IAC, ארגון הגג של הקהילה הישראלית-אמריקאית, ערך בסוף השבוע האחרון את הכנס הארצי השנתי (“IAC National Summit”) במלון דיפלומט ריזורט שבהוליווד, פלורידה, זאת לאחר שנת היעדרות בשל מגפת הקורונה. למעלה מ-3000 משתתפים מארה"ב, ישראל ומדינות נוספות נהנו מיומיים וחצי של פעילות קהילתית ענפה במה שהיה למעשה הכנס הארצי היחידי והגדול ביותר בעולם היהודי-אמריקאי שנערך בשנת 2021 בארה״ב. לארוע הוזמנו ונאמו פוליטיקאים ישראלים ואמריקאים, מובילי דעת קהל, אנשי עסקים מישראל וארה"ב, יזמים, דיפלומטים, פעילים חברתיים, פילנתרופים, אושיות תרבות ואנשי תקשורת מובילים.
מלבד הנואם המרכזי, שר הביטחון בני גנץ, השתתפו ונאמו בכנס גם שגריר ישראל באו״ם גלעד ארדן, קונסול ישראל בניו-יורק אסף זמיר, נציג הליכוד וראש עיריית ירושלים לשעבר ניר ברקת, שר התפוצות נחמן שי, שרת העליה והקליטה פנינה תמנו-שאטה, ויזם "כיפת ברזל" וראש מערך ההגנה הטכנולוגית דניאל גולד. בין אנשי התקשורת שבלטו: הכתבים הצבאיים יואב לימור ואלון בן דוד, הפרשנים הפוליטיים עמית סגל ובועז ביסמוט, עורך ה"ג'רוזלם פוסט" יעקב כץ, כתב התפוצות של "מקור ראשון" צביקה קליין, טל שניידר מ"זמן ישראל ויונה לייבזון, כתבת חדשות 12 בארה"ב.
רמי קליינשטין הופיע וריגש עם מקהלת ילדים מקומית והפרויקט של עידן רייכל סיים את הארוע ב"באנג" עם הופעה מרגשת ומרשימה. לצד התכנים במליאה, ההופעות, והחוויות הישראליות המגוונות, התקיימו פאנלים בנושאים שונים ובהם: המערכה נגד ה-BDS בארה״ב, תכנים אנטי-ישראליים במערכת החינוך האמריקאית, אחדות העם היהודי ומדינת ישראל, איום הגרעין האיראני, חדשנות ויזמות טכנולוגית, נדל"ן, כלכלה ורפואה, תרבות ואמנות ועוד.
הכנס קידם אחדות בעולם היהודי תחת הכותרת ״ישראל. ביחד״. לדברי נתי סיידוף, תושב לוס אנג'לס ויו״ר ה-IAC ״למרות המגפה, ותוך הקפדה על כללי זהירות קפדניים, ראינו חשיבות עצומה לקהילה היהודית והישראלית-אמריקאית להתכנס ולעסוק בנושאים הבוערים שמעסיקים אותנו, ובאתגרים מולם מתמודדת מדינת ישראל". סיידוף אירח בערב האחרון על הבמה את חבר הקונגרס הדמוקרטי-פרוגרסיבי ריצ'י טורס, שבניגוד לכל הסטריאוטיפים וצבע עורו מגלה תמיכה עקבית בישראל בניגוד לחבריו השמאלנים-רדיקליים בסיעה.
שר הביטחון בני גנץ קרא בנאומו לקהילה הבינלאומית ובראשה ארצות הברית "לפעול יחד נגד השאיפות של איראן להפוך למדינה עם נשק גרעיני. רק כך נוכל להביא ליציבות במזרח התיכון". לדבריו, "ישראל היא המדינה היחידה בעולם, שאיראן מבקשת להשמיד, והיא בונה בימים אלו את האמצעים לשם כך. תפקידי להבטיח שזה לעולם לא יקרה". שר התפוצות נחמן שי הודיע כי משרדו מקים מנגנון שירכז את המאבק באנטישמיות, וברקע הניסיונות לקדם פטור לישראלים מוויזה לארה"ב, סיפר השגריר בוושינגטון גלעד ארדן: "ההורים שלי לא יכלו לקבל ויזה לבקר את נכדיהם מאז שהגעתי לכאן, הם פשוט לא הצליחו לקבל תור בשגרירות האמריקאית. ישראלים יכולים להיכנס לאיחוד האמירויות בלי ויזה, אבל לא יכולים להיכנס לארה"ב, בת הברית הכי גדולה, בזמן ש-40 מדינות אחרות כלולות בתוכנית. אבסורד". השגריר הוסיף: "מהרגע שהתחלתי את תפקידי כשגריר בארה"ב, שמתי את הנושא הזה כאחד הנושאים בראש סדר העדיפויות שלי. בשיתוף המזכיר לביטחון המולדת אלחנדרו מיורקס ולאחר שהנשיא עצמו הודיע פומבית שירצה לראות את ישראל נכנסת לתוכנית, אנו בדרך להגשמת היעד. עדיין נותרו כמה צעדים ביורוקרטיים, אך עד סוף 2022 אני מאמין שישראלים יוכלו לטוס לארה"ב בלי צורך בוויזה".
