עיתון "הארץ" ממשיך וממצב עצמו כאנטי ישראלי-יהודי כאידיאולוגיה . השבוע התברר שמנוחת החג של מבקר הטלוויזיה של העיתו לאנשים חושבים, מורן שריר, הופרעה. בעודו עוסק בעבודתו – צפייה בטלוויזיה לצורך ביקורת – הבחין מאחורי גבה של מגישת טלוויזיה בחנוכייה כשרה.
בערוץ אחר, ערוץ 10, אף הרחיקו לכת ושידרו הדלקת נרות בשם ובמלכות. שריר זיהה כאן מיד מזימה שקופה של קברניטי הערוצים להדיר אותו כאתאיסט ואת כל מי שאינם יהודים מן המסך. "חופש דת? לא בערוץ של שריר", כותב חיים זיסוביץ', איש קול ישראל. "שריר, זה ברור, איננו מאמין במנהגים הילידיים האלה הכרוכים בהצתת נרות ובאכילת סביבונים, אבל הוא יילחם עד טיפת דמו האחרונה נגד זכותם של אחרים לקיים אותם. אולי בבתיהם. לא בבית שלו. כך הוא כתב: "הצבת החנוכייה באולפן היא בסך הכל ניסיון לגרום לנו להרגיש 'בבית'. אם אתה גוי או אתאיסט, או שסתם לא בא לך, אין לך מקום כאן".
לפני שנים רבות, נזכר זיסוביץ, הוא שימש כשליח רשות השידור בוושינגטון. "שם נחשפתי למחזות קשים אף מזה. באולפן אחד הושבו זה לצד זה כומר ורב, מאחוריהם אשוח וחנוכייה והם שוחחו באין מכלים איש איש על מנהגי דתו. השניים אף עשו שימוש פומבי באביזרי הדת האלה, איש למנהגו. אם חנוכייה גוזרת הרחקה על מי שאינם יהודים ועל אתאיסטים בלבד, קל לשער מה עובר על כל צופי הטלוויזיה בארה"ב, יהודים ולא יהודים. אלה נטרדים בשל אשוח ואלה – מחמת החנוכייה.
"לפני שנים רבות אף יותר שידרנו בקול ישראל כתבה לקראת חג המולד ובה דיווחנו על מחסור בעצי אשוח בגלל הביקוש הרב. היו כמה מהמאזינים שחשבו שלא יאה לרדיו הישראלי לעסוק במנהגי הנוצרים והם החישו מכתבים נזעמים למנהלי הרדיו דאז. למאזינים צרי האופק וחסרי הסובלנות של אז, מתברר, יש יורשים. הם אמנם רואים בעצמם ליברלים, רחבי אופקים, אבל מדובר בעצם באותם קנאים חשוכים, במהדורה שמאלנית".
***
רשות העתיקות חשפה השבוע שרידי מבנה מרשים מהתקופה החשמונאית (המאה השנייה לפני הספירה) במסגרת חפירות שמתנהלות בחניון גבעתי בעיר דוד. המבנה מתנשא לגובה של כ-4 מ' והוא נפרש על פני 64 מ"ר. במהלך החפירות נתגלו כלי חרס ומטבעות שהעידו על התקופה שבה היה קיים המבנה. קירותיו של המבנה בנויות מאבני גיר בשיטת הבנייה הקרויה "ראשים ופתינים", המאפיינת גם היא את התקופה החשמונאית.
מנהלי החפירה ד"ר דורון בן עמי ויאנה צ'חנוביץ הסבירו כי "חשיבותה של התגלית היא בעיקר לנוכח מיעוטם הבולט של בנייני העיר החשמונאית של ירושלים במחקר הארכיאולוגי, וזאת למרות החפירות הרבות שנערכו בה עד כה. למעט שרידי ביצוריה של העיר, שהתגלו בחלקים שונים של ירושלים, כלי חרס וממצאים קטנים נוספים, עד כה לא נחשפו בנייני העיר עצמם. תגלית זו מגשרת על פער מסוים ברצף ההתיישבותי של ירושלים. העיר החשמונאית, המוכרת מן התיאורים ההסטוריים של יוסף בן מתיתיהו, מקבלת לפתע ביטוי מוחשי".
***
אחרי ההצלחה של "שבת ישראלית", במסגרתה התארחו אלפי משפחות חילוניות אצל משפחות דתיות לסעודת ליל שבת, הכריזו הארגונים "בית הלל" וביח"ד והחברה למתנ"סים על "נר מחבר" – פרויקט מיוחד במסגרתו ניפגשו משפחות דתיות, חרדיות וחילוניות להדלקת נרות ולאירוח הדדי בשבוע החנוכה. הארגונים מקווים לתחילתה של מסורת לאומית חדשה, שבה חג החנוכה ידגיש את המכנה המשותף בחברה הישראלית, וייצור אפשרות לשיח באמצעות חווית הדלקת נרות החנוכה בחג.
"יש כאן הזדמנות נהדרת לחיבור בין אנשים שאנחנו לא מכירים", הסבירה ציפורנית פז, חילונית ואם ל-3 ילדים מחולון שאירחה השנה משפחות דתיות. "הדתיים הם חלק מהחברה שלנו, ומפגשים מהסוג הזה מסירים חששות. כשאתה מבין שמי שנמצא מולך מתמודד עם אותן סוגיות ובעיות בחייו ורב המאחד על המפריד, אתה אוטומטית מתנהג בצורה פחות מתלהמת ויותר מקרבת".
נועם קריגמן מאריאל הוא אב ל-5 ילדים ושותף בפרויקט בחמש השנים האחרונות, "הקשר שנוצר", הוא מסביר, "הפך לקבוע. מידי שנה, מגיעות שלוש משפחות ומדליקות אצלנו נר חנוכה. נוצר קשר אישי ובמהלך הביקור שלהן, אנחנו מרבים לדבר על חנוכה ומנהגי ישראל". קריגמן מציין כי במפגשים עולים גם נושאים הקשורים ביחסי דתיים וחילונים, "המטרה היא ליצור תרבות משותפת, כזו שלא תעלה בוויכוחים או ביריבות בין הצדדים".
בברכת שבוע מעולה, נטול סופגניות ודל קלוריות!