לאחר שהמדינה סירבה לתקן את חוק הפונדקאות, החליט בית המשפט כי ההגדרות בחוק המדירות ממנו גברים יחידים וזוגות – יבוטלו בתוך שישה חודשים
בג"ץ קבע היום (ראשון) כי בתוך שישה חודשים תבוטלנה ההגדרות הקבועות בחוק, המדירות גברים יחידים ובני זוג מאותו מין מגישה להסדר הפונדקאות. זאת, בהמשך לפסק הדין החלקי שניתן לפני יותר משנה, שבו נקבע כי הסדר הפונדקאות פוגע באופן בלתי חוקתי בזכות לשוויון ובזכות להורות של קבוצות אלה. לאחר שבמשך יותר משנה לא עשתה המדינה דבר לצורך קידום תיקון חקיקה מתאים, קבע בית המשפט כי לא ניתן להשלים עם המשך הפגיעה הקשה בזכויות האדם הנגרמת כתוצאה מהסדר הפונדקאות הקיים ויש לתת סעד אופרטיבי לעותרים.
בפסק הדין החלקי שניתן ביום 27.2.2020 נקבע כי הסדר הפונדקאות המעוגן בחוק הסכמים לנשיאת עוברים (אישור הסכם ומעמד היילוד), התשנ"ו-1996 ובהוראות הקשורות אליו בחוק תרומת ביציות, התש"ע-2010, אינו חוקתי. עם זאת, ונוכח מורכבות הסדר הפונדקאות, ניתן למחוקק פרק זמן של 12 חודשים לצורך קידום תיקון חקיקה ש"יבטא מחויבות לזכותם לשוויון ולהורות של גברים יחידים ובני זוג מאותו מין". בחלוף שנה ממועד מתן פסק הדין החלקי, ביקשה המדינה להאריך את פרק הזמן שנקצב למתן פסק דין סופי בהליך, במטרה לאפשר קידום פתרון חקיקתי שירפא את הפגמים החוקתיים שנפלו בהסדר הפונדקאות.
עתה עדכנה המדינה כי "בעת הנוכחית אין היתכנות פוליטית מעשית לקידום הליכי חקיקה בסוגיה הנדונה". לפיכך, הוחלט פה אחד על ביטול ההגדרות אשר מדירות באופן גורף מהסדר הפונדקאות גברים יחידים ובני זוג מאותו מין – קרי, הגדרת "הורים מיועדים", "הורים מיועדים שהם בני זוג" ו"אם מיועדת יחידה" שבסעיף 1 לחוק ההסכמים – תוך פירוש יתר הוראות ההסדר בהתאם לאמות המידה שהותוו בפסק הדין החלקי ולחזקה שלפיה כל דבר חקיקה מבקש לקדם זכויות אדם ולא לפגוע בהן.
לנוכח העובדה שמחיקת ההגדרות בחוק ההסכמים מרחיבה את הגישה להסדר הפונדקאות, הוחלט לתת שהות של שישה חודשים בטרם ייכנס הסעד המוצע לתוקפו, וזאת על מנת לאפשר גיבוש הנחיות מקצועיות מתאימות.
מהתנועה למשילות ודמוקרטיה נמסר בתגובה על פסיקת בג״ץ: "תפקידו של בג"ץ הוא להעניק סעד לנפגע ספציפי, במקרה ספציפי. אין זה תפקידו של בג"ץ להחליף את הרשות המחוקקת בתיקון חקיקה ראשית. לא ראוי, לא דמוקרטי ולא הגיוני שבית המשפט, שאינו נבחר, מתנדב להפוך לזירת ההכרעות הערכיות במדינת ישראל במקום הכנסת".
יו"ר ש"ס ח"כ אריה דרעי: "החלטת בג"ץ הינה פגיעה חמורה ונוספת בזהותה היהודית של מדינת ישראל. רוב העם חפץ בשמירת מסורת ישראל, שמירת ערכי המשפחה היהודית. בג"ץ בהחלטותיו חפץ למחוק את מסורת ישראל".
מ"חברותא – הומואים דתיים" נמסר כי התנועה מברכת על החלטת בג"ץ, "ששמה סוף לאפליה כנגד הרצון של אנשים רבים כל כך וכנגד עקרון יהודי כל כך בסיסי – הקמת משפחה ובית. בעזרת ה' רבים מקהילתנו יתקרבו עוד לקיום מצוות פרו ורבו".
עו"ד הילה אקרמן ממשרד אורי קינן ושות': "סוף סוף הגיע העת לקביעה שמאזנת את חוסר השיוויון המובהק ששרר עד כה בנושא זה".
ראשת התכנית לנשים ומגדר באוניברסיטת תל אביב, פרופ' דפנה הקר: "עצוב שחוסר התפקוד של הממשלה היוצאת הוביל למצב שבו בית המשפט העליון מחוייב להתערב בשם הזכות לשוויון. ככל שישראל מאפשרת פונדקאות, אין להפלות גברים ביכולת להעזר באם פונדקאית. עם זאת, אולי זו נקודה ראויה לבחון מחדש את השאלה האם ראוי לסחור ברחם, ואם כן, באלו תנאים".