בצד הנושאים הפוליטיים והביטחוניים הוקדשו סדנאות רבות לענייני רוח ואמנות: הסופר והאינטלקטואל מיכה גודמן (מחבר רב המכר "מלכוד 67", לצד "המומחה לאושר" פרופ' טל בן שחר; או המאייר/אמן הבינלאומי הנודע חנוך פיבן לצד המשורר והמרצה המחונן נועם חורב ("מתנות קטנות").
בערב הגאלה של הכנס ניכרה התרגשות רבה מנאומה של מירי אדלסון, התומכת העיקרית בארגון, על געגועיה לבעלה המנוח שלדון אדלסון. סרטון מרגש על חיוו ופועלו של שלדון הוקרן וסחף מחיאות כפיים סוערות וראשי הארגון בהווה ובעבר, רובם מלוס אנג'ל, ציינו שדמותו ומורשתו ממשיכים ללות אום בכל יום ובכל שעה.
בשנים האחרונות החיבור שעשה ה- IAC, ארגון הגג של הקהילה הישראלית-אמריקאית, ובין הישראלים בארה״ב גדל והלך. בערים רבות ברחבי היבשת הוקמו קבוצות שונות של פעילים בקרב בני נוער, סטודנטים, אנשי עסקים צעירים ועוד. רבים מהם הוזמנו לכנס ונערכו עבורן פעילויות ייעודיות, כולל מופע על-חושי מופלא של המנטליסט הצעיר נבו אבוטבול.
״החלטנו שהשנה אנחנו רוצים לקיים את הכנס, לחזור להיות ביחד״, הסביר מנכ״ל הארגון, שוהם ניקולא. ״נקטנו במון צעדים כדי להפוך את הכנס לבטוח מבחינת הקורונה – אבל גם למשכיל ומהנה למשתתפים". עם העלייה בפשעי השנאה והאתגרים עמם מתמודדת מדינת ישראל, הכנס נערך עם דגש על העלייה החדה באנטישמיות בארה״ב: ״בשנתיים האחרונות, במיוחד בשנה האחרונה, אנחנו רואים נסיקה מדאיגה באנטישמיות״, הסביר ניקולא. ״זה לא שלא הייתה אנטישמיות בעבר, אבל אנחנו רואים שהיא עברה למיינסטרים ואנחנו מוצאים את עצמנו מתנהלים עם זה ביום יום בקהילה״.
ניקולא: ״הייתה המון משמעות בהגעה לכנס, להתכנסות ביחד. חשוב לנו לתמוך בקהילה שלנו, קהילת מהגרים בארה״ב שגאה במורשת שלה ובמסורת שהיא פיתחה כאן. זו לא הייתה רק מסיבה וחגיגה גדולה, בעת הזו, זהו אירוע קריטי למי שאנחנו ומה שאנחנו. אחרי כל כך הרבה זמן שלא התחברנו כקהילה. כל הביחד הזה של להיות כקהילה יחד, באווירה מיוחדת עם הקשר האמיתי האותנטי, עם הרוח הישראלית, זה משהו שאין לנו בשום מקום״.
"המחלץ": סיפורו של גולן ואך
אחד הדמויות המעניינות והמרגשות שהוצגו לבאי כנס ה-IAC הייתה זו של אל"מ (מיל') גולן ואך. מפקד יחידת החילוץ וההצלה של פיקוד העורף הופיע במדי צה"ל בערב הראשון של הוועידה השנתית, עלה לבמה עם גיטרה ומפוחית, וניגן את שירו של לאונרד כהן "הללויה" לזכרם של קורבנות אסון קריסת הבניין בסרפסייד שליד מיאמי, שבו נספו 98 בני אדם. ואך ניגן והזמרת ניקול רביב שרה.
"המשימה שלנו בסרפסייד הייתה ייחודית", אמר ואך, שעמד בראש משלחת החילוץ של צה"ל למיאמי בחודש יוני האחרון, כדי לסייע בחילוץ אנשים מהריסות בניין המגורים בן 12 קומות שקרס בסרפסייד. "זו הייתה הפעם הראשונה בהיסטוריה של ארה"ב שהיא מתירה לצוות חילוץ זר לסייע במשימת הצלה על אדמתה. אנחנו, הצוות הישראלי שהגיע לסרפסייד במהירות, הגענו עם הטובים ביותר שיש לנו במטרה לסייע לצוותים המקומיים – אבל גם כדי לתת אור קטן מירושלים לליבן של המשפחות", סיפר. לדבריו, מבצע החילוץ חשף לעולם את הקשר בין ישראל והקהילות היהודיות בארה"ב. "אני רוצה לנצל את ההזדמנות הזו לחבק את המשפחות. אנחנו, שהיינו איתכם באותם רגעים קשים, ממשיכים לחבק אתכם ולהיות איתכם במחשבות שלנו ובתפילות שלנו בכל יום". כיום משמש ואך כשליח משרד העליה והקליטה בדרום אמריקה. מלח הארץ!
