כשדונלד טראמפ עזב את הבית הלבן בינואר 2021, נדמה היה כי הקריירה הפוליטית שלו נגמרה. כעת, כעבור שלוש שנים וחצי, התחזית השבועית של אקונומיסט מעניקה לטראמפ סיכוי של 66% לנצח בבחירות בנובמבר. למעט מספר חידודים קלים, המגזין משתמש באותו מודל שהעניק סיכויים דומים לברק אובמה ב-2012 לפני שנבחר, ושחזה את ניצחונו של ג'ו ביידן ב-2020. כמו רוב הפרשנים, בבחירות ב-2016 המודל העניק סיכויים טובים יותר להילרי קלינטון, תזכורת לכך שאי אפשר לחזות את העתיד, אפשר רק לנסות.
נשיאים וראשי ממשלה מכהנים סובלים בכל מקום, והגל שהטביע את נרנדרה מודי בהודו ושטף את רישי סונאק הגיע גם לארה"ב. לפי הסקרים האחרונים רק 39% מהאמריקאים חושבים שהכהונה של ביידן הייתה מוצלחת. אלה מספרים מהגרועים ביותר שהיו לנשיא אמריקאי בתום כהונתו הראשונה. הדבר היחיד שגורם למצבו של ביידן להיראות טוב יותר היא ההשוואה למצבם הגרוע יותר של סונאק, ג'סטין טרודו בקנדה ועמנואל מקרון בצרפת.
ביידן רוצה שהבחירות יהיו על הדמוקרטיה, אבל נראה שלבוחרים המתנדנדים אכפת יותר ממחירי המזון. המלחמה בעזה, שמאחדת את המחנה הרפובליקאי אבל מפלגת את זה הדמוקרטי, לא עזרה לו. פרט לכל אלה, נדמה שיש בעיה עם הקמפיין שלו.
כשהצוות של ביידן מנסה לקנות מצביעים, למשל על ידי מחיקת חובות לסטודנטים, הוא למעשה משלם לדמוקרטים בעלי השכלה אקדמית, קהל מצביעים נאמן גם כך. אך מה שנדרש הוא לשחד מצביעים מתנדנדים, ולא את הנאמנים. טראמפ מבין את זה, ולראיה התוכנית שלו לבטל מיסוי טיפים בנבאדה. גם כשביידן כבר מתמקד בנושאים כמו הגבול עם מקסיקו ומקשיח עמדות בתחום, הוא עושה זאת כל כך בשקט עד שהמצביעים בקושי שמים לב.
ממנודה במפלגתו למועמד המוביל שלה
למרות 34 הרשעות בפלילים, הרפובליקאים תומכים בדונלד טראמפ לנשיאות. זהו שינוי חד. חודש לאחר הפלישה האלימה לקפיטול בינואר 2021, מנהיג סיעת המיעוט הרפובליקאית בסנאט, מיץ' מקונל, אמר כי טראמפ "אחראי לכך מוסרית". המרד על הגבעה כנראה כבר לא הפריע למקונל במרץ השנה, כשתמך במועמדותו של טראמפ לנשיאות. שיכתוב ההיסטוריה אינו נחלתם רק של בכירים במפלגה הרפובליקאית, גם מצביעים מהשורה עושים זאת. כשטראמפ סיים את כהונתו, 41% מהאמריקאים חשבו שזו הייתה כהונה מוצלחת, וכעת 55% מהם חושבים כך.
רוב האמריקאים כבר החליטו למי יצביעו. אמנם הרבה דברים יכולים להשתנות עד נובמבר, אבל מה שמפתיע השנה הוא שהמספרים בסקרים בקושי משתנים. טראמפ הוא הנשיא לשעבר הראשון, והמועמד המוביל הראשון, שהורשע בבית משפט. אבל במקום שהמצביעים הרפובליקאים ישנו את דעתם עליו, הם שינו את דעתם על בתי המשפט.
