נא להכיר את ד"ר הלל ניומן – הקונסול הכללי בעיר המלאכים בארבע השנים הקרובות • ולהתרגש מהשינוי המבורך אותו יזם: מענה קולי חי במחלקה הקונסולרית ובנציגות הישראלית בברנטווד בכלל
הדיפלומט הוותיק ד"ר הלל ניומן, תושב גבעת שמואל שכונה מאוד נחמדה ליד אוניברסיטת בר אילן בה שימשתי כמרצה על תולדות ישראל",) החליף את קודמו לפני כחודשיים. ניומן, 54, החל בתפקידו הרשמי כקונסול הכללי בלוס אנג'לס בתחילת חודש יולי 2091 לפני הגעתו שימש איתן וייס כקונכ"ל בפועל, מאז סם גרונדוורג עזב את העמדה והצטרף לניהול קרן היסוד-ישראל (UIA) בנובמבר האחרון.
בשיחה עימו בחדר הישיבות של הקונסוליה הישראלית בברנטווד, מנמק ניומן כמה מהסיבות לכך שהוא ומדינת ישראל מייחסים חשיבות כה רבה לעיר המלאכים וקליפורניה., "קליפורניה – כשלעצמה – היא כיום הכלכלה החמישית בגודלה בעולם, קובעת את קצב הטכנולוגיה והחדשנות" הואאומר, "היא בעלת קהילה יהודית גדולה ופעילה, ומפעילה כוח פוליטי ניכר". בנוסף, הוא מציין, "יש את הוליווד, שכרגע כוללת לא מעט ישראלים עם ההשפעה הגלובלית העצומה שלה".
שני הקונסולים הכלליים האחרונים כאן היו ישראלים בעלי אנגלית כשפת אם:דייוויד סיגל, יליד ניו המפשייר, וסם גרונדוורג, מפלורידה. עתה הגיע ניומן, שנולד ביוהנסבורג, דרום אפריקה. (הילל: "את הילדות שלי ביליתי שם, כך שאני מכיר היטב את יהדות התפוצות"). שלושתם גודלו בבתים ציוניים מאוד וכולם מילאו את המשימה הקשה של דיבור עברית שוטפת, עם זכר מועט מאוד למבטא זר. "החיים והזהות היהודיים בתפוצות בסכנה", אומר לי ניומן. "יש פיגועים רצחניים ישירים בבתי כנסת בפיטסבורג ובסן דייגו והאיומים הפנימיים של התבוללות וחוסר בחינוך יהודי".
אביו, הרב ג'ייקוב ניומן, נולד בסלובקיה, אז חלק מצ'כוסלובקיה, עבר לדרום אפריקה ושימש כרב בסי-פורט בקייפ טאון, בקהילה היהודית הכי גדולה בדרום אפריקה (הלל: "ההורים שלי תמיד רצו לעלות ארצה הם היו ציונים שרופים ורק חיכו להזדמנות בעבודה לעלות לישראל"). לאחר העלייה ארצה הוא התחתן והתגורר עם המשפחה בנתניה שם שימש מנהל אולפני הגיור של הרב שלמה גורן, שהיה אז הרב הראשי לישראל. נתניה הייתה המקום בו הלל למד לאהוב את הים, סנטימנט שהוא מקווה שבנו שלו, רם בן ה9-, יאמץ על שפת האוקיאנוס הפאסיפי במהלך שהותה של המשפחה בארבע שנים הקרובות באל-איי. אישתו של ניומן, איילה, היא מומחית ליהלומים ותצטרף לצוות הקונסוליה בקרוב.
ניומן הוא דיפלומט ישראלי מזה 20 שנה. כבוגר ישיבת הסדר הוא שימש כחובש במלחמת לבנון (1982), סיים תואר דוקטורט בהיסטוריה יהודית ולימודי יהדות באוניברסיטת בר אילן, ושולט ביוונית עתיקה ששימשה לו כדי לחקור את תולדות ישראל בתקופות ההלניסטית והרומית. במיוחד התמחה בנושא הכיתתיות היהודית בתקופת הכיבוש הרומאי בארץ. חמש שנים שימש כמרצה על ההיסטוריה היהודית בתקופה ההלניסטית – רומית.
