נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ אישר ביום שני שממשלו יכריז על מצב חירום לאומי וישתמש בצבא ארה"ב כדי לבצע גירושים המוניים של מהגרים לא חוקיים. "נכון!!!", כתב טראמפ ברשת החברתית בתגובה לפוסט שפרסם ב-8 בנובמבר טום פיטון, נשיא הארגון השמרני Judicial Watch, ובו כתב שהממשל הבא "ישתמש בכוחות צבא כדי להפוך את פלישת (המהגרים של) ביידן באמצעות תוכנית גירוש המונית".
מאז ניצחונו המכריע בבחירות בתחילת החודש, טראמפ אמר שהוא מתכוון לקיים את הבטחת הבחירות שלו לבצע גירושים המוניים, החל מהיום הראשון שלו בבית הלבן, ב-20 בינואר. עם זאת, היבטים רבים של מה שהוא תיאר כ"תוכנית הגירוש הגדולה ביותר בהיסטוריה האמריקאית" נותרו לא ברורים.
צוות שיטפל בסוגיית המהגרים
טראמפ אמר בעבר שהוא יסתמך על סמכויות חירום בזמן מלחמה, על כוחות צבא ועל מנהיגים מדינתיים ומקומיים שתומכים בו כדי לבצע את תוכניתו. תוכנית רחבת היקף מסוג זה – והשימוש בכוחות צבא לביצועה – צפויים כמעט בוודאות להוביל לעתירות משפטיות והתנגדויות מצד מנהיגים דמוקרטים, שחלקם כבר הצהירו שלא ישתפו פעולה עם תוכנית הגירוש של טראמפ.
מאז ניצחונו בבחירות, טראמפ הרכיב צוות של אנשים נאמנים וקיצוניים ליישום החמרת מדיניות ההגירה בכהונתו השנייה. טום הומן, שהיה מנהל רשות ההגירה והמכס (ICE) בממשלו הקודם, מונה ל"צאר הגבול" עם סמכויות רחבות היקף. בפוסט קצר שפרסם ברשת החברתית הודיע טראמפ שהומן יהיה "אחראי על כל גירוש של זרים לא חוקיים בחזרה למדינות המוצא שלהם".
גם סטיבן מילר, שגדל בבית ספר יהודי בסנטה מוניקה ואחד האדריכלים המרכזיים של מדיניות ההגירה של ממשל טראמפ הקודם, כולל שימוש בהפרדת ילדים מהוריהם כאמצעי להרתעה, ישוב לעבוד בבית הלבן. מילר מונה לסגן ראש סגל הבית הלבן לענייני מדיניות וליועץ לביטחון המולדת, תפקיד שיעניק לו השפעה נרחבת על מדיניות ההגירה. כחלק מהשלמת הצוות, טראמפ מינה את מושלת דרום דקוטה, קריסטי נואם, תומכת נאמנה שלו בתחום ההגירה, לתפקיד השרה הבאה לביטחון המולדת.
מומחים ופעילים מציינים שמבצע הגדול שטראמפ מתכנן יעמוד בפני אתגרים משפטיים ולוגיסטיים רבים, שלא לדבר על העלויות העצומות והתשתית הנדרשת כדי לעצור ולגרש מיליוני אנשים. רבים מהמהגרים הללו חיים בארה"ב במשך לפחות עשור, והם תורמים לכוח העבודה וחולקים בית עם בני משפחה שהם אזרחים אמריקאים.
טראמפ ומילר דיברו על תוכניות לפדרליזציה של כוח המשמר הלאומי בכל מדינה והפעלתו לצורך אכיפת חוקי ההגירה, כולל שליחת כוחות ממדינות הנשלטות על ידי רפובליקאים למדינות שכנות שבהן שולטים מושלים המסרבים להשתתף בתוכניות.
מילר גם הציע לבנות מחנות ומתקני מעצר גדולים בקנה מידה נרחב, כולל שימוש באוהלים. בראיון הראשון שהעניק לאחר הבחירות, אמר טראמפ לרשת NBC ש"אין לו ברירה" אלא ליישם תוכנית גירוש המונית, ללא קשר לעלות שלה. "זה לא עניין של תג מחיר," אמר הנשיא הנבחר. "זה לא – באמת, אין לנו ברירה. כאשר אנשים הרגו ורצחו, כאשר ברוני סמים הרסו מדינות, הם יחזרו כעת לאותן מדינות כי הם לא יישארו כאן. אין לזה תג מחיר".
על פי הערכה של "המועצה האמריקאית להגירה", גירוש מיליון אנשים בשנה מארה"ב יעלה יותר מ-960 מיליארד דולר לאורך עשור.
טען שיגרש 20-15 מיליון שוהים בלתי חוקיים
טראמפ טען בכמה הזדמנויות שהוא יגרש לפחות 15 מיליון – ואף עד 20 מיליון – אנשים השוהים בארה"ב ללא אישור חוקי, אך מספר זה אינו מאומת. על פי ניתוח של מכון המחקר Pew, ב-2022 חיו בארה"ב כ-11 מיליון אנשים ללא אישור חוקי. ההגירה לגבול ארה"ב הגיעה לשיאים חדשים בשנים 2022 ו-2023, לפני שצנחה בצורה דרמטית ב-2024 בעקבות הגברת האכיפה על ידי מקסיקו והקשחת מדיניות ההגירה של ממשל ביידן.
לא ברור עדיין את מי מייעד טראמפ לגירוש מארה"ב. הרטוריקה שלו בקמפיין הבחירות לא הבחינה לעתים קרובות בין מהגרים בעלי מעמד חוקי לבין אלו השוהים במדינה באופן בלתי חוקי. במהלך הקמפיין טען טראמפ כי מהגרים שחצו בשנים האחרונות את הגבול הדרומי אחראים לעלייה בפשיעה, אף על פי שסטטיסטיקות מראות ירידה בפשיעה האלימה בארה"ב, ומחקרים מצביעים על כך שמהגרים מבצעים פשעים בשיעורים נמוכים יותר מאשר אזרחים אמריקאים.
במהלך קמפיין הבחירות, הצוות של טראמפ סירב לשלול גירוש של צעירים שהובאו לארה"ב בילדותם על ידי הוריהם ללא אישור חוקי (Dreamers), ומאות אלפים מהם מורשים לחיות ולעבוד בארה"ב במסגרת תוכנית מתקופת הנשיא ברק אובמה, הנקראת "השהיית גירוש לילדים שהגיעו לארה"ב" (DACA).