ידוע זה מכבר כי ישנם אנשים בעלי נטייה גנטית לתוחלת חיים קצרה יותר. כמו כן, מזה שנים נטען כי לאורח החיים, ובמיוחד להרגלים כמו עישון, צריכת אלכוהול, תזונה ופעילות גופנית, יש השפעה על תוחלת החיים.
עם זאת, עד כה לא נערך מחקר שיבהיר באיזו מידה עשוי אורח חיים בריא להיות משקל נגד לגנטיקה. ממצאים מכמה מחקרים ארוכי טווח שפורסמו לאחרונה בכתב העת BMJ Evidence-Based Medicine, מוכיחים כי אורח חיים בריא יכול לקזז את השפעות הגנים מקצרי החיים ב–62% ולהוסיף עד חמש שנים לחיים.
"מחקר זה מסביר את התפקיד המרכזי שיש לאורח חיים בריא בהפחתת השפעתם של גורמים גנטיים על קיצור תוחלת החיים", סיכמו החוקרים. "מדיניות בריאות הציבור לשיפור אורח חיים בריא תהווה השלמה משמעותית לשירותי הבריאות הקונבנציונליים ותפחית את השפעתם של גורמים גנטיים על תוחלת חיי אדם".
לא גורל משמיים
במחקר השתתפו 353,742 אנשים הרשומים בביו־בנק (Biobank) הבריטי, והתוצאה שהתקבלה הראתה כי בקרב בעלי סיכון גנטי גבוה לחיים קצרים יותר, יש סיכון מוגבר של 21% למוות מוקדם בהשוואה לאלו שהסיכון הגנטי שלהם נמוך, ללא קשר לאורח חייהם.
בנוסף, חוקרים מבתי הספר לרפואה באוניברסיטת ז'ג'יאנג בסין ומאוניברסיטת אדינבורו מצאו כי לאנשים שמנהלים אורח חיים לא בריא יש סיכון מוגבר של 78% למוות מוקדם, ללא קשר לסיכון הגנטי שלהם.
עוד נטען במחקר כי גנטיקה "גרועה" המלווה באורח חיים לא בריא מכפילה את הסיכון למוות מוקדם, בהשוואה לגנטיקה "מוצלחת" יותר המלווה באורח חיים בריא. עם זאת, גילו החוקרים שיש לנו מידה מסוימת של שליטה על תוחלת החיים ש"מוכתבת" מראש בגנטיקה. לדבריהם, הסיכון הגנטי לתוחלת חיים קצרה יותר או למוות בטרם עת עשוי להתקזז בכ–62% בעזרת הקפדה על אורח חיים בריא יותר.
לפי המחקר, "משתתפים בסיכון גנטי גבוה יכולים להוסיף כ–5.22 שנים לתוחלת חייהם בגיל 40, אם ינהלו אורח חיים בריא יותר". הרגלי הבריאות שנמצאו כתורמים להארכת תוחלת החיים כללו התנזרות מעישון, פעילות גופנית סדירה, זמן שינה מספק ותזונה בריאה.
המחקר עקב אחר המשתתפים במשך כ–13 שנה, שבמהלכן התרחשו 24,239 מקרי מוות. אנשים חולקו לשלוש קטגוריות תוחלת חיים שנקבעו גנטית: תוחלת חיים ארוכה (20.1%), בינונית (60.1%) וקצרה (19.8%), ולשלוש קטגוריות של אורח חיים: חיובית (23.1%), בינונית (55.6%) ושלילית (21.3% ).
החוקרים השתמשו בציוני סיכון פוליגניים כדי לבחון וריאנטים גנטיים רבים במטרה להגיע לנטייה הגנטית הכוללת של אדם לחיים ארוכים או קצרים יותר. ציונים אחרים בדקו אם אנשים עישנו, שתו אלכוהול והתעמלו, בנוסף למבנה גוף, תזונה בריאה ושינה.
מאט למברט, מנהל מידע וקידום בריאות בקרן העולמית לחקר הסרטן, אמר: "המחקר החדש מוכיח שלמרות גורמים גנטיים, אורח חיים בריא הכולל תזונה מאוזנת ופעילות גופנית עשוי לעזור לנו לחיות שנים רבות יותר".