המכסים החדשים שהטיל נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מכוונים כלפי מדינות שהן ספקיות מובילות של מגוון רחב של סחורות המיובאות לארה"ב. התוצאה, ככל הנראה, תהיה מחירים גבוהים יותר עבור משפחות אמריקאיות: במכולות, בסוכנויות הרכב, בחנויות האלקטרוניקה, בתחנות הדלק ועוד.
טראמפ חתם ביום שני על צווים נשיאותיים המטילים מכסים על שלוש שותפות הסחר הגדולות של המדינה, שנכנסו לתוקף ביום שלישי. כל הסחורות המיובאות מקנדה ומקסיקו יהיו כפופות למכס של 25%, למעט מוצרי אנרגיה קנדיים, שיעמדו בפני מכס של 10%. בנוסף, הוטל עוד מכס של 20% על סחורות סיניות. רוב הכלכלנים צופים כי חסמי הסחר החדשים עלולים להוביל לעלייה זמנית באינפלציה. אנליסטים בגולדמן סאקס אמרו כי אם טראמפ ימשיך עם המכסים הרוחביים, הם גם יעלו את המחירים בארה"ב וגם יאטו את הצמיחה הכלכלית.
בעוד טראמפ הודה כי המכסים החדשים שלו עלולים לגרום ל"כאב מסוים", הוא התעקש כי הם לא יעלו באופן משמעותי את המחירים לאמריקאים וכי מדינות זרות יהיו אלה שיישאו בנטל. ואולם נתוני מסחר ומחקרים כלכליים מצביעים על כך שהצרכנים בארה"ב כנראה יחוו עליות מחירים במגוון רחב של מוצרים, מירקות ובשר ועד טלפונים סלולריים ומכוניות. בעוד שחלק מהחברות עשויות לבחור שלא לגלגל את עלות המכסים, רבות מהן צפויות להעלות מחירים על מוצריהן. אלה הקטגוריות שבהן המחירים צפויים לעלות:
מוצרי מכולת
תוצרת חקלאית טרייה, שרובה מיובאת ממקסיקו, היא אחת מקטגוריות המוצרים הראשונות שבהן הקונים עשויים להבחין בעליות מחירים, ייתכן שתוך שבועיים מכניסת המכסים לתוקף. לפריטים אלה, כולל אבוקדו, עגבניות ותותים, יש חיי מדף קצרים. גם המחירים של משקאות חריפים, במיוחד בירה וטקילה, צפויים לעלות. ב-2023, כמעט 75% מהיבוא החקלאי של ארה"ב ממקסיקו כלל ירקות, פירות, משקאות קלים ומשקאות חריפים, על פי משרד החקלאות האמריקאי.
המכסים החדשים עשויים להעלות את המחירים של מגוון מוצרים חקלאיים שארה"ב מייבאת מקנדה, כולל בשר ודגנים, אם חנויות המכולת יגלגלו את העלויות לצרכנים. סירופ מייפל יכול גם להתייקר — קנדה אחראית לכ-70% מהייצור העולמי, וב-2023, יותר מ-60% מיצוא המייפל של המדינה היה לארה"ב, על פי נתוני ממשלת קנדה.
כלי רכב
המכסים צפויים להעלות את המחירים שהצרכנים האמריקאים משלמים עבור מכוניות חדשות, שכבר נמכרות קרוב למחירי שיא. הסיבה לכך היא שיצרניות רכב שולחות מכוניות מוגמרות, מנועים, תיבות הילוכים ורכיבים אחרים בשווי עשרות מיליארדי דולרים מדי שבוע דרך הגבולות של ארה"ב עם קנדה ומקסיקו. סחורות בשווי מיליארדי דולרים נוספים מיובאות מיצרני חלקים בסין. ג'נרל מוטורס, יצרנית הרכב הגדולה בארה"ב, כנראה תרגיש את השפעת המכסים בצורה החריפה ביותר מבין יצרניות הרכב. מפעלי ג'נרל מוטורס בקנדה ובמקסיקו ייצרו כמעט 40% מכלל המכוניות שייצרה החברה בשנה שעברה בצפון אמריקה.
עם זאת, בהשוואה למוצרי מזון, האופן שבו המכסים משפיעים על מחירי המכוניות יהיה כנראה מגוון יותר, לדברי ג'ייסון מילר, מרצה לניהול שרשרת אספקה באוניברסיטת מישיגן. מכוניות שמורכבות במדינות כמו מישיגן, אוהיו, קנטקי ואינדיאנה נוטות להסתמך במידה רבה על חלקי רכב המיובאים מקנדה, אבל זה לא המקרה באופן גורף. "יש הרבה יותר מורכבות בגורמים לעליות המחירים שהצרכנים ירגישו בסופו של דבר", אמר מילר.
