מפגש מסקרן בין דנה מרטין מהבית הישראלי בקונסוליה לרוית פלדמן, מנהלת העברית וחטיבת הביניים בביה"ס "לשון אקדמי" בוואלי * "אנחנו מגדלים שגרירים למען ישראל, מנגישים את ישראל היפה תוך שימור ולימוד של שפה ותרבות"
ערב ראש השנה תשפ"ה נערך ביקור של העומדת בראש ״הבית הישראלי״ בקונסוליה הישראלית בלוס אנג׳לס, דנה מרטין, בבית הספר ״לשון האקדמי״ בואלי. את הביקור ליוותה רוית פלדמן, מנהלת מחלקת העברית וחטיבת הביניים.
בית הספר ״לשון אקדמי״ נפתח לפני 11 שנים עם 80 ילדים וכיום מתגאה בארבעה סניפים וכ 700 תלמידים. ״לשון אקדמי״ הינו צ׳ארטר/פאבליק סקול אשר חרט על דגלו לימוד עברית ולימודי ארץ ישראל. בכל כיתה תלוי בגאווה דגל ישראל והילדים לומדים לצד לימודי ליבה, מתמטיקה, אנגלית, היסטוריה, ומדעים גם את השפה ה עברית בהתאם לרמות השונות וכן לימודי ארץ ישראל, כחלק מתוכנית הלימודים.
אוכלוסיית בית הספר מגוונת מלבד ילדים ישראלים, יש ילדים, אוקראינים שהגיעו בעקבות המלחמה באוקראינה, ילדים היספנים ואמריקאים. המשותף לכולם – זיקה לישראל.

רוית מספרת כי בית הספר הוא התגשמות החזון של ג׳וש סטוק, מי שפתח את בית הספר ומאמין בכוחו של חינוך חוויתי על מנת לקרב ילדים מאוכלוסיות שונות המאוחדים בזיקה לישראל וחינוך איכותי עם פעילות בבית הספר אשר יחד יוצרים קשרים משמעותיים לכל החיים במטרה לייצר שינוי חיובי בעולם. על דגלו חרט סטוק אהבת ישראל ולימוד השפה העברית בתוך סביבה המטפחת ומקדמת סקרנות אינטלקטואלית ומעודדת את התלמידים להיות בעתיד פעילים בחברה הישראלית ובקהילה העולמית.
״אנחנו מגדלים כאן שגרירים למען ישראל, שישראל זקוקה להם מאז ומעולם. שגרירים של אהבה וזיקה למקום הקטן והמיוחד הזה שלאורך כל ההיסטוריה קמים עלינו לכלותינו, מקום שיודע הרבה כאב, ומלחמה. כאן יש לנו הזדמנות להנגיש את ישראל היפה, תוך שימור ולימוד של שפה ותרבות״, אומרת רוית.
״יש הבדל בין להיות יהודי לישראלי וכאן אנו מחברים בין השניים מבלי להיות מוסד דתי, אנו מזכירים את חגי ישראל אבל לא בפן הדתי שלהם. התלמידים שלנו חווים את הקסם של ישראל בבית הספר״.
מארחים שינשינים
בית הספר מארח מידי שנה שני שינשינים (בוגרי י״ב בארץ לפני שירות צבאי שעושים שנת שירות). השינשינים משתתפים עם התלמידים בשיעורי עברית לאורך כל השנה ומלמדים על מדינת ישראל, תרבות, משחקים ישראלים (כמו קלאס) והם מהווים גשר בין השפה לתרבות ועוזרים להתגבר על המגוון התרבותי בבית הספר דרך למידה חוויתית. ״מלבד שימור ושיפור השפה, למי שדוברים עברית מהבית ולימודי שפה זרה, לילדים האחרים בית הספר בכלל והשינשינים בפרט מהווים גשר בין השפה לתרבות. הם מלמדים סלנג ישראלי, על ערי ישראל, על גיבורי תרבות ישראלים, טכנולוגיה ישראלית וכמה שפיזית מדינת ישראל קטנה, היא משמעותית מאוד בכלל וכמובן לתלמידים שלנו, ישראל היא לא מקום שזר להם ולכולם חלום לבקר בישראל.
