מיהי הלהט"בית הראשונה שמנהלת מסיבת העיתונאים רשמית של הבית הלבן? * וגם: הצרות החדשות של דונאלנד טראמפ * החקירה על מקור הקורונה בסין מתחדשת * והאם מוקדם לקבוע שירח הדבש הפרוגרסיבי עם הנשיא נגמר
החדשות הגדולות ביותר של השבוע נוגעות לקורונה, דווקא בשעה ששיעור החולים (אם כי, גם שיעור המתחסנים) צונח והולך: אחרי ש-הWSJ חשף את דבר התפנותם של כמה מדענים ממעבדה ספציפית בוואהן שנחשדה כמקור של וירוס הקורונה, לביה"ח בחודשים שלפני שהוירוס הפך למגפה עולמית (הודות למסמכים פנימיים ששחרר מזכיר המדינה פומפאו ימים ספורים לפני חילופי הממשל), ואחרי שהאפידמיולוג הראשי,
ד"ר אנתוני פאוצ'י, אמר שהוא כבר 'לא משוכנע' שהוירוס לא נוצר במעבדה – הנשיא ביידן הורה השבוע על חקירה מעמיקה בשאלת מקור הוירוס. ככל הידוע לי, הדעה הרווחת בקרב קהילת המדענים הייתה ועודנה, שמדובר במעבר טבעי מחיות לבני אדם. ואולם, לצוות של ביידן יש 90 יום כדי לדווח לו על ממצאיהם בנושא.
והייתם מצפים, אולי, שדונאלד טראמפ ישמח על הגילוי, שלכל הפחות מחזיר ללב הזרקורים את טענותיו החוזרות ונשנות לפיהן ה'וירוס הסיני', כפי שכינה אותו, הוא תוצר מהונדס של ניסיון ייצור נשק ביולוגי ע"י המפלגה הקומוניסטית הסינית. אבל טראמפ מעט עסוק: התובע המחוזי במנהטן, סיירוס ואנס, הרכיב חבר מושבעים לתביעה נגדו, שלפני כשבוע הפכה רשמית מאזרחית בלבד לבעלת אלמנטים פליליים.
חבר המושבעים החדש צפוי להתכנס לשלושה ימים בשבוע משך שישה החודשים הקרובים, ובסופם יוחלט אם להגיש כתב אישום נגד טראמפ (וגם נגד אחרים בפרשיות קשורות ואחרות). טראמפ נחשד בעבירות כספיות ביסודן, כולל הונאת מס, דיווחים שקריים לרשויות ועוד. באופן לא מפתיע ובדומה לחבר יקר של טראמפ מעבר לים, הנשיא לשעבר טען בהצהרה לתקשורת ש"מדובר ברדיפה פוליטית וניסיון לפגוע ב-75 מיליון האנשים שהצביעו לי [74.2 מיליון איש הצביעו לנשיא לשעבר, לא 75. -ע.ד]". מזל שלא הסביר שהוא מייצג את אמריקה השניה.
ואם כבר טראמפ, תזכורת: עדיין נערכות בדיקות ובחינות מחודשות לתוצאות בחירות 2020, הודות לשורה ארוכה של נציגים רפובליקנים שעדיין מסרבים להכיר בהפסדו. באריזונה, כזכור, נערכת בדיקה במחוז מריקופה בלבד, על רקע נצחונו של ביידן שם שלמעשה הבטיח לו את המדינה. אמנם כבר נערכה במדינה ספירה חוזרת, אבל הרפובליקנים לא מוותרים: הם שכרו (ללא מכרז) חברה שבעליה הפיץ בעצמו קונספירציות אחרי הבחירות, ושכעת, לפי דיווחי ה-AP, לא מנהלת בדיקה סדורה אלא פורצת את נהלי האבטחה, פוגעת במכשור ולמעשה כופה כבר מעכשיו שינוי באופן ההצבעה ב-2024 – והכל מבלי כל עדות או ראיה לאי סדרים בהצבעה.
