לוקה דונצ'יץ' יחבור ללברון ג'יימס בלוס אנג'לס לייקרס, אנתוני דייויס יעשה את הדרך ההפוכה לדאלאס. ביום ראשון מכנים בארה"ב את זה כ"טרייד הגדול בכל הזמנים", לא רק בשל הכוכבים הגדולים שכלולים בו, אלא גם בשל רמת ההפתעה. מעטים בשתי הקבוצות ידעו שדאלאס רוצה להעביר את דונצ'יץ' למועדון אחר, מעטים עוד יותר חשבו שהלייקרס יסכימו לעזיבת אנתוני דייויס, שמציג עונה אדירה באל.איי.
במסגרת הטרייד, הלייקרס יקבלו מלבד דונצ'יץ', גם את מקסי קלבר ומרקיף מוריס בעוד המאבריקס יזכו בדייויס, מקס כריסטי ובחירת סיבוב ראשון ב-2029. בטרייד מעורבת גם יוטה, שתקבל את ג'יילן הוד ושתי בחירות סיבוב שני בדראפט הקרוב.
ההפתעה הייתה כה גדולה לא מעט גולשים ואתרים בארה"ב חששו כי חשבון הטוויטר של מי שפרסם לראשונה עליו, פרשן הכדורסל הבכיר של ESPN שאמס צ'רנייה, נפרץ. אגב, במהלך המשחק בין פורטלנד לפיניקס, המצלמות קלטו שחקנים מסתודדים על הספסל, כשברקע השמועות על הטרייד מתפשטות במהירות. בין היתר נראה דני אבדיה מספר לחבריו את המידע, כשהם מתקשים להאמין שהמעבר הענק התרחש.
אפילו לברון ג'יימס, חברו הטוב של דייויס ואחד שיודע דבר או שניים על מה שמתרחש בקבוצתו, הופתע למשמע המהלך. הלייקרס בדיוק חזרו מהניצחון הגדול שלהם במדיסון סקוור גארדן, 112:128 על ניו יורק ולברון קיבל עדכון על המהלך, על פי "יאהו ספורטס", כששהה בארוחת ערב עם משפחתו. "לברון היה מופתע לחלוטין מהחדשות, ועדיין מנסה לעכל אותן. לא היה לו מושג שהטרייד בכלל מתבשל", נכתב ב-ESPN.
על פי כל האתרים בארה"ב דונצ'יץ' הוא לא זה ביקש את הטרייד (והופתע לחלוטין ממנו), אלא המאבריקס הם אלו שפנו ללייקרס עם הצעה שמשנה את מאזן הכוחות בליגה. דונצ'יץ', ששיחק רק 22 משחקים העונה בשל פציעות, הגיע למחנה האימונים של קדם העונה במשקל שיא של קרוב ל-260 פאונדס – מה שהיווה נורת אזהרה נוספת מבחינת דאלאס. גם העובדה שנהיה פציע – הייתה שיקול.
ראשי הלייקרס שמעו את ההצעה, נפגשו והחליטו שדונצ'יץ', שבקרוב יחגוג 26, יהפוך לפנים של הקבוצה בעשור הקרוב, כשלברון כבר בן 40 וככל הנראה מדובר בשנתו האחרונה או הלפני אחרונה כשחקן פעיל ב-NBA. "אני מאמין שהגנה מביאה אליפויות", אמר ג'נרל מנג'ר דאלאס, ניקו האריסון, לאחר פרסום הטרייד – כעקיצה לדונצ'יץ', שידוע כשחקן התקפה עילאי אך שומר בינוני. "בראייה שלי, לצרף את אחד משחקני ההגנה הטובים ב-NBA, סנטר מוביל בליגה, נותן לנו סיכויים טובים יותר לעשות את זה".
מי ניצח בטרייד הענק שהסעיר את ה-NBA? ע"פ רוב העיתונאים שמסקרים את הליגה בארה"ב – התשובה היא ברורה. וכן, לא מדובר בדאלאס. "זה ייזכר כטרייד הגרוע בתולדות הספורט", טען בנחרצות כתב המאבריקס, נואה וובר. "דאלאס ויתרה על לוקה – שחקן שסחב אותם לגמר, נבחר חמש פעמים ברציפות לחמישייה העונה ויהיה מהגדולים אי פעם. הם העבירו אותו בטרייד לפני השיא שלו. האוהדים לא יסלחו על זה. זה לא ייאמן".
גם כתב ESPN בריאן ווינדהורסט המשיך באותו הקו: "בטוח שהלייקרס שאלו את עצמם, 'מי הפראייר כאן?' גם מבחינתם עולים כל מיני סימני שאלה בנוגע לדונצ'יץ', אם דאלאס מוותרת עליו בצורה כזאת. אני לא יכול לחכות לראות איך לוקה יגיב למצב הזה, כי מדובר בסיטואציה תקדימית ב-NBA".
