איך נערכו בדובר צה"ל מבעוד מועד למבצע "עמוד ענן" וניהלו מערכה מוצלחת ברשתות החברתיות על הלגיטימציה של התקיפה הישראלית בעזה והחיסולים
סיבוב דמים נוסף אמור להסתיים השבוע בין ישראל ומשחרי רעתה. ימה, צפונה, קדמה והפעם בנגבה. השלכות מבצע "עמוד ענן" עוד ינותחו ויסוקרו עד זרא בימים ובשבועות הקרובים באמצעי התקשורת, בקרב האזרחים מן השורה, בישיבות הממשלה ובבור הקריה בת"א. עד אז ניתן להצביע על ניצחון אחד של הצד הישראלי: מלחמת ההסברה בסייבר-ספייס, הזירה בה מצויים רוב אזרחי העולם המערבי הצופים ומעורבים בקונפליקט הלא ניגמר במזרח התיכון.
אזרחי מדינת ישראל, ובמיוחד אלו שבחרו להגר אל מעבר לאוקיאנוס, אוהבים להתלונן על כך שההסברה הישראלית אינה מספקת ועל שאינה מצליחה לגרום שינוי של ממש בדעת הקהל העולמית. נקודת אור: בהנהלת דובר צה"ל נערכו מבעוד מועד למבצע "עמוד ענן" וניהלו מערכה של ממש ברשתות החברתיות על הלגיטימציה של התקיפה הישראלית והחיסולים. בעמוד צה"ל בשפה האנגלית ברