הצצה ליריד התיירות השנתי שנערך במרכז הירידים בלוס אנגלס ומדריך על מה שקורה בענף לקראת חופשת הקיץ / מאת ניר חכלילי
יריד התיירות של לוס אנג'לס שנחשב לגדול מסוגו בכל ארה"ב, מושך אליו יותר מ-40.000 מבקרים וכ-400 מציגים של חברות תיירות,רשתות מלונות חברות תעופה ונציגי משרדי תיירות ממשלתיים מכל העולם. בנוסף לביתני התצוגה המבקרים יכולים להשתתף בהרצאות מקצועיות, כיתות בישול של מאכלים לאומיים ולחזות בלהקות ריקוד ממדינות שונות.
ביריד השנה בלטו נותני החסות ממדינות האסיתיות תילאנד, אינדונסיה וטאייון והנציגות של אריזונה שדאגה להביא ליריד כמה מהשפים של המלונות הגדולים באזור פיניקס, שהגישו כיבוד אופייני למדינת המדבר הסמוכה לקליפורניה. תעשיית התיירות העולמית מגלגלת מעל 7 טריליון דולר בשנה ונחשבת לאחת התעשיות הגדולות בעולם שממשיכה לצמוח ולגדול בכל שנה, כאשר יותר ויותר אנשים מוציאים את מרבית הכסף הפנוי שלהם על חופשות ונסיעות.
התעשייה רגישה במיוחד לשינויים וחוסר יציבות פוליטית וכמובן לארועי טרור ומלחמות. היציאה של בריטניה מהיוניון הארופאי וההכרזות של נשיא ארה"ב הנבחר על כוונתו לבטל הסכמי סחר בין לאומיים כמו גם ההגבלות שהטיל על מבקרים מ-7 מדינות מוסלמיות גורמות לטלטלה בתעשייה זאת ופגיעה מיידית בשחקנים הגדולים בה. אקספידיה, ענקית ההזמנות המכווננות של תיירות ברשת דיווחה על ירידה של כמעט 7% בהזמנות של טיסות ומוצרי תיירות שונים מאז חילופי השלטון בבית הלבן; זה אומר מאות מליוני דולרים ואלפי מקומות עבודה שנמצאים בסיכון.
מדינת ישראל סובלת מיום הווסדה מפגיעה בתיירות הנכנסת אליה בגלל המצב הבטחוני וחוסר יציבות אזורי. משרד התיירות ממשיך לעשות מאמצים לשווק את ישראל כיעד תיירות ושלח ליריד את הנציג החדש שלו לחוף המערבי, ריצארד לייברנס, והסתפק בביתן קטן יחסית כצפוי ממדינה שענף התיירות שלה סובל מחוסר תמיכה בהשקעה בתשתיות וקצב נמוך של בניית בתי מלון חדשים. ובכל זאת, בשנים האחרונות ישנה עליה מתמדת במספר התיירים המגיעים לישראל והמספרים מדברים על יותר מ 3 מליון תיירים שמכניסים יותר מ-10 מיליארד דולר למדינת ישראל.
כמו בעבר, המדינה המובילה במספר התיירים שנכנסים לישראל הינה ארה"ב: עם קרוב ל- 600.000 תיירים בשנה כשמחציתם הינם נוצרים שמגיעים לארץ לביקור במקומות הקדושים לנצרות. העיר בה ביקרו מספר התיירים הגדול ביותר היא ירושלים, 77% מן התיירים ציינו שביקרו בה. במקום השני תל אביב-יפו, 69% ציינו שביקרו בה. במקום השלישי אזור ים המלח (48%), במקום הרביעי טבריה ואזור הכנרת (35%%) ואחריה אזור הגליל (35%%).