קייציס ורייכל: צמד חמד
אייל קייציס עומד כבר 19 שנים בראש אחת מתוכנית הטלוויזיה הנחשבות בישראל, "ארץ נהדרת". עידן רייכל הוא אחד המוזיקאים ישראליים המצליחים בעולם, ואף זכה לנעול את הכנס בהופעה מחשמלת עם חברי הפרויקט שלו. היה מעניין להשתתף בפאנל שהפגיש את השניים לשעה של שיחה קלילה על החיים. "גילינו במהלך 17 שעות הטיסה המשותפות שלנו לכאן ששנינו חפרנים", גילה קייציס. "רק חפרן יכול לדבר בלי הפסקה וחפרן אחר יכול לקטוע אותו באמצע ולחפור בעצמו וזה מה שקרה"…
קייציס סיפר שהחל את הקריירה כסטנדאפיסט ואז התבקש להנחות תוכנית טלוויזיה אזוטרית על מחשבים דווקא. רייכל סיפר על הילדות בכפר סבא והחוזה הראשון של עם חברת הליקון: "מנכ"ל החברה בירך ואמר לי – ברוך בואך למשפחת הליקון. עצרתי אותו ואמרתי לו: עד כאן! עסקים ןמוזיקה זה דבר אחד, משפחה זה לא קשור. אל תערבב בין הדברים". קייציס סיפר על מאחורי הקלעים של ארץ נהדרת, "פרויקט שמערב כ-17 שחקנים (השנה) וכ-200 אנשי צוות. בד"כ בימי ראשון אנחנו מקליטים את הקטעים שישודרו בסוף התוכנית, וביום שלישי את הפתיח האקטואלי לקראת השידור למחרת. לפני שתי תוכניות קיבלנו מסר לא לרדת חזק מדי על ארדואן כשצמד נהגי אגד החטופים עדיין שהו בטורקיה1 למזלנו בעת השידור הם כברהיו בדרכם לארץ". רייכל סיפר שבילותו נחשב לילד כאפות, ניגן בתחילה רק על אקורדיון וכשהיה המעבד המוזיקלי של יוסי בנאי והעיר לו על זיוף קל בשיר החזיר לו בנאי במשפט האלמוותי הבא: "אני, מתוך כבוד למנגינה, שר לידה"…
עמית סגל כוכב עליון
יחד עם בועז ביסמוט, עורך "ישראל היום", אפשר בהחלט להכתיר את עמית סגל כדמות הפופולרית ביותר בקרב ישראלי אמריקה שהגיעו לכנס. הפרשן הפוליטי של "חדשות שישי" בערוץ 12 וכתב "ידיעות אחרונות" הציג בפאנלים ובשיחות חולין לשון מושחזת, ידע עצום בנבכי הפוליטיקה הישראלית והעולמית, וחוש הומור סרקסטי שהופך אותו לדמות די נערצת, אפילו לכאלה שלא ממש משתגעים על משנתו הפוליטית (אביו, חגי סגל, היה ממנהיגי המחתרת היהודית וכיום עורך העיתון "מקור ראשון".