בג'ורג'יה, בדיקה נוספת של כמעט 150,000 קולות במחוז פולטון (שהבטיח לביידן ניצחון במדינה) תצא כנראה לדרך השבוע – שוב, בניהול ופיקוח רפובליקני בלעדי – וזאת למרות שהתוצאות במחוז ובמדינה כולה נספרו כבר שלוש פעמים (!) כולל ספירה ידנית (!!). גם במישיגן וניו המפשייר מנסים הרפובליקנים לכפות ספירה מחודשת, כדי להפריך את נצחון ביידן.
למען הסדר הטוב נזכיר: ביידן ניצח במישיגן בפער של 150,000 קולות, בניו המפשייר בפער של 60,000 קולות, באריזונה בפער של 10,500 קולות כמעט ובג'ורג'יה בפער של 11,800 קולות כמעט. הוא זכה ב-306 אלקטורים מול 232 לטראמפ, וב-81.2 מיליון קולות בסה"כ לעומת 74.2 לטראמפ.
על רקע דעיכת הלחימה בעזה, המתח בין ביידן לעמיתיו הדמוקרטים לא שוכח: בשבועות הקרובים יגיע הממשל לשורה של מועדים שהוא-עצמו קבע מראש כ'דדליינים' לביצוע אי-אילו משימות, והיתרון הצר-מדי של הדמוקרטים בסנאט ובבית הנבחרים גורם לכך שחלק ניכר מהיוזמות פשוט לא מתקדם. רפורמת השיטור שביידן הבטיח עד ה-25 במאי לא קודמה עדיין, למשל (אם כי הוא כן פגש את משפחתו של ג'ורג' פלויד בתאריך זה – יום השנה להירצחו). ביידן צפוי להציג בקרוב את התקציב הפדרלי שבוודאי יאכזב פרוגרסיבים כי כנראה שלא יכלול שורת צעדים להם הם מצפים בהקשר ביטוח הבריאות; חקיקה נקודתית על ביטחון בקפיטול כמעט הוטבעה ע"י חברות ה-Squad כאקט מחאתי על רקע היעדר התקדמות בנושאים שחשובים להן; היעדר פעילות מספקת של הנשיא בנושא ביטול או מחיקת חובות הנובעים מהלוואות סטודנטים ("ביידן יכול היה לקבוע את זה עכשיו בצו נשיאותי, אם הוא רק היה רוצה", קבעה AOC בטוויטר השבוע) וכמובן העובדה שחבילות הסיוע הגדולות שהציג הנשיא עדיין לא התקדמו – כל אלה תורמים למתח שחיכה מתחת לפני השטח במאה הימים הראשונים, בהם ביידן הצליח להימנע מעיסוק בנושאים שמפריעים לפרוגרסיביים (למשל ישראל) והציג תכניות שמאליות להפתיע בשלל תחומים. מוקדם לקבוע שירח הדבש הפרוגרסיבי עם ביידן נגמר, אבל חריקות החלו לצוץ בהחלט.
ונקודת אור קטנה עבור פרוגרסיבים, ליברלים וסתם שוחרי שוויון: השבוע הפכה קארין ז'אן-פייר (Karine Jean-Pierre) סגניתה של ג'ן סאקי (AKA סי.ג'יי קרייג בחיים האמיתיים) לאישה השחורה השניה והלהט"בית הראשונה שמנהלת את מסיבת העיתונאים הרשמית של הבית הלבן.
טבילת האש של ז'אן-פייר בת ה-43 עברה, לפי עיתונאים ומקורות בבית הלבן כאחד, בהצלחה – וזה חשוב לא רק בגלל ההיבט הסמלי, אלא לאור הערכתה של סאקי עצמה כי תעזוב את התפקיד במהלך השנה הקרובה, מה שיהפוך את ז'אן-פייר, שדוברת אנגלית, צרפתית וקריאולית האיטית, למועמדת המובילה לרשת אותה.Attachments area