת. כולם עוסקים בכך שצה"ל מפסיד, צמרת הצבא בוגדים, החטופים לא יחזרו לעולם וראש הממשלה בנימין נתניהו כשל וחייבים להדיח אותו. בין הפוסטים הפוליטיים יותר הם גם מעלים תמונות ממאגרי שאטרסטוק של שקיעות, שדות או כוסות קפה, לצד כיתובים קלישאתיים בסגנון "כמה יפה להתחיל את הבוקר עם כוס קפה ולכתוב את המטרות שלך".
החל מה-24 בדצמבר פועל ברשתות החברתיות הישראליות קמפיין השפעה זר שלואיס, יוסף וג'ון התימני הם רק שבריר ממנו. מאז ה-7 באוקטובר העלו הילוך גורמים זרים ועוינים כדי להעצים את תחושות הפחד, הייאוש והכאוס במדינה, ולפגוע באמון בממשלה וצה"ל. הקמפיין הגיע לשיא ב-1 בינואר 2024, עת הפיד הישראלי הוצף ב-25 אלף מסרים אנטי-ישראלים ופרו חמאס. על פי חוקרי אקטיב אינפו, הממצאים לא מאפשרים לקבוע בוודאות מספקת מי המדינות העומדות מאחורי הקמפיין, שכן המפעילים משתמשים ב-VPN כדי להסוות את מיקומם, ומגדירים את אזור הפעילות שלהם כישראל או רמאללה.
כמו כל קמפיין השפעה זר, אלוהים נמצא בפרטים הקטנים: מעבר לעברית עילגת ולמשפטים לא ברורים, שמעידים על תרגום לא מוצלח בגוגל טרנסלייט, בחלק גדול מהציוצים מופיע סימן שאלה הפוך — עדות לכך שהפוסטים נוסחו באמצעות מקלדת בערבית או בפרסית. בנוסף, חלק מההאשטגים שמצורפים לפוסטים מקדמים נרטיב שמאשים את האוקראינים, מה שמוסיף לדברים של ניחוח של התערבות רוסית. הממצאים הללו מרמזים על כך שמדובר בקמפיין רוסי או איראני — ואולי אפילו במבצע משותף.
במשך שנים מנסים גורמים עוינים להפעיל בפייסבוק וב-X קמפיין הנדסת תודעה מהסוג שנועד לפגוע במורל הישראלי, ובמקביל ליצור רדיקליזציה ולהתסיס קבוצות באוכלוסייה אחת נגד השנייה. הקמפיין החל לפני שבוע, ועלה על הרדאר של משתמשים ערניים. גם חוקרי אקטיב אינפו שמו לב לפוסטים שחוזרים על עצמם, פרי עטם של חשבונות בני יומם — דגל אדום בוהק, וראשון כשמבקשים לזהות מבצע השפעה לא אותנטי.
כדי לנתח את הפעילות העוינת השתמשו החוקרים במערכת ניטור השיח של חברת סקופר (Scooper). מהממצאים עלה כי היקף הקמפיין שמופעל על ישראל עצום, וכרוך בהשקעה גדולה מצד מי שמפעיל אותו. בנוסף, מפעילי הרשת בקיאים מאוד בהלך הרוח הישראלי ברשת ויודעים מיהם האנשים הפופולריים שאפשר וכדאי להתלבש עליהם כדי להדהד מסרים. ההשקעה הגבוהה כוללת עורכי וידאו, עורכי סאונד ומוזיקה, גרפיקאים ואנשי תוכן שכותבים טקסטים ומתרגמים אותם — ייתכן שבעזרת בבינה מלאכותית.
בנוסף להשקעה המאסיבית, מה שהופך את הקמפיין הנוכחי לייחודי הוא החשיפה הגדולה שלה הוא זוכה: "רוב הקמפיינים שראינו היו חלשים מבחינת החשיפה שלהם לציבור הרחב, אבל הפעם יש אלפי צפיות לסרטון, עשרות ציוצים מחדש ולייקים לכל פוסט", אומרת אחת החוקרות.
מהמחקר עולה כי הרשת דינמית, ומתרחבת מדי יום לנושאים נוספים — כמו טרנספר מרצועת עזה, יחיא סינוואר, חילוץ שבויים וחטופים, מצבם של חיילי צה"ל בעזה ועוד. מפעילי הקמפיין מבינים בפוליטיקת הזהויות שפילגה את החברה הישראלית בתקופה האחרונה: הם לומדים קמפיינים של מכונת הרעל ורוכבים על שסעים חברתיים — אשכנזים נגד מזרחים, חילונים נגד דתיים, יהודים נגד ערבים ועוד — ומעצימים אותם.
כדי להגדיל את התפוצה החשבונות המזויפים מתייגים בהאשטגים אירועים חדשותיים, כשהם גם בקיאים בפוליטיקה ובדינמיקות הפנימיות של החברה בישראל. למשל, לאחר שהתפטרה מנהלת רשות החברות הממשלתיות מיכל רוזנבוים בשבוע שעבר, ההאשטאג שלה הפך פופולרי — והקבוצה הצמידה אותו לפוסט שדיבר על הישגי חמאס.
דוגמה להשקעה הגדולה של הגורמים העוינים בקמפיין ניתנת בפוסט שטוען כי "החטופים חייבים להתרגל לחיות בעזה, כי הממשלה שלנו מחפשת את הנעליים של סינוואר". הפוסט כולל סרטון אנימציה שבו רואים חיילים מפוצצים מנהרה, אך פוגעים בטעות בחטופים. בפוסט שהופץ ביום ראשון השבוע תויגה גם גלית דיסטל אטבריאן — חברת הכנסת הפכה לטרנד ברשת לאחר שהודתה במסגרת ראיון כי לקחה חלק במכונת הרעל.
אחד השלבים בהפצת קמפיין כולל תיוג של דמויות בעלות פרופיל גבוה בפוסטים כדי למשוך את תשומת ליבן. גם בפוסט "זה מה שהצנזורה מונעת מאיתנו לדעת" — תיאוריית קונספירציה שרצה מתחילת המלחמה וטוענת שהצנזורה מונעת מהציבור לדעת מה באמת ארע ב-7 באוקטובר — תויגו משתמשים וחשבונות פופולריים. בנוסף, פרשן חדשות 12 גיא פלג תויג לא פחות מ-1,000 פעמים בפוסטים שונים ביום ראשון האחרון. בפוסטים אחרים תויגו פוליטיקאים כמו נתניהו, יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד וכלי תקשורת כמו כאן חדשות.
פייסבוק ו-X לא נלחמות מספיק בפייק
הרשתות החברתיות זנחו את הטיפול בחשבונות פיקטיביים והפצת שקרים – בעיקר בגלל שהחשיפה אליהם מגדילה את השהות של המשתמשים בפלטפורמה ומגבירה הכנסות מפרסום. אף שהן מתהדרות ביכולות הטכנולוגיות ובאלגוריתמים מתקדמים, הן נכשלות שוב ושוב בטיפול במשתמשים שפועלים בניגוד לכללי הקהילה. הרשתות הללו מפעילות מאות ואפילו אלפי חשבונות מזויפים, שגם מפיצים מדי יום אלפי פוסטים. כל אלו כבר הוכחו בעבר כשיטת עבודה של גורמים זרים שמנסים להשפיע על מדינות אחרות, ואף על פי כן הפעילות הזו לא מנוטרת על ידי החברות עצמן ולא מוסרת מהרשת.
ל