אוניברסיטת בר אילן קיבלה השבוע תרומת ענק של בסך 260 מיליון דולר מתורם אנונימי שביקש לא לפרסם את זהותו. האוניברסיטה. מדובר בתרומה הגדולה ביותר שניתנה לבר אילן מאז היווסדה ואחת התרומות הגדולות שניתנו מעולם לאוניברסיטאות בישראל. התקציב השנתי של בר אילן מסתכם בכ-350 מיליון דולר. התרומה ניתנה בבת אחת, ולא בפעימות, וכמעט כל הכספים הועברו לחשבון האוניברסיטה.
לפי גורמים באוניברסיטה, הליך גיוס התרומה נמשך כמה שנים והיא התקבלה כירושה של התורם לאחר מותו.
מרבית התרומה תשמש לגיוס עשרות חוקרים חדשים לאוניברסיטה ולהקמת עשרות מעבדות, בעיקר לצורך העמקת תחומי המחקר המדעיים והקשורים להיי טק במוסד האקדמי. האוניברסיטה צפויה לגייס 80-70 חוקרים חדשים ולהתמקד בעיקר בתחומי ה-Deep Tech – שמטרתו לספק מענים חדשניים לאתגרים טכנולוגיים באמצעות מחקר ממושך – בתחומי האנרגיה, הבינה המלאכותית, מדעי הסביבה, בריאות, הנדסה, קוונטום, סייבר ועיבוד שפה טבעית.
מבחינת האוניברסיטה, מדובר בתרומה שעשויה לשנות את מעמדה ולאפשר לה להתחרות עם האוניברסיטאות המובילות בתחומי ההייטק בישראל, למשל מול הטכניון, לאחר שתגייס חוקרים ומעבדות בתחומים חדשניים יחסית, עם מיקוד בבינה מלאכותית.
לפי האוניברסיטה, התורם היה יהודי אמריקאי שבחר בפיתוח האוניברסיטה כדי להגשים את חזונו לחזק את החוסן הטכנולוגי של ישראל. מדובר בבוגר אוניברסיטת קולומביה שהשתתף במלחמת העולם השנייה, ביקר בישראל וקיים כמה פגישות בשנים האחרונות עם נשיא בר אילן, פרופ' אריה צבן.
לדברי צבן, "מדינת ישראל זקוקה היום יותר מתמיד לחוסן טכנולוגי מבוסס מדע. זהו המפתח לחברה ולכלכלה משגשגת. התורם האמין שפיתוח החוסן הטכנולוגי של ישראל נשען בראש ובראשונה על מדע פורץ דרך. הוא התרשם שלאוניברסיטה יש השפעה רבה בתחומים המרכזיים לקיומה של המדינה. נשקיע את ירושתו בפיתוח מדעי דיפ-טק שישפיעו על עתידה של ישראל והאנושות כולה. אני קורא לשותפים נוספים להצטרף לדרך המדע שאנחנו מובילים למען החברה והכלכלה".