"כל מה שיש לי להגיד לכם זה בהצלחה עם למצוא זיון". המשפט הזה חותם את הסרטון הוויראלי שהעלתה לטיקטוק יוצרת התוכן בריאל אסרו. היא מזדהה בו עם התנועה הפמיניסטית 4B, וכמוה הגיבו אמריקאיות רבות מאז ניצחונו של טראמפ בבחירות לנשיאות. התבטאויותיה מסגירות מעט מן החרדה העמוקה שחשות נשים אמריקאיות מאז ההכרזה על חזרתו לשלטון של מי שהשופטים שמינה לבית המשפט העליון ביטלו את החוק שהתיר הפלות.
4B היא תנועה פמיניסטית שהתפתחה בכלל בדרום קוריאה, במחצית השנייה של העשור השני של המאה ה–21. ה־B בשמה שואב מהמילה bi בקוריאנית, שפירושה "לא", ובמרכזה מניפסט הכולל ארבע הימנעויות: מילדים, מנישואים, מדייטינג וממין עם גברים. הסרטונים העדכניים והמצליחים ביותר בנושא הם של נשים אמריקאיות ברובן, שמספרות למצלמה מאז ההכרזה על ניצחונו של טראמפ על התנזרות ארוכה או החלטה מודעת לא לצאת עם גברים. בסיקור הנרחב שמקבלת התופעה, בין היתר ב־CNN וב"ניו יורק טיימס", לא הוצע הסבר ישיר לנהירה הנשית־אמריקאית אחר התנועה הקוריאנית האזוטרית.
המטרה, לשיטתן של המתפקדות החדשות לתנועה, אינה להעניש גברים אלא להיטיב עם עצמן. נשים שוויתרו על מערכת יחסים מספרות כי זו ההחלטה הטובה ביותר שקיבלו. "הפסקתי להיפגש עם גברים לפני שנתיים ומאז הבריאות הנפשית שלי פורחת, אני גרה בבית משלי ורמות החרדה שלי ירדו, אני לא מרגישה שזה חסר לי", סיפרה אחת מהן.
מול סיסמאות ה"פרו־לייף" המבקשות להגן כביכול על חייהם של עוברים שטרם נולדו, מתגבשת סיסמה חדשה בטיקטוק, שבה משתמשות הבוחרות בהתנזרות מחאתית: "זה לא קשור לתינוקות — לגברים פשוט לא אכפת מאיתנו". האמירה נשמעת על רקע המשפט "נחשי מה, כלבה. אנחנו שולטים בגוף שלכן, זה הגוף שלך והבחירה שלי" — קטע מנאום של המשפיען הימני־הקיצוני ניק פואנטס עם היוודע תוצאות הבחירות.
בעוד שיוצרות הרשת האמריקאיות טוענות בסרטונים שבזכות התנועה שיעור הילודה בקוריאה ירד משמעותית עד למגמה שלילית, בפועל, על פי פרסומי מגזין Woman's Health מהשנה האחרונה, ההשפעה של 4B על שיעור הילודה הנמוך איננה מוכחת והיא עדיין נחשבת לתנועת שוליים.
להצטייד בנשק
לצד ההזדהות עם 4B, האמריקאיות גם מגלות יותר זהירות מינית מאז הבחירה בטראמפ: ב–48 השעות שחלפו מאז היוודע תוצאות הבחירות, חברות המתמחות בבריאות מינית ורבייה דיווחו על זינוק דרמטי במכירות. חברת Winx Health רשמה עלייה של 966% במכירת גלולות היום־שאחרי. Wisp, חברה המספקת גישה מהירה לשירותים בתחום רפואת המין, דיווחה על קפיצה של 1,000% במכירת אמצעי מניעה — בעיקר בטקסס, אלבמה ואינדיאנה, שבהן כבר יש הגבלות משמעותיות על הפלות.
התמורות הנוכחיות מזכירות מגמה שנוצרה בעקבות בחירת טראמפ ב–2016. על פי מחקר שפורסם ב־JAMA Internal Medicine ב–2019, השיעור היומי של התקנת אמצעי מניעה ארוכי טווח עלה ביותר מ-21% ב–30 הימים שלאחר ניצחונו.
במקביל לקריאות להשתמש באמצעי מניעה, ברשתות החברתיות מופיעות גם קריאות לנשים להצטייד בנשק כאמצעי להגן על עצמן ועל גופן…