היסטוריה מקומית: קהילת "אם הבנים" בראשות הרב ישועה ביטן אירחה את שגרירת מרוקו בוושינגטון ואת אחותו של המלך מרבאט במרתון שהחל ביום תרבות בנורת' הוליווד והסתיים בגאלה מפוארת בבוורלי הילס
לפני כשנה, מאמר שהתפרסם באתר ג'רוזלם פוסט צד את עיניו של הרב ישועה (ג'ושוע) ביטן, מנהיגה הרוחני של קהילת בית הכנסת והמרכז החינוכי "אם הבנים" בנורת' הוליווד. המאמר סקר את פעילותו של מוחמד השישי, מלך מרוקו, לאחר שהורה על לימודי השואה בבתי הספר התיכוניים במדינה, שיפץ בתי כנסת והחזיר שמות עבריים לרחובות במארקש. אנחנו, שחיים כאן עשרות שנים, שומרים על ההווי המרוקאי, החמימות, האוכל והכבוד ההדדי למדינה שבה נולדנו ושבה גרו אבות-אבינו", מציין הרב ביטן. הוא יצר קשר עם ארמון המלוכה ברבאט ועם השגרירות בוושינגטון, בראשה עומדת הנסיכה ללה חסנה, בת דודתו של המלך ואחראית על איכות הסביבה במדינה. כך נולד שבוע ה"הצדעה למרוקו לכבוד שושלת הסובלנות" .
(“A salute to Morocco Honoring a Dynasty of Tolerance”), שנחוג בלוס אנג'לס ברוב פאר והדר בשבוע שעבר.
השגרירה ללה ג'ומלה הגיעה ביום ראשון למרכז "אם הבנים" ליום שהוקדש לתרבות מרוקו ולתערוכה עם מוצגים נדירים שעזר לארגן ראש הקהילה היהודית במרוקו סרג' ברדוגו, לשעבר שר התיירות של המדינה וכיום שגריר רצון טוב מטעם המלך. ביום שני נפגשה השגרירה עם ראשי הפדרציה היהודית ונציגי עיריית לוס אנג'לס.
וביום שלישי נערך ערב הצדעה מרשים למרוקו ומשפחת המלוכה בהשתתפות אחותו של המלך, הנסיכה ללה חסנה. כ-450 מוזמנים ותורמים הגיעו לאולם הארועים המפואר של מלון בוורלי הילס שעל סנסט בולווארד, חלקם לבושים בשמלות וגלימות מרוקאים מסורתיות ואפילו עם תרבושים על הראש.
להקה מרוקאית שהובאה במיוחד מרבאט הנעימה את הערב בצלילי המגרב המוכרים ובמהלך הערב העניקה הנסיכה אות הוקרה למוריס מרציאנו, ממייסדי ענק האופנה GUESS ופילנתרופ ידוע התורם לבתי הכנסת של קהילה המרוקאית בלוס אנג'לס, המוערכת בכ-20 אלף איש. מרציאנו, מספר הרב ביטן, מגיע מדי שנה ל"אם הבנים" לתפילות החגים והימים הנוראים באולם הנושא את שם אביו.
בארוע העניקה הנסיכה חסנה אותות הוקרה גם לאיש העסקים ג'ק רימוק, שאביו היה פעיל בקהילה בפז ושימש כנשיא בית הכנסת אם הבנים במרוקו; ולסידני שריקי בן ה-94, שהגיע לארה"ב ב-1948, עבד בשלל תפקידים בממשל האמריקאי וקיבל אותות ופרסי הצטיינות, אבל ציין בהתרגשות ש"זהו אות ההוקרה הכי מרגש שקיבלתי בחיי".
ראש עיריית לוס אנג'לס לשעבר אנטוניו ויארגוסה נשא גם הוא דברים וציין את הקשרים האמיצים בין קהילת הישראלים בלוס אנג'לס למרוקו ולמדינת ישראל. ויארגוסה הציג תעודה שבה קבעה מועצת העיר את יום שלישי האחרון כ"יום מרוקו בלוס אנג'לס". בשולחן המכובדים נראה גם איש העסקים הישראלי-אנג'לוסי חיים סבן, שהגיע להביע את הערכתו לקהילה המרוקאית בעיר למרות שהוא יליד מצרים…
הרב ביטן ציין בדבריו כי "ההכנות לשבוע הזה היוו עבורנו חוויה נהדרת ונתנו תוקף למה שהרגשנו לאורך כל הדרך: לכולנו, עשרות שנים אחרי שעזבנו את מרוקו. יש כל כך הרבה במה להתגאות במדינת המוצא שלנו, כשאנו ממשיכים לחגוג ולהנציח את המורשת והמסורות המרוקאיות המובחנות שלנו. ברצוני לצטט את הצהרת הוד מלכותו חסן השני לזכרו הברוך: 'כשמרוקו מאבדת יהודי להגירה, היא משיגה שגריר בחו"ל'. במובן מסוים כולנו, באם הבנים ובקהילות אחרות בארה"ב, נושאים בגאווה את שמם של יהודי מרוקו וחשים חיבור חזק לשורשינו. אנו גאים במורשתנו ובארץ המוצא ולמרבה הפלא גם נכדינו, שהוריהם נולדו בארה"ב, רואים עצמם קודם כל מרוקאים ובגאווה. יש לנו מורשת משותפת שאנו מעוניינים לשמר ולחגוג".
מה הופך את מרוקו למיוחדת? הרב ביטן: "האירוח החם והנדיב, האמונה האמיתית בא-ל, חשיבות התא המשפחתי המורחב, הידידות, הכבוד ואהבת השכן, הלחנים היפים, הכבוד להורינו ולקשישים שבינינו, המטבח הצבעוני המגוון והטעים, ועוד הרבה יותר… השבוע כיבדנו שושלת וסובלנות. משפחת המלוכה המיטיבה של מרוקו הייתה מדינה מסבירת פנים עבור הקהילה היהודית. המסורות והמורשת היהודית שלנו פרחו בה, והיהדות מצאה קיום מתמשך מאות בשנים. מרוקו היא המקום בו רבנינו בעלי שיעור הקומה הגדול מצאו קרקע פוריה. ישנם מאות צדיקים שמקום מנוחתם הסופי הוא במרוקו, המהווה אתר עליה לרגל לאלפי מבקרים מכל העולם.
״איננו יכולים להודות מספיק להוד מלכותו סידנא מוחמד השישי על מה שהוא ממשיך לעשות כדי לשמור על המקומות הקדושים שלנו, לשפץ בתי כנסת ולהכיר בתרומת הקהילה היהודית לרוקו לאורך השנים. אנו גם מצדיעים לרגישותו לאנטישמיות בכך שהוא הופך את חינוך השואה לחלק מתכנית הלימודים בתיכון. הוא מהווה קול של תבונה וסובלנות ומדגים את ההרמוניה והכבוד בקרב כל אזרחיה, ואנחנו מודים ביותר על טוב ליבו. בכך הוא ממשיך במסורת מכובדת ביותר של אביו המכובד הוד מלכותו חסן אל תני, וסבו הנערץ, הוד מלכותו מוחמד אלחמיס".