דלק
נהגים אמריקאים, במיוחד במערב התיכון, עשויים לחוות עליות במחירי הדלק. המכס של 10% שהוטל על אנרגיה קנדית אמנם נמוך מהמכסים על סחורות קנדיות אחרות, אבל בכל זאת מאיים לשבש את תעשיית הנפט והגז האמריקאית, שתלויה מאוד בנפט קנדי.
כ-60% מהנפט שארה"ב מייבאת מגיע מקנדה. אנליסטים צופים כי את העלויות הנוספות ישאו שילוב של יצרניות נפט בקנדה ובמקסיקו, בתי זיקוק בארה"ב וצרכנים אמריקאים. האופן שבו המכסים יורגשו בשוק יהיה תלוי בחלקו בכמה זמן הם יישארו במקומם.
מוצרי אלקטרוניקה
מוצרי אלקטרוניקה, מטלפונים סלולריים ומחשבים ועד משחקי וידאו, היו בין המוצרים המובילים שיובאו לארה"ב מסין בשנה שעברה. צרכנים אמריקאים עשויים לראות את המחירים מתחילים לעלות בתוך כמה חודשים.
ענף הבנייה
כ-30% מהעץ לבנייה בארה"ב מיובא מקנדה. מכסים על עצים רכים עלולים להעלות את עלות בניית הבתים, מה שעלול להחמיר את משבר הדיור שכבר מכביד על מיליוני משפחות אמריקאיות. יותר מ-70% מהיבוא של שני חומרים חיוניים שבוני בתים מסתמכים עליהם — עץ רך וגבס — מגיעים מקנדה וממקסיקו, לפי האיגוד הלאומי של בוני בתים בארה"ב (NAHB).
כמה מהר עשויים המחירים לעלות?
זה תלוי במוצר. הצרכנים עשויים לראות עלייה מהירה במחירים של מוצרים שאינם בני-קיימא, כמו מצרכים במכולת. אבל ייתכן שייקח זמן רב יותר עד שהמחירים יעלו עבור מוצרים בני-קיימא, כמו מכוניות, הודות למלאי הקיים או אם חברות מצפות שהמכסים יהיו זמניים, אמר פליקס טינטלנוט, פרופסור לכלכלה באוניברסיטת דיוק.
המהירות שבה חברות מוכנות ומסוגלות להעלות מחירים עדיין לא ברורה, אומר פיטר סיימון, פרופסור לכלכלה באוניברסיטת נורת'איסטרן. בעוד שעליות מחירים מסוימות עשויות לייצג תגובה לגיטימית לגידול בעלויות עבור עסקים, קיים גם הסיכון של תמחור אופורטוניסטי, כלומר חברות עשויות להשתמש במכסים כתירוץ להעלות מחירים אפילו יותר מהנדרש, אמר סיימון.
״עם חיוך על הפנים״
בייג׳ינג הודיעה כי תעלה בתגובה את המכסים על סחורות אמריקאיות מסוימות. בין המוצרים עליהם יוטל מכס בשיעור של 15%: עופות, חיטה, כותנה ותירס. מעבר לכך, יוטלו מכסים בשיעור של 10% על מוצרים כגון בשר בקר וחזיר, פירות וירקות, מוצרי חלב ופולי סויה. "אנו מתנגדים בחריפות להעלאת המכסים החד-צדדית", אמרו נציגי הממשל.
גם בקנדה הודיעו שיוטל מכס של 25% על יבוא אמריקאי, בהתאם לתוכנית שהוכרזה בחודש שעבר. ראש הממשלה הקנדי ג'סטין טרודו הצהיר כי שורת מכסים נוספת תוטל בעוד שלושה שבועות על תוצרת אמריקנית נוספת, ובין השאר על כלי רכב ופלדה. "המכסים שנטיל יישארו בתוקף עד לנסיגת הפעולות האמריקאיות, ולמקרה המכסים לא יבוטלו, אנחנו דנים עם ראשי המחוזות על נקיטת צעדים נוספים", אמר טרודו. מושל פרובינציית אונטריו בקנדה, דאג פורד, אמר כי "הטלת מכס על קנדה משמעותה מכס על האמריקאים. אם הם מתכוונים להרגיז את אונטריו, נעשה כל מה שאפשר, כולל ניתוק גישתם לאנרגיה – ונעשה זאת עם חיוך על הפנים".
גם נשיאת מקסיקו, קלאודיה שיינבאום, צפויה לערוך היום מסיבת עיתונאים שבה תגיב באופן רשמי על המכסים ולהכריז על צעדים משלה. עוד קודם לכן התחייבה להגיב ואמרה: "יש לנו תוכנית ב׳, תוכנית ג׳ ועוד תוכניות מגירה". המכסים הכבדים עליהם הכריז טראמפ היו אמורים להיכנס לתוקף עוד בתחילת חודש פברואר, אך קנדה ומקסיקו הגיעו לבסוף להסכם מול ארה"ב, במסגרתו נסוגו מעמדותיהם והודיעו שיתגברו את האבטלה בגבולותיהן עם המדינה. בתגובה אותם מכסים נדחו על ידי הממשל האמריקאי בחודש.