הדילים החמים
מרבית ההזדמנויות ואו מה שמקובל לכנות" הדילים" שניתן היה למצוא בין המציגים ביריד קשורים לחברות התעופה החדשות שמכונות "לואו קוסט איירליינס" אלו חברות שממריאות ונוחתות בדרך כלל בשדות תעופה קטנים יותר ומחירי הכרטיסים כוללים את השירות המנימאלי הנדרש ע"פ חוק. על כל השאר תשלמו תוספות וזה כולל, מיקום במטוס, מזוודות ותיקים, אוכל ובידור במהלך הטיסה וכדו'. ההמלצה שלי: תבדקו מראש את כל התנאים והתוספות ותחשבו אם זה באמת חוסך לכם כסף. כמובן שזה תלוי לאן אתם טסים, לכמה זמן וכמה מזוודות תרצו לקחת איתכם.
אני ניסיתי בעבר את "ספיריט איירליין" ונשבעתי שלא אחזור על הטעות הזאת, אלא אם מדובר על קפיצה קצרה לווגאס ללא מזוודות ועם הרבה סבלנות… איפה שכדאי לשקול את החברות האלו זה בקווים לאירופה ולעיתים גם לאסיה אבל שוב, עשו חיפוש אחר תגובות של נוסעים באתרים השונים וב"טריפ אדוויזר" וודאו שהחיסכון משמעותי, השירות סביר ושעות הטיסה וההמתנה בקונקשנים סבירים.
יעד חדש יחסית לתייר האמריקאי היא קובה שנפתחת לאט לאט בקצב הקריבי לטיסות ישירות מיעדים שונים בארה"ב. גם במקרה הזה, עידן חוסר הוודאות שהחל אחרי הבחירות האחרונות בארה"ב מעמיד את הנורמליזציה עם המשטר הקומוניסטי שם במבחן.
בשלב זה מי שהגביר את הקצב הן חברות הקרוזים שקיבלו אישורים ממשלת קובה לעגון בנמל של הוואנה דבר שעד לפני זמן קצר היה בלתי אפשרי. כיוון שבקובה עדיין אין תשתיות תיירות מפותחות, בתי המלון ברובם הנם ברמה נמוכה, האפשרות להגיע אליה על גבי ספינת קרוזים מפוארת ולחזור ללון עליה אחרי הטיולים באי נראית לי המומלצת ביותר בשלב זה. מרבית הקרוזים יוצאים ממיאמי וסביבתה, אבל הטיסות הן די נוחות ולא יקרות לנוסעים מהחוף המערבי.
און ליין או אוף ליין
ביקור ביריד תיירות מזכיר לי קצת את העולם של אתמול, כשהינו נעזרים בשרותיו של סוכן התיירות הקבוע שלנו, מתקשרים לבית המלון להזמין חדרים ומנהלים מו"מ על מחירי השכרת הרכב והאפ גרייד בסוכנות ההשכרה עצמה… בשנים האחרונות כל העולם הזה הולך ונעלם; יותר ממחצית העיסקאות בענף התיירות נעשות און ליין ורובן באותם אתרים מובילים כמו אקספדיה, בוקינג.קום, פרייס ליין ועוד. היתרונות מובנים, המבחר גדול, אתם קובעים אל היעדים, לוחות הזמנים המחירים אבל מדי פעם לחזור לשיטה הישנה ולהרים טלפון לסוכן הנסיעות או לספקים עצמם… הרבה מהם לא מעבירים לאתרים את כל היצע החדרים ואו המושבים שלהם ולעיתים באתרי האינטרנט לא תוכלו למצוא מקומות ובטלפון קצר עם הספק תוכלו עדיין לעשות הזמנה. לעיתים גם תוכלו לנהל מו"מ קצר ולבקש שהמחיר יכלול שרותים שונים כמו וואיי פיי, חניה ארוחת בוקר ועוד דברים שלא ניתן לעשות בהזמנה אינטרנטית ויכולים להסתכם בהרבה כסף.
עצה והמלצה לסיום: נקו את המחשב שלכם מהיסטוריית החיפוש לפני שאתם מבצעים את ההזמנה עצמה. אתרי התיירות און ליין נוהגים לשתול "קוקיס" שמתחכים אחרי היעדים שאתם מחפשים ומרימים את המחירים באופן שרירותי… והעיקר – סעו וחיזרו בשלום!