רוב הציבור היהודי בישראל עורך טקס הדלקת נרות חנוכה, והוא המנהג השני הכי נפוץ בכל הזרמים בציבור היהודי, מייד לאחר ליל הסדר – כך עולה ממשאל שנערך השבוע בקרב מדגם מייצג מהאוכלוסייה היהודית הבוגרת על ידי הקונגרס הישראלי, מיזם משותף של אוניברסיטת בר-אילן וקרן מנומדין.
על פי המשאל, 78% מהיהודים בישראל העידו כי הם מקיימים טקס הדלקת נרות חנוכה. בפילוח על פי רמת דתיות נמצא כי 62% מהחילונים ללא זיקה למסורת העידו כי הם מדליקים נרות חנוכה.
המנהג המשותף ביותר לציבור היהודי הוא ליל הסדר, שאותו מקיימים 84% מהציבור היהודי בישראל. במקום השלישי נמצא כי 58% מהציבור היהודי מקיימים קידוש בליל שישי, כאשר 22% מהחילונים ללא זיקה למסורת העידו שגם הם מקבלים כך את השבת.
במקום הרביעי, ולמרות קדושתו וחשיבותו של יום כיפור ביהדות, נמצא כי כמעט כמחצית מהציבור היהודי לא מקפיד על מצוותיו ואיננו צם, כאשר רוב קטן, 53%, העידו שהם כן צמים.
"הממצאים מלמדים כי למעורבות ולהשתתפות משפחתית במסורות החג יש משקל משמעותי בציון המועד ושמירה על מסורותיו", אומר ד"ר עו"ד גלעד וינר, מנהל הקונגרס הישראלי. "שלושת המנהגים הפופולריים ביותר – קיום ליל הסדר, הדלקת נרות חנוכה וקידוש שישי – מתנהלים סביב המרכיב המשפחתי, כאשר הטקס מחזק את המשפחה היהודית, וההפך".