בית הספר מקיים פעילויות שונות לחיזוק הקשר עם ישראל ואהבת הארץ. מדי שנה נערך בבית הספר פסטיבל יום עצמאות וחוגגים יום הולדת למדינה, ברחבי בית הספר נתלים דגלי ישראל (השנה הדגלים נתרמו מחברת אל-על וכמו כן מהקונסוליה הישראלית). והילדים נהנים מאוכל רחוב ישראלי וכמובן המאכל הלאומי פלאפל בפיתה, שרים שירי ארץ ישראל ודרך חווית הפסטיבל הילדים חווים את ישראל הקטנה. בבית הספר האווירה באופן כללי היא ישראלית כמו גם מדיניות הדלת הפתוחה, והשיח והקשר בין צוות המורים ההנהלה וההורים.
דנה מרטין מהבית הישראלי התקשתה להסתיר את ההתרגשות, ״זה כמו אי ישראלי בתוך כל העיר הגדולה הזאת, אני מסתכלת מסביב ומתרגשת לראות מקום כל כך ישראלי ואת הצורה בה בית הספר מחזק את הזיקה לישראל בילדים כבר מגיל 4 ועד לגיל 14-15״.
ה״בית הישראלי״ כשלוחה של מדינת ישראל, נועד לשמירת הקשר עם הישראלים החיים מחוץ לישראל. ייעודו העיקרי לספק ייעוץ והכוונה למתעניינים באפשרויות השיבה הביתה ולהעניק ליווי וייעוץ אישי בתכנון החזרה, וכן שמירה על הקשר של ישראלים עם ישראל באמצעות קיום אירועים ומפגשים בהם ניתן ביטוי לזהות הישראלית, הפצת עלונים וחוברות פעילות לילדים בעברית וקיום פעילויות חברתיות – תרבותיות עם זיקה לישראל.
בית ספר עם נשמה
״אנחנו כבית הישראלי מעודדים תושבות חוזרת, וההחלטה לעלות לארץ היא לגמרי רגשית היא באה מהלב, ואני רואה במקום כמו 'לשון אקדמי' מקום נפלא וקרקע פוריה לזריעת הזרעים לאהבת ישראל וההבנה כמה זו מדינה מיוחדת״, אומרת דנה.
לשון אקדמי גם לוקחים חלק בפרויקט Hebrew public Capstone trip to Israel.
במסגרת הפרויקט בוגרי בית הספר נוסעים לביקור בישראל יחד עם תלמידים מבתי ספר שונים ברחבים ארצות הברית שאף הם לומדים בבתי ספר ציבוריים בהם לומדים עברית כחלק מלימודי הליבה.
בשנה שעברה בגלל מלחמת ״חרבות ברזל״ ואירועי אוקטובר 7 התלמידים הבוגרים טסו לוושינגטון לטיול לימודי חוויתי.

״לשון אקדמי״ אינו בית ספר רגיל; זה בית ספר עם נשמה ופעילות מעצימה למען הדור הבא, באהבת ישראל וכישורי השפה העברית, ודרך זה יוצרת תחושת שייכות וחיבור למולדתֿ.ֿ במבחן התוצאה, ישנם מספר בוגרי ״לשון אקדמי״ שהצטרפו לפרויקט נעל״ה מטעם הסוכנות היהודית ועשו עלייה לארץ; וכאלו שכבר רשומים לגרעין ״צבר״ ויעלו לארץ לשירות צבאי. אין ספק כי האווירה והכלים שקיבלו ב״לשון אקדמי״ הגבירו את הזיקה לארץ. הכל מתחיל בבית וחשוב מאוד מה שמקבלים בבית אבל לבית הספר יש תרומה גדולה לאהבה לישראל ולשליטה בשפה העברית.