שיעור העונים בחיוב על השאלה "האם יש לאפשר לעבריין מורשע לכהן כנשיא?" עלה מ-17% באפריל ל-58% ביוני, כך לפי סקרים של מכון יוגוב. בינתיים, 46% מהמצביעים בטוחים שביידן עשה משהו לא חוקי בפרשה הנוגעת לבמו האנטר ביידן למרות שאין שום ראיות לכך. ההרשעה האחרונה של ביידן ג'וניור כנראה רק תתרום לרושם המוטעה כי יש דמיון פלילי בין המועמדים לנשיאות.
המספרים מראים שהקרב לא קרוב להיות צמוד. אמנם יש לביידן עוד חמישה חודשים עד לבחירות כדי לנסות לסחוף מצביעים, וייתכן שהסקרים מפספסים משהו, אבל מצד שני במהלך התקופה הזאת הוא יכול גם להמשיך ולהידרדר בסקרים — ויכול להיות שדווקא טראמפ יהיה זה שירוויח מטעויות בסקרים.
ואלה התוצאות:
המודל של אקונומיסט, שמבוסס על סקרים, תוצאות עבר ונתונים כלכליים — מעניק לביידן סיכוי של 34% לנצח בבחירות. לפני ארבע שנים המודל הזה העניק לביידן סיכוי של 83%.
שיעור התמיכה בביידן בסקרים עומד כרגע על 49.4%, קצת פחות מ-52.3% שפילסו לו את הדרך לבית הלבן ב-2020. המודל של אקונומיסט צופה כי התמיכה בביידן תגדל ב-0.5% בחודשים הקרובים, כך שהמצביעים יתחלקו פחות או יותר שווה בשווה.
אלא שלצערו של ביידן, מצבו בקרב חבר האלקטורים גרוע בהרבה. הוא מפסיד באריזונה ונבאדה בגלל שהוא מאבד שם את הקול הלטיני, והוא מפסיד בג'ורג'יה בגלל נטישה של מצביעים שחורים. אם הוא מפסיד במדינות האלה, שבהן ניצח לפני ארבע שנים, הוא יצטרך לכבוש את כל מדינות חגורת החלודה של ארה"ב כדי להגיע ל-270 אלקטורים בדיוק. לפי המודל של אקונומיסט, יש סיכוי של 31% לכך שזה יקרה. לעומת זאת, לטראמפ יש סיכוי של 43% לנצח באותן מדינות, וסיכוי של 27% לתוצאה מעורבת, שכנראה תסייע יותר לטראמפ.
תוסיפו לכך את העובדה שהסקרים המעיטו בערכו של טראמפ, ובתמונה הרחבה נראה שטראמפ בדרך לניצחון מוחץ שבו יצליח להעביר צד מדינות כמו מיין, מינסוטה, וירג'יניה וניו המפשייר, שבאופן היסטורי נחשבות לדמוקרטיות. הסקרים האחרונים בווירג'ינה מצביעים על תיקו. אפילו במבצר של המחנה הדמוקרטי בניו יורק התמיכה בנשיא נחלשה.
המצב של ביידן עדיין לא אבוד, וההרשעה של טראמפ עוד לא משתקפת בסקרים. גם עימותי הבחירות (דיבייטים) יכולים לשנות את התמונה. הסקרים גם לא משקפים את כך שיש סיכוי גדול יותר שהמצביעים הלבנים והמשכילים של המפלגה הדמוקרטית ייצאו להצביע, מאשר מצביעי טראמפ בעלי ההשכלה הנמוכה יותר.
מודל אקונומיסט מעניק סיכויים גדולים יותר לניצחון של טראמפ מאשר תחזיות אחרות, שרובן חוזות קרב צמוד, ויש מודלים שאף מעניקים סיכוי של 53% לניצחון של ביידן. אבל לפי המודל של אקונומיסט, טראמפ עומד לנצח — ובגדול.