החודש נפתחת ההרשמה לשנת הלימודים הבאה ב- ELRAY JEWISH ACADEMY, המעניק להורים אפשרות להעניק לילדיהם חינוך יהודי איכותי והרבה יותר נגיש * בצד לימודים כללים תלמידי ביה"ס ייהנו מחגיגת החגים היהודיים תוך למידה מעמיקה על כל חג ומשמעותו, סיפורי התורה, המצוות, המסורת, והחיבור לשורשים ולזהות היהודית * שווה בדיקה
יהודה ניידוד לא ישכח לעולם את השיחה האחרונה שהיתה לו עם אחיו' אלי. השירה התרחשה לאחר סעודת שישי, הם ישבו ודיברו עד שתיים לפנות בוקר ודיברו על הקהילה היהודית בלוס אנג'לס, איך ניתן לקרב בין הקהילות השונות – ספרדים, אשכנזים, דתיים וחילונים – איך אפשר להעניק חינוך יהודי ולקרב את היהודים ליהדות ועוד.
באותם ימים יהודה, שגדל בלוס אנג'לס, גר בניו ג'רזי שם למד. "הייתי מאוד קרוב לאחי. דיברנו על כך שהקהילה מפורדת, מבלי להאשים אף אחד. חשבנו איך להפוך את אורח החיים היהודי כחלק מחיי הקהילה היהודית בכלל ולא רק כזה המשוייך לאלו שחובשים כיפה וציצית והולכים לבית הכנסת כל יום שישי".
היתה זו השיחה האחרונה שיהודה קיים עם אחיו. מספר ימים לאחר מכן, התקיימה חתונתו של בן דודם בניו ג'רזי, לשם הגיעה כל המשפחה המורחבת מכל רחבי ארה"ב. "אחי התקשר ואמר שיאחר קצת, אבל הוא לא הגיע. רק בשעה 12 בלילה, הגיעו אלינו מספר שוטרים שמסרו לנו שהוא נהרג לפני שלוש שעות. רכב לפינוי שלג ערך פניה לא חוקית והרג אותו ואת אשתו, שהיתה בהריון".
יהודה לא שכח את השיחה הזאת. הוא רצה להגשים את החלום שלו ושל אחיו להפוך את החינוך היהודי נגיש לכל ילד יהודי בעיר באשר הוא. הורים יהודים רבים שולחים את ילדיהם לבתי ספר ציבוריים כיוון שבתי ספר יהודים פרטיים מאוד יקרים ועולים בין 30-40 אלף דולר בשנה. ואם יש למשפחה יותר מילד אחד, הסיפור הופך לכמעט בלתי אפשרי עבור משפחות רבות.
מוסד חינוכי מבוקש
בית הספר ELRAY JEWISH ACADEMY אותו פתח יהודה על רחוב רוברטסון בעיר, הופך את האפשרות להעניק חינוך יהודי טוב, להרבה יותר נגיש. עם דמי לימוד בסך 15 אלף דולר לשנה – ואפשרות למלגה – משפחות רבות יכולות היום לשלוח את ילדיהם לבית ספר יהודי ברמה גבוהה.
"יש סטיגמה מוטעה שרמת החינוך בבתי ספר יהודים היא נמוכה יותר בהשוואה לבתי ספר ציבוריים וזה ממש לא נכון", מדגיש יהודה. "אנו מלמדים את כל המקצועות ועל ידי מורים מוסמכים ובנוסף לימודי יהדות מטרום חובה ועד כיתה י"ב. הכיתות שלנו קטנות מה שמאפשר תשומת לב עבור כל תלמיד".
הלימודים מתקיימים בין השעות 8 בבוקר עד 4 אחה"צ. בית הספר נפתח בספטמבר השנה ובינתיים קיימות בו כיתות טרום חובה, כיתה א' ו-ג', אבל יהודה מאמין שבית הספר יגדל ויהפוך למוסד חינוכי גדול ומבוקש.
יהודה לא הראשון במשפחתו לפתוח בית ספר. אביו הקים את "נתנאלי היברו אקדמי" בתי ספר בפיקו/רוברטסון ובוואלי. "אבי היגר לכאן מטהרן איראן לפני 47 שנים" מספר יהודה. "באיראן, סבי היה איש ציבור ידוע שדאג לקהילה היהודית המקומית. הוא אסף כספים למען מטרות שונות בקהילה, פתח בית קברות, בית כנסת, בית ספר, בית חולים. יש לנו את זה בדנ"א".

האנטישמיות באיראן היתה מאוד מושרשת, יהודה מספר כי האיראנים המוסלמים האמינו שהיהודים טמאים וכישרדו גשמים, הם חששו לצאת החוצה מחשש שמי הגשמים יהיו מזוהמים בגלל נוכחותם של יהודים ברחוב ולא רצו שאלו יזהמו אף אותם. הקהילה היהודית עם זאת, היתה מאוד חזקה באמונתה ורצונה לשמור על צביונה. הם היו מאוד מאוחדים, שמרו על כל החגים והמנהגים היהודים. גם היום, ניתן לראות עד כמה הקהילה האיראנית בלוס אנג'לס שומרת על המסורת, השבתות והחגים. מקרי התבוללות נדירים מאוד בקהילה האיראנית.
"אבי סיפר לי שכשבן של משפחה איראנית נישא לאישה לא יהודיה באיראן, המשפחה כולה ישבה עליו שבעה והוא הלך לניחום אבלים. כאן עם זאת, יש אפס הכרה בזהות היהודית שלך וההתבוללות בשיאה. אנשים איבדו את הזיקה ליהדות וזה הפתיע את אבי מאוד כשעבר לכאן. זה מה שהביא אותו לפתוח את בתי הספר נתנאלי כי היה חשוב לו לשמור על הזהות והמסורת היהודית.