סגל, מסתבר, הוא גם איש עסקים ויזם לא רע במונחים ישראלים. את ספרו הראשון "סיפורה של הפוליטיקה הישראלית" פירסם בהוצאה עצמית ובהפקת אשתו רעות. את ההודעה על התחלת מכירת הספר פירסם ברשתות החברתיות (99 שקלים בצירוף חתימת המחבר). עד היום נמכרו למעלה מ-50 אלף עותקים. סגל הגיע למיאמי עם מזוודות מלאות ספרים וחתם בכייף לעשרות המעריצים והמעוניינים (כולל כותב שורות אלה). ביסמוט מ"ישראל היום" הרים לו בסיפור הבא: "שכן שלי ברחוב ויצמן בת"א הוא איש שב"כ ושלושת ילדיו גרים איתו. הוא סיפר לי שרכש ארבעה ספרים חתומים מסגל. שאלתי אותו – למה ארבעה, הרי הבנים שלך גרים אצלך? אני מסתכל על העתיד, הוא השיב לי, יום אחד החתימה הזו תהיה שווה הרבה מאוד כסף…"
האבא של החיילים הבודדים
זיו קנון, תושב הוואלי, נטל את שרביט הובלת עמותת "המשפחות האמריקאיות של חיילים בודדים" (FLS) מאלי פיטלוביץ, שחזר לארץ. הארגון שהוא עומד בראשו עומד בקשר ישיר עם הרשויות בצה"ל, עם משרד הביטחון ומשרד העליה והקליטה במטרה להיות קשובים לצרכי חיילים בודדים שהעדיפו שירות משמעותי בצה"ל על לימודים אקדמיים או התחלת קריירה עסקית במולדתם. הבן שלו, הוא מספר, התעקש בגיל 18 להתגייס, שירת בנח"ל כמ"כ ואחרי שנתיים חזר הביתה. היום הוא מפתח קריירה נדלניסטית עם שותפים, קונה ועושה פליפים לבתים בטקסס. "השירות הצבאי הופך בני נוער למבוגרים בצי'ק", אומר זיו. "אין מה להשוות צעירים ישראלים שעשו שירות משמעותי בצה"ל לבני גילם האמריקאים. הם הרבה יותר בוגרים ומוכנים לחיים האמיתיים".
ליעד שבתאי נלחמת ב-BDS
במה נרחבת בכנס הוענקה לבני נוער וסטודנטים באוניברסיטאות הנלמים למען ישראל ונגד משחרי רעתה כבר מגיל צעיר. ליעד שבתאי, 24, זכתה לחשוף את סיפורה על הבמה המרכזית: "במהלך לימודיי באוניברסיטת קליפורניה בסנטה ברברה החלה לרוץ בקמפוס יוזמה של תנועת החרם נגד ישראל", סיפרה בתם של שחר ואוסנת (מישל) שבתאי. "עד אז UCSB הייתה האוניברסיטה היחידה בקליפורניה שבה לא אושרה הצעה כלשהי לרעת ישראל.
ליעד: "בעזרת ארגונים שונים בקמפוס התגייסנו למלחמת הסברה ושכנוע ואני שמחה לבשר לכם שההצעה של תומכי ה-BDS נדחתה! אני חשה ברת מזל על כך שיכולתי לשלב את לימודיי האקדמיים יחד עם הגנה על המולדת של הוריי ועל הארץ היקרה כל כך לליבי".
דויד הגר מקים בית לחיילים חרדים
איש העסקים והפילנתרופ דויד הגר מהנקוק פארק נמנה על מייסדי הנח"ל החרדי. בפאנל מיוחד בכנס שהוקדש ליוזמות פילנתרופיות משמעותיות בארץ סיפר הגר על הפרוייקט הייחודי, שצמח מ-30 חיילים ב-1,999 לכ-2,500 חיילים משרתים בהווה וקרוב ל-15,000 בוגרים. לדבריו, "בקרב החרדים שמתגייסים יש 25-30 אחוזים של חיילים בודדים. לחייל בודד יש בד"כמשפחה אוהבת בחו"ל, הוא מקבל טלפונים מההורים כל יום וכרטיסי טיסה לבקר את הוריו. לרבים מהחיילים החרדים אין לאן לחזור. זה מאוד עצוב".
העמותה לה הוא תורם נכבדות מקדישה כספים ומשאבים לסייע לחיילים אלה. "יש לנו מעל 600 חיילים בודדים. דאגנו לדירות שהן רק עבור חיילים חרדים, שם גם מספקים להם אוכל כשר". הגר גם סיפר על המיזם הבא עבור חיילי הנחל החרדי. "החלום שלי, שבעזרת השם עומד להתגשם, הוא לפתוח 'בית חייל חרדי'. היום בחור חרדי לא יכול להיכנס לבית חייל רגיל. אחרי שנים רבות מצאנו מגרש השייך לעיריית ירושלים ומשרד הביטחון בכניסה לעיר. הבית יוקם עם בית מדרש ואולי אפילו עם כולל יום שישי. העלות מתקרבת ל-20 מיליון דולר וכבר גייסנו חלק נכבד מהסכום".
מירה טל, הצודקות והצדיקות
מאפרת העל ההוליוודית מירה טל-הרקשוביץ עבדה במהלך הכנס בפול טורים, איפרה וייפתה בעזרת יונה לוי את כל המי ומי מישראל ומכאן (בצילום עם שר הביטחון בני גנץ) בטרם עלותם לנאום או הופעה בבימה המרכזית.
אבל זה לא מנע ממנה ומחברותיה בקבוצת "הצודקות והצדיקות", הנפגשת בקביעות בלוס אנג'לס, ליהנות ממנעמי הריזורט בפלורידה: לאנץ' על חוף הים, שיכשוך במי האוקיאנוס ובבריכה המחוממת והתוודעות לקבוצות ונשים אחרות מכל רחבי היבשת שהגיעו לכנס.