לוס אנג'לס, קליפורניה – מחיר הבתים החציוני בדרום קליפורניה ירד ממאי עד יוני בפעם הראשונה מזה יותר מעשור, מה שמסמן על האטה המשפיעה הן על מכירות הבתים והן על המחירים.
ברחבי דרום קליפורניה, המחיר החציוני ירד מ-$845,000 ל-$830,000 ממאי עד יוני, על פי נתונים של איגוד המתווכים בקליפורניה. התנודה כלפי מטה היא חדשות מבורכות עבור הרוכשים הפוטנציאליים של בתים בגולדן סטייט, שהתומחרו מחוץ להשוק על ידי עליית ריבית בשילוב עם מחירים מרקיעי שחקים.
"שוק הדיור של קליפורניה ממשיך להתמתן מהרמות התזזיתיות שנראו בשנתיים האחרונות, מה שיוצר תנאים נוחים עבור קונים שאיבדו הצעות או הסתובבו בשוק התחרותי החריף", אמר נשיא CAR אוטו קתרינה בהצהרה. "הריבית נעה בשבועות האחרונים ופחות בתים שנמכרים כעת מעל מחיר הרישום, לקונים פוטנציאליים יש הזדמנות נדירה לראות יותר רישומים מגיעים לשוק ולהתמודד עם פחות תחרות שעלולה לאלץ אותם להשתתף במלחמת הצעות".
ביוני, המחיר החציוני של בית בדרום קליפורניה ירד ב-10,000 דולר או 1.3% ממאי, לפי נתונים שפורסמו ביום שלישי מ-DQNews, כך דיווח ה-Orange County Register. כ-29.6 אחוזים מכלל הבתים בשוק באזור המטרו של לוס אנג'לס ספגו הורדות מחירים ביוני, על פי נתוני שוק הדיור השבועי של Redfin, לפי דיווח של הלוס אנג'לס טיימס.
ברחבי קליפורניה, מחיר הבתים החציוני ירד ב-4% ביוני ל-863,790 דולר מהשיא של 900,000 דולר שנרשם במאי, מדווח CAR. עם זאת, המחירים משנה לשנה עדיין עלו. מחירי יוני היו גבוהים ב-5.4% ממחירי ה-819,630 דולר שדווחו ביוני האחרון.
נראה שההאטה פוגעת בצורה הקשה ביותר בשוק היוקרתי. לאחר שהמחירים עלו במשך ארבעה חודשים רצופים, מכירות הבתים במיליוני דולר צנחו כאשר המכירות בדרגת המחיר הגבוהה ירדו ב-8.3% מהחודש הקודם. בבתים במחיר של 2 מיליון דולר ומעלה נרשמו צניחה במכירות – 17.9% מאז מאי. בינתיים, השוק במחיר הנמוך עלה ב-2.1% ביוני.
"להוציא את תקופת הנעילה בת שלושת החודשים של המגיפה בשנת 2020, רמת המכירות של יוני הייתה הנמוכה ביותר מאז אפריל 2008. נתוני מכירות בהמתנה גם מצביעים על כך שנוכל לצפות לנסיגה נוספת בחודשים הקרובים", אמר סגן נשיא CAR והכלכלן הראשי ג'ורדן לוין בהצהרה . "עם האינפלציה שנותרה גבוהה והריביות צפויות לעלות עוד יותר בחודשים הקרובים, השוק יתנרמל עוד במחצית השנייה של השנה עם מכירות רכות יותר וצמיחה מתונה יותר במחירים".
בדרום קליפורניה הייתה הירידה הגדולה ביותר במכירות, כאשר כל ששת המחוזות צנחו ביותר מ-20% לעומת שנה שעברה. מחוז אורנג' ראה את הירידה הגדולה ביותר ב-36.1%. בצד השני של המדינה, אזור המפרץ ראה את הירידה השנייה בגודלה של 26.8 אחוזים. כל מחוזות קליפורניה מלבד שני רשמו ירידה במכירות ביוני מלפני יותר משנה. סן בניטו חוותה את הירידה הגדולה ביותר במכירות מיוני האחרון (48.6 אחוז), ואחריה סיסקיו (45.2 אחוז), אורנג' (36.1 אחוז) וסנטה קרוז (36.1 אחוז). מחוזות עם ירידה במכירות ירדו בממוצע של 23.9% ביוני, דיווחה CAR.
למרות סימנים מעודדים כאלה, מקורבים בענף ספק אם המדינה תראה קריסת שוק הריל אסטייט. "זו לא הפתעה ענקית. ציפינו שהדברים יהפכו לשליליים כבר זמן מה", אמר סקוט ווילד, סגן נשיא בכיר ב-John Burns ייעוץ נדל"ן. "יש יותר היצע ופחות תחרות, כך שלקונים יש כמה אפשרויות יותר ממה שהיו בעבר".