"הבית שלי בלוס אנג'לס, היה תמיד שטח ציבורי. אנשים באו ויצאו והדלת היתה פתוחה בפני כולם וכולם במשפחה היו פעילים למען הקהילה. חגגנו את הכוח שלנו על מנת לתת לזולת. המשפט עליו גדלתי היה: משמעות החיים היא למצוא את המתנה שלך והמטרה היא לתת אותה בחזרה לזולת".
"שטיפת מוח לכל דבר"
לאחר שאביו של יהודה עבר ללוס אנג'לס ביחד עם אחיו לפני 47 שנים, השניים המשיכו לעשות מה שאביו עשה באיראן. הם חילקו את העבודה ביניהם בצורה כזאת: חצי שנה היה אחד מהם מקים בתי כנסת ובתי ספר בקהילה והשני היה עוסק בהתרמת כספים ואז הם היו מתחלפים ביניהם.המוסדות שהשניים בנו, עדיין קיימים עשרות שנים לאחר שהקימו אותם.
לפתוח בית ספר אינו עניין של מה בכך, אבל יהודה מאמין קודם כל לעשות ואחר כך שהכסף יבוא. "זוהי השליחות שלי, הייעוד שלי" הוא אומר.
יש לו ביקורת קשה על מערכת החינוך בלוס אנג'לס הכוללת בתוכנית החינוך דברים שלדבריו הורים רבים מתנגדים שילדיהם ילמדו, כמו למשל חינוך מגדרי. "יש בית ספר ציבורי בעיר בו יש הרבה מאוד תלמידים יהודים וככזה, יש להם אפילו מטבח כשר המיועד לתלמידים היהודים. גם המנהל יהודי. לכאורה, ההורים היו יכולים להיות מרוצים, אבל יום אחד הגיעה אלי אמא יהודיה לילדים באותו בית ספר וסיפרה לי עם דמעות בעיניה שלמרות הכל, היא מרגישה את האנטישמיות שם. אותה אמא גם סיפרה לי שבתה שלומדת בכיתה ג', חזרה הביתה ואמרה לה: אמא, המורה אמרה שאם מחר אני רוצה להיות בן, אני יכולה לבחור להיות בן. באותו היום, היא החליטה שהיא לא מחזירה את ילדיה לבית הספר".
"זה הפך להיות בסטייל, לחלק מהנורמה לחנך את הילדים מגיל מאוד צעיר על טרנסג'נדרים ושינוי מגדר מיני, מבלי לקבל אישור מההורים על כך. הם קוראים לזה: חופש הבחירה שאתה יכול לבחור אם להיות בן או בת, ואותי זה מזעזע. זוהי שטיפת מוח לכל דבר".

בית הספר מציע שירותי Carpool מהעיר ומהוואלי, מה שיקל על הורים רבים המבקשים לשלוח את ילדיהם לבית הספר.
באמצע חודש דצמבר נפתחת ההרשמה לשנת הלימודים הבאה, עם אפשרות להתחיל ללמוד כבר בתקופה הקרובה. תלמידי בית הספר ייהנו מחגיגת החגים היהודיים יחד – תוך למידה מעמיקה על כל חג ומשמעותו, סיפורי התורה, המצוות, המסורת, והחיבור לשורשים ולזהות היהודית.
ראיית הילד כאדם שלם
להורים, לא פחות מההישגים הלימודיים, חשובים גם הערכים המועברים בבית הספר – והערכים שיילמדו ב־Elray ילוו את ילדיהם לאורך כל חייהם. בין הערכים המרכזיים: כיבוד אב ואם, יושר והגינות, אחריות אישית, נתינה ועזרה לזולת, כבוד לאחר, הקשבה, סובלנות, שמירה על מסורת, חיזוק תחושת השייכות לקהילה ואהבת האדם.
בית הספר שם דגש על פיתוח לא רק של יכולות לימודיות אלא גם של אופי, חמלה ורגישות חברתית, תוך יצירת סביבה חמה, עוטפת ותומכת, שבה כל תלמיד מקבל מקום, ביטוי והכוונה ערכית.
בנוסף ללימודי הקודש והערכים, בית הספר ב־Elray שם דגש גם על מצוינות אקדמית בתחומים הכלליים, מתוך הבנה כי תלמידים זקוקים לבסיס לימודי חזק ומתקדם שיכין אותם לעולם משתנה ומודרני. תוכנית הלימודים משלבת בין לימודי חול – כגון מתמטיקה, מדעים, שפה ואומנויות – לבין לימודי יהדות ותורה, באופן המאפשר לתלמידים לפתח חשיבה ביקורתית, סקרנות טבעית וביטחון עצמי, מבלי לוותר על חיבור עמוק לזהותם ולמורשתם.
הגישה החינוכית בבית הספר מבוססת על ראיית הילד כאדם שלם – לא רק כתלמיד, אלא כבן משפחה, כחבר קהילה וכאדם העתיד להיות חלק משמעותי מהחברה. דרך יחסי כבוד בין מורים לתלמידים, למידה בגישה אישית ומכילה, ועידוד לשיח פתוח ולחשיבה עצמאית, מחנך בית הספר לדור צעיר שמסוגל לשלב בין ערכי המסורת לבין אתגרי העולם המודרני.
בוגרי Elray צפויים לצאת לדרכם כשבידיהם לא רק ידע, אלא גם מצפן ערכי איתן, תחושת זהות ברורה וגאווה בהשתייכותם לעם היהודי — יחד עם הכלים להצליח, להשפיע ולהוביל בכל תחום שבו יבחרו בעתיד.
ELRAY JEWISH ACADEMY
1518 S Robertson Blvd
Los Angeles, CA 90035
424.478.5200