בשנת 1998 הלל התחתן והצטרף למשרד החוץ כצוער. אישרו לי להמשיך ללמד בזמן שעשיתי את קורס הצוערים"). הוא שימש כסגן הקונסול הכללי בבוסטון, ולאחר מכן כשגריר ישראל ברפובליקות אוזבקיסטן וטג'יקיסטן. הילל: "בתור שגריר אתה עובד עם הצמרת של המדינה, פגשתי את הנשיא, איסלם קרימוב, איש חזק ביותר, ריכוזי והעריך מאוד את ישראל. הוא היה המייסד של אוזבקיסטן והיה הנשיא עד שנפטר לפני שנה". שתי המדינות בהן שירת הן מאוהדות ישראל באסיה. הלל: "זהו איסלם אחר ,שאנחנו לא מכירים. אנחנו רגילים לאיסלם של המזרח התיכון שהוא מאוד פוליטי. יש איסלם שרואה את היהודים כקרובי משפחה; הם קוראים לזה המשפחה האברהמית. יש להם יותר קירבה אלינו מאשר לנצרות". רשימת המטלות שלו כללה אז בין השאר שימור בתי קברות יהודיים ו"הקלת" אספקת מצות ויין כשר לפסח ליהודים ולישראלים.
ניומן גם שימש יועץ מדיני לשלושה שרי חוץ, בתקופות שונות: "זו עבודה קשה ומרתקת. אתה לא עובד עם עץ כזה או עץ אחר, אתה רואה את כל היער של מדיניות החוץ של מדינת ישראל. הייתי שותף לעשיה המדינית. עבדתי עם שרי חוץ ממפלגות שונות. הייתי מקצועי ולא פוליטי. בכלל, אומרים שדיפלומט מוצלח שמסיים כהונה הוא כזה שאף אחד לא יודע מה הדעות הפוליטיות שלו". בשנתיים האחרונות שימש כיועץ מדיניות מיוחד מנכ"ל משרד החוץ, יובל רותם (הוא עצמו היה קונסול כללי בלוס אנג'לס בשנים 1999-2004).
ניומן חולש היום על כל דרום קליפורניה מסקרמנטו ודרומה, וגם מדינות מזרחיות יותר כגון יוטה, אריזונה, הוואי ונבאדה: "יש טעות שהישראלים והיהודים חושבים שהקונסוליה היא רק בשבילם. למעשה אנחנו פועלים רבות מול הרשויות האמריקאיות, השפעה על דעת הקהל לגישה חיובית יותר לישראל". הנציגות ובראשה הקונכ"ל משתדלת להיפגש אחד על אחד עם ראשי עיר ומושלים, יוזמים ומשתתפים באירועי תרבות או אירועים שמקשרים באסוציאציות חיוביות את ישראל. זה יכול להיות במשלחות בנושא חדשנות, מדע וטכנולוגיה. הקונסוליה פועלת גם במידיה חברתית ופונה לכל הקהלים והדתות. "רק לפני שבועיים", מספר ניומן," ביקרתי בכנסיה המורמונית הגדולה שעל שדרות סנטה מוניקה. המטה שלהם כמובן בסאלט לייק סיטי, אבל פה יש פעילות רצינית ומדברים על שיתופי פעולה; העיקר שישראל תהיה באג'נדה שלהם".
מה המסר שלך לקוראי "שבוע ישראלי" ולקהילה הישראלית בעיר?
״קודם כל שתדעו שיש לכם פה כתובת. אנחנו משפרים את הקשר בין הקונסוליה והקהל. כשהגעתי גיליתי שאין מענה חי לטלפון. גם באגף הקונסולרי למי שהייתה בעיה חריפה לא היה מענה מיידי בטלפון. אנחנו משנים את כל הטלפוניה של הקונסוליה, יהיה מענה חי ביחידה הקונסולרית וגם לקונסוליה כקונסוליה. כל ישראלי כאן יכול להיות שותף ושגריר של רצון טוב של מדינת ישראל. אני מבקש מהישראלים לגלות מעורבות; אל תחיו בדלת אמות של העסק או העבודה. תהיו איתנו בקשר וגם עם הקהילה האמריקאית-יהודית. הפדרציה היהודית משנה את פניה… זו אחד המטרות שלי. תרגישו גאים במדינה שלכם, וגלו נכונות לייצג את המדינה ולהיות שותפים ומעורבים בעשייה המדינית למען ישראל".