לפי מחקר של תגלית ואוניברסיטת ברנדייס, שליש מכלל צעירי התפוצות בגילאי 18 עד 40 הם בוגרי תגלית * ההשתתפות בפרויקט מעלה את הסיכוי שיינשאו ליהודים
חגיגות שנת ה-20 של תגלית יצאו לדרך: באירוע שנערך השבוע באודיטוריום סמולרש באוניברסיטת תל אביב ובהשתתפות 1200 תומכים ובוגרי הפרויקט, בערב הופיעו בין השאר: אדיר מילר, ושלומי שבת שאירח את יובל דיין.
תגלית הוקמה לפני 20 שנים בעקבות משבר בקהילות היהודיות בחו"ל, שחוותה נסיקה באחוזי ההתבוללות ואיבדה את הקשר עם צעירים יהודיים רבים. כסטארט-אפ ציוני וחינוכי היא הצליחה לגייס שורה של תורמים פרטיים וכן את תמיכתה של ממשלת ישראל וביחד יצרו את המיזם החינוכי החשוב והמצליח ביותר בעם היהודי. במרוצת השנים הם השיגו את מה שאף אחד לא דמיין – מעל 750 אלף משתתפים, מתוכם 100 אלף ישראלים, מ-68 מדינות ברחבי העולם.
לפי מחקר של תגלית ואוניברסיטת ברנדייס, אילולא תגלית, כחצי מיליון יהודים לא היו מגיעים לעולם לביקור במדינת ישראל. עוד עולה מהמחקר כי כשליש מכלל צעירי התפוצות בגילאי 18 עד 40 הם בוגרי תגלית. התוכנית, למעשה, הפכה להיות אחת מאבני הדרך החשובות ביותר בחייהם של יהודי התפוצות, לצד קיום בר או בת מצווה וציון החגים היהודיים.
גידי מרק, מנכ"ל תגלית אמר באירוע כי "פרויקט תגלית הוא ניצחון אדיר עבור מדינת ישראל. ניצחון בדעת הקהל העולמית, ניצחון במאבק בהתבוללות, ובעיקר – ניצחון אישי לכל אחד ואחד מהמשתתפים שרבים מהם מגלים בפעם הראשונה את זהותם היהודית, שבזכות תגלית מתעצבת ומקבלת ביטוי ברור ובטוח". עוד הוסיף מרק: "פרויקט תגלית אחראי על שינוי היסטורי של התעוררות הדור היהודי הצעיר בתפוצות והחייאת הקשר שלו עם מדינת ישראל- זוהי הצלחה דרמטית יוצאת דופן אליה כל סטרטאפ שואף להגיע. בשביל 750,000 המשתתפים זהו כיוון חדש בחיים. בשביל מדינת ישראל ועתיד העם היהודי זוהי רשת ביטחון אסטרטגית וחובקת עולם".
במהלך האירוע, עלו לבמה 30 בוגרי תגלית ישראלים שהם חלק מ-100 אלף הבוגרים הישראלים של תגלית עד כה וביצעו גירסה מוחדשת ומרגשת לשיר 'הללויה'. עוד נכחו באירוע מאיר שמיר, בעל השליטה במבטח-שמיר ויו"ר הועד המנהל של תגלית בישראל, עם רעייתו עדינה ובכירים נוספים מהמשק הישראלי.
פרופ' לן סאקס, האחראי על לימודי היהדות העכשווית באוניברסיטת ברנדייס (בוסטון, ארה"ב) נבחר ללוות וללמוד את השפעת הפרויקט על המשתתפים בו מאז הקמתו. בשני העשורים האחרונים ליווה את בוגרי תגלית בחייהם, ראיין ומדד משתנים רבים, כל אלו בהשוואה לקבוצות ביקורת (המורכבות מצעירים יהודיים שלא השתתפו בתגלית). פרופסור סאקס: "המסקנה הכללית היא כי המשתתפים שבים לביתם לאחר תגלית עם זהות יהודית מחוזקת, התלהבות ורצון להשתתף באירועי הקהילה המקומית, מחוברים יותר למדינת ישראל ולעם היהודי. אין ספק כי ההשפעה הזו תסייע בעיצוב חיי העם היהודי במשך דורות רבים".
עוד עולה מהמחקר כי ההשתתפות בתגלית מעלה את רמת החיבור למדינת ישראל ב-47%, גם 10 עד 19 שנים לאחר ההשתתפות בסיור. ההשפעה היא גורפת: לתגלית השפעה רבה על כול סוגי המשתתפים, ללא קשר לזהות היהודית או לראיית העולם שלהם לפני הטיול – בין אם הינם דתיים או חילוניים, מחוברים עמוקות ליהדות או אדישים, ליברלים או שמרניים מבחינה פוליטית.
ההשפעה הינה חזקה במיוחד בקרב יהודים בגולה הנמצאים בסיכון לעזיבת הקהילה: משתתפים שהעידו על עצמם כי לא היו מחוברים לזהותם היהודית או למדינת ישראל כלל וכלל, סיפרו עם חזרתם כי התמונה השתנה. הזיקה לארץ ישראל הוכפלה במידתה, והרגשת הניתוק מישראל ירדה בשני שליש.
ההשתתפות בתגלית מורידה דרמתית את ההתבוללות: המחקר קובע כי השתתפות בתגלית מעלה ב-49% את הסבירות להינשא ליהודי/ה והמשתמע מכך לגבי חינוך יהודי המוענק לילדיהם. לא פחות מ-20% מבוגרי תגלית נישאים לבוגרים אחרים של התוכנית. בנוסף, ממחקרים שערכו הם מצאו כי כ-80% מבוגרי תגלית בוחרים לגדל את ילדיהם כיהודים, לעומת 60% מקרב אלו שלא השתתפו בתוכנית.
מהמחקר עולה כי ההשתתפות בתגלית גורמת לכך שהבוגרים רואים את ישראל בצורה חיובית יותר. "הביטחון בהבנת המציאות הישראלית עולה בעקבות ההשתתפות בתגלית, מ-29% ל-67%" כתבו עורכי המחקר.