בזמן שעליית מחירי הבנזין והמזון מורגשת אצל כלל משקי הבית, רבים בארה״ב נאלצים להתמודד גם עם התייקרות של עשרות אחוזים בשכר הדירה. נתונים של אתר הנדל״ן האמריקאי Realtor, מראים כי שכר הדירה החציוני בארה״ב זינק ב-17% באפריל לעומת החודש המקביל בשנה שעברה.
"העובדה שדמי השכירות עולים הרבה יותר ממה שראינו מבחינה היסטורית היא שיקוף של התקופה הייחודית בה אנו נמצאים, בו הכלכלה מסתגלת לשנתיים יוצאות דופן ושינויים בהעדפות הצרכניות", מספר דניאל הייל, הכלכלן הראשי של אתר הנדל״ן, שעקב אחר רישומי השכירות ב-50 הערים הגדולות בארה"ב.
״שכר הדירה החציוני הלאומי קבע שיאים חדשים של כל הזמנים במהלך 14 החודשים האחרונים. בקצב הנוכחי, הוא עשוי להגיע ל-2,000 דולר עד אוגוסט״, הוסיף הייל, וציין כי דמי השכירות כפי שנמדדו על ידי מדד המחירים לצרכן בארה"ב לא עלו כך מאז מאי 1991.
באזור המטרופולין של מיאמי – ווסט פאלם ביץ', שנחשב לאחד מאזורי התיירות והפנאי הפופולריים בארה״ב, עלו דמי השכירות החציוניים ביותר מ-50% באפריל לעומת השנה שעברה, ועמדו על 3,045 דולר. באזור מרכז פלורידה כולו, המורכב מאורלנדו, קיסימי וסנפורד, קפצה השכירות החציונית ב-32.9% ל-1,927 דולר.
"באופן טבעי, אוכלוסיית השוכרים נוטה להיות שונה מבעלי הבית", מוסיף הייל. "הם צעירים יותר, עשירים פחות, ובאופן כללי, בעלי פחות יכולת מיקוח". הכלכלן מציין גם כי למרות שיעור בעלי הדירות הגבוה בכלל ארה״ב (65%), בערים הגדולות התמונה הפוכה, ויש רוב לדיירים השוכרים לעומת מתגוררים בדירה בבעלותם.
בסקר שערך אתר הנדל״ן בקרב שוכרים ומשכירים, נמצא כי יותר מ-66% מהשוכרים ציינו ששכר דירה גבוה הוא הנטל הכבד ביותר בהוצאות החודשיות, בעוד שכ-76% ציינו כי יכולתם לחסוך נפגעה משמעותית במהלך השנה האחרונה. אך התמונה לא נראית אופטימית, והשוכרים, שכבר קורסים תחת הנטל, עשויים לחוות העלאות נוספות בשכר הדירה כבר השנה. כ-72% מהמשכירים שנסקרו אמרו שהם מתכננים להעלות את מחיר הדירה החודשי במהלך חידוש החוזה הקרוב.
לבעלי הדירות, כאמור, יש את מנוף הלחץ הטוב ביותר שמאפשר להעלות את המחיר בחדות – הביקוש הגואה לשכירות. התייקרות רכישת הדירות המתמשכת, בתוספת העלייה האחרונה בריביות המשכנתאות, לא הותירו הרבה ברירה אלא להמשיך לשכור.
בניסיון לתת מענה למחסור הקיים, החלו בנייתן של 612 אלף דירות ברחבי ארה״ב בחודש אפריל בלבד – 42% יותר מאשר ב-2021, והמספר הגבוה ביותר שתועד מאז 1986. האספקה הנוספת הזו אמורה לעזור בסופו של דבר, אך כניסתן של דירות אלו לשוק עלולה לפעמים להימשך חודשים ארוכים ואף שנים, במיוחד לאור העיכובים בשרשראות האספקה ומגבלות העבודה, שנבעו ממגיפת הקורונה והמלחמה באוקראינה.