גם בעמוד 'MavsMuse' היו המומים: "במשך עשורים לא הצלחנו לגרום לשחקנים חופשיים לרצות להגיע לדאלאס. סוף סוף היה לנו סופרסטאר שאהב את העיר ורצה להיות כאן כל חייו. ואז ההנהלה העזיבה אותו תמורת כלום. במשך שש שנים בנינו ספציפית סביב לוקה. ברגע שהפכנו למועמדים לאליפות, העברנו אותו בטרייד".
נראה שהכעס כלפי ראשי דאלאס מוצדק. הלייקרס קיבלו את "הפנים של הליגה" בשנים הבאות ומי שיירש את לברון ג'יימס באל.איי ואילו המאבריקס זכו לסנטר אדיר, אבל פציע מאוד שכבר בן 32. כנראה שאחת הסיבות הגדולות נעוצה בעניין הכספי, כך לפחות מבהיר ווינדהורסט.
"המאבריקס היו יכולים להחתים את לוקה על חוזה לחמש שנים תמורת 350 מיליון דולר בקיץ הקרוב. אם יש לך שחקן בן 25 ברמה כזו, שאפשר להחתים חמש שנים קדימה, אתה קודם כל עושה את זה. זה כמעט מובן מאליו. אבל לא היו בטוחים שם שזאת השקעה טובה, וזו אמירה מטורפת", סיפר ווינדהורסט.
"הם בעצם אומרים שלהחתים את לוקה דונצ'יץ' לעוד חמש שנים, זה לא דבר חכם עבור הקבוצה", הוסיף ווינדהורסט. "ומנקודת המבט של לוקה, זה העלבון הכי גדול שיכול להיות, כי דאלאס אומרת למעשה, 'אתה לא שווה את הכסף'. זה מטורף, אבל אם לומר את האמת, אין אף קבוצה בעולם שמכירה טוב יותר את לוקה מאשר דאלאס. הם ראו אותו סוחב אותם לגמר בעונה שעברה, ובכל זאת החליטו שזה נגמר".
ברשת היו ארסיים בעיקר כלפי הג'נרל מנג'ר ניקו האריסון. "הוא חייב להניח את המפתחות, הוא הרס את כל מה שבנינו", כתבו עשרות אוהדים ברשתות החברתיות. "זה אחד הימים הכי נוראיים בתולדות הספורט של דאלאס".
מהעבר השני, באל.איי כמובן חוגגים. והשאלה הכי גדולה אחרי הטרייד הענק הזה היא מה בעצם לברון חושב עליו, בטח כשממש לא היה מודע אליו לפי כל הפרסומים. ווינדהורסט טוען שהוא מאושר: "לברון חולם כבר שנים לשחק לצד לוקה. הוא לא באמת חשב שזה יקרה, אבל הוא ייחל לזה נואשות. היה לו את החזון הזה של שניהם משחקים יחד, ולפני כמה שנים קיירי אירווינג ניסה למצוא דרך להנחית את עצמו ואת ג'יימס בדאלאס".
הטרייד המדהים של לוקה דונצ'יץ' ללייקרס עלה לו בסכום משמעותי, כפי שפרסם בובי מרקס מ-ESPN. דונצ'יץ' היה אמור לחתום על חוזה של 345 מיליון דולר לחמש שנים, חוזה "סופרמקס", אך כעת לא יוכל לעשות כן.
דונצ'יץ' כעת יוכל לחתום "רק" על חוזה של 229 מיליון דולר ל-5 שנים, הפסד של 146 מיליון לפי בובי מרקס. רוב הסיכויים שהוא לא יעשה כן, כאשר אם הוא יחתום בלייקרס על חוזה לשלוש שנים הוא צפוי להיות זכאי לסופר-מקס גדול משמעותית, שיתחיל מ-72 מיליון דולר.
בעקבות זאת דונצ'יץ' יוכל לחתום על חוזה שמגיע ל-420 מיליון דולר, אם יעמדו בתנאים לסופרמקס גם בהמשך, מה שיעלה את הכנסות הקריירה שלו לסכום בלתי נתפס. אם הלייקרס יעבירו אותו שוב, משהו שקשה לדמיין כפי שהיה קשה לדמיין את הטרייד הזה, הוא יאבד גם את זה.
דייויס חתום על הארכת חוזה עד 2028 עם אופציה. המאבריקס חסכו כסף, מה שעשוי לסייע להם להחתים שחקן נוסף במסגרת ההגבלות השונות.