חניכי ומדריכי שבטי חן והראל נפגשו עם ניצולי שואה וחוו ממקור ראשון את מוראות התקופה החשוכה ביותר בהיסטוריה של העם היהודי * לזכור ולעולם לא לשכוח / מאת מרב אנקורי
אחד הערכים המרכזיים של שבט חן הינו שמירה על מורשת ישראל. ביום ראשון האחרון, לקראת יום הזיכרון לשואה והגבורה לשנת תשס׳׳ו שחל השבוע, יצאו חניכי שבט חן לסיור והשתתפות בטקס המרכזי של העיר לוס אנג׳לס לציון יום השואה במוזיאון השואה.
מוזיאון השואה הוא הוותיק מסוגו בארצות הברית. הוא הוקם ב-1961 על ידי קבוצת ניצולים תושבי העיר שביקשו לחלוק את סיפורם עם הציבור. הוא מבוסס על חפצים אישיים שנותרו בידיהם, כמו טלאי צהוב, תמונות ומסמכים שונים, פריטים היסטוריים נוספים באדיבות מרכז המחקר של מחנה ההשמדה אושוויץ. המוזיאון ממוקם בפארק פאן פסיפיק בשכונת בוורלי-פיירפקס, שבה חיים רבים מחברי הקהילה היהודית. במקום ניצב גלעד לזכר קורבנות השואה אותו תרם איל הנדל"ן יונה גולדריץ' והמוזיאון משמש כצלע נוספת באתר ההנצחה העירוני.
את חניכי השבט קיבלו בזרועות פתוחות חברי המוזיאון, שזה מכבר כמה חודשים טרחו להגעתם של חניכי תנועת הצופים ביום שבו המוזיאון מציין עם הקהילה של העיר את יום השואה. החניכים חולקו לשלוש קבוצות שלכל קבוצה הייתה את הזכות לעבור בתצוגה שמתאימה לגיל שלהם במוזיאון ולשבת ולשוחח עם ניצולי שואה. כיתות ג׳ וד׳ החלו את הסיור בהכנת עץ שורשים, בעזרת תמונות משפחתיות שהביאו מהבית וחומרי יצירה. בין השולחנות הסתובבה אווה, ניצולת שואה בת 75, שעזרה להם בהכנת עץ השורשים, וסיפרה את קורות חייה בזמן השואה. החניכים שאלו אותו שאלות רבות על משפחתה שניצלה או נספתה בשואה.
ילדים צעירים, שביום יום או בבית הספר נושא השואה לא מוזכר כלל במערכת החינוך בכיתות הנמוכות, קיבלו עדות מצמררת ממקור ראשון. הם הקשיבו לסיפור על ספרי התורה בזמן השואה שהוקרא על ידי נכדתו של ניצול שואה, דור שלישי שממשיך ולא מפסיק לספר שכולנו תמיד נזכור ולא נשכח את שנעשה לעם היהודי את רצח 6 המיליונים .
חניכי ה׳ ו-ו׳ ערכו סיור במוזיאון. הם עברו בתצוגות על החיים של יהודי אירופה לפני תחילת המלחמה במוזיאון מבקרת כרגע תצוגה של ספרי תורה שניצלו מתקופת המלחמה והושאלו למוזיאון על ידי בתי כנסת רבים מרחבי לוס אנג׳לס. הם ביקרו באנדרטת ההנצחה לילדים אשר ניספו בשואה. האנדרטה בנויה מקירות גבוהים מלאים בחורים קטנים צפופים וחלולים שמסמלים את את מיליון וחצי הילדים שנרצחו באירופה בתחילת המאה שעברה. לחניכים ניתנה אפשרות לכתוב פתק ולהטמין אותו באחד החורים, לזכר הילדים התמימים שנרצח רק בשל היותם יהודים.
לאחר הסיור במוזיאון גם להם הייתה את הזכות לשוחח לשאול ולשמוע עדויות מניצולי שואה. חניכי ז׳ ח׳ וט׳ שמעו עדות מצמררת מפי הנרי אוסטר, ניצול שואה בן 88 ששרד את זוועות מחנה ההשמדה בירקנאו. בתום הסיור השתתפו חניכי השבט בטקס הזיכרון שנערך בפארק פאן פאסיפיק הצמוד למוזיאון. זהו הטקס המרכזי של לוס אנג׳לס בהשתתפות ראש העיר אריק גרסטי, חברי מועצת העיר, קונסולים זרים וכמובן ניצולי שואה שגרים באזורנו .
חניכי שבט חן שרו את שירת התקווה בטקס. אין ספק שכאן, מחוץ לגבולות מדינת ישראל, קשה יותר לשמר וללמד את הדור הבא על השואה. בעיקר אלה הגדלים מחוץ למדינת ישראל, לא ישכחו לעולם את השואה ואת לקחיה. המטרה תמומש רק באמצעות תוכניות חינוכיות, שיבהירו לדורות הבאים את לקחי השואה, יעלו למודעות של הקהילה את הסכנות הטמונות בגזענות ובשנאה ויוודאו שניצולי השואה שעוד חיים עמנו – סיפורם ימשיך להיות מסופר ומונצח. הסיור במוזיאון השואה התקיים בעסרתם האדיבה של המנהלת החינוכית של המוזיאון, גב' ג׳ורדנה גסלר, ומנהלת המוזיאון, גב' סמרה הטמן, שיחד עם קרן גת, מרכזת השבט, עבדו על פרטי התוכנית שחניכי השבט עברו במשך הסיור וישארו חקוקים בזכרונם כדי שגם הם לעולם לא ישכחו!…