דווקא כשהמרוץ לנשיאות מעמיק את הקרע הפוליטי, חשוב לחזק את הקשר בין תושבי ישראל ויהודי ארה"ב ולוודא שהתמיכה בישראל היא נחלת שתי המפלגות
אחד הדברים היפים שאנו רואים בתקופת הקורונה הוא חיזוק הקשרים בין ישראל והתפוצות. המוסכם על כולם שהכרות טובה יותר בין יהודי ישראל והתפוצות חיונית לחיזוק קשרים אלו. לצערי הרב ישנם גורמים אינטרסנטיים המשתמשים בפוליטיקה האמריקאית לנגח את יהדות ארצות הברית ולתת דופי באחווה של עם ישראל משני צידי האוקיינוס.
נתחיל בטעות הקשה, הנפוצה והמזיקה ביותר, והיא שהמפלגה הדמוקרטית היא אנטישמית או אנטי ישראלית. למה המזיקה ביותר? למעלה משמונים אחוז מיהודי ארצות הברית תומכים במפלגה הדמוקרטית. אם אכן המפלגה היא אויבת של ישראל מיד נוצרת האשליה שליהודי ארה"ב לא אכפת מיהודי ישראל. הבחירה של מספר כה גדול של יהודים לגור במקומות כמו אנגליה, צרפת, וגרמניה מראות שהקשר בין הצבעות בגופים רשמיים ואנטישמיות ברחובות רופף. טעות קשה נוספת שנפוצה היא חוסר ההבנה כי הפוליטיקה באמריקה היא מאוד גיאוגרפית. חברי מפלגות נבחרים לפי אזורים.
עתה נפנה למפלגה הרפובליקנית, אין ספק שהיא מצביעה עבור ישראל בצורה הרבה יותר צפויה, ברורה ושיטתית. אמנם הם גם מייצגים לרוב אזורים שבהם מספר היהודים קטן מאוד יחסית למקומות כמו ניו יורק, קליפורניה ואזורים שרוב היהודים לא היו בוחרים לגור שם מרצונם הטוב. המפלגה הדמוקרטית, לעומת זאת מייצגת אזורים שבהם גרים רוב יהודי ארה"ב. להיות פעיל במפלגה הרפובליקנית בניו יורק זה כמו לתמוך במפלגת הפיראטים בישראל, פירוש הדבר לאבד רלוונטיות פוליטית. אין עוול גדול יותר מלבוא ולסכסך בין יהודי ארה"ב ויהודי ישראל בגלל שיוך מפלגתי כאשר הגורם לכך הוא אזור המגורים, מלבד זאת, הצורך האמיתי של מדינת ישראל הוא תמיכה של שתי המפלגות הגדולות ולא לחשוש משינוי מדיניות בכל פעם שהממשל מתחלף. לרוץ בפזיזות של ילד לזרועות אחת מהמפלגות ולזרוק את כל הקלפים לצד אחד עלולה להיות טעות חמורה.
ועכשיו אל הפיל שבחדר: המפלגה הדמוקרטית וישראל. אין ספק שעם ההקצנה בפוליטיקה האמריקאית והריחוק בין שתי המפלגות ניתן לראות שהתמיכה בישראל במפלגה הרפובליקנית מתחזקת בעוד שבמפלגה הדמוקרטית יש היחלשות בעניין. גישתו של הנשיא אובמה למזה"ת ולאיראן החריפו את המשבר שבין הארגונים הפרו ישראלים לבין גורמים במפלגה הדמוקרטית. גם היבחרותם של מועמדים קיצוניים כמו חברות הקונגרס אילהן עומאר וראשידה טאליב לא עשו טוב ליחסי ישראל והמפלגה הדמוקרטית.
יחד עם זאת, המצב לא עגום כל כך. השבוע קיבלתי מאייפא"ק מייל עם בקשה לפעול לחידוש חרם מכירת הנשק לאיראן. מסר דומה קיבלנו לפני כשש שנים לקידום סנקציות כלכליות על ארגון חיזבאללה. אלו יוזמות המנוהלות על ידי הקונגרס, שכיום נמצא בשליטה של המפלגה הדמוקרטית. אם לא הייתה תמיכה חזקה ובסיס חזק שתומך בישראל בתוך המפלגה הדמוקרטית לא היינו מקבלים מהם תמיכה.
ישנם 435 חברים בקונגרס האמריקאי, רובם – 233 הינם חברים במפלגה הדמוקרטית. הם מעבירים תקציבי עתק לישראל ומאשרים שיתוף פעולה צבאי כלכלי ורפואי עם ישראל. היחלשות הקשר של ישראל עם המפלגה הדמוקרטית משמעותה נזק אדיר למדינה. לומר שיהודים "פרוגרסיביים" תומכים במפלגה אנטישמית או שלא אכפת להם מישראל זהו עוול ציני וחטא היסטורי של סכסוך שווא בין יהודים לטובת צרכים פוליטיים רדודים. אני אישית עבדתי בקמפיינים לנשיאות ולקונגרס עם מועמדים רפובליקניים ודמוקרטיים ואני יכול להגיד בבירור: האפקטיביות של קולות חזקים למען ישראל בשתי המפלגות היא הכרחית. מי שמוכן לזרוק את המפלגה הדמוקרטית לטובת תמיכה רפובליקנית אינו עושה זאת מאהבת ישראל אלא מחיבור עם אידאולוגיה שמרנית גלובלית, דבר שאין לי איתו בעיה, אבל זה לא מאהבת ישראל ואף מסוכן למדינה.
עכשיו יותר מתמיד, כשאין ביקורי חיזוק של יהודי ארה"ב בישראל וכשהמרוץ לנשיאות מעמיק את הקרע הפוליטי בין רפובליקנים ודמוקרטים חשוב לחזק את הקשר בין יהודי ישראל ויהודי ארה"ב ולוודא שהתמיכה בישראל ובהתיישבות תהיה עמוקה.
==
הרב אלחנן פופקו, תושב ניו יורק, הוא מורה ומרצה וחבר בהסתדרות הרבנים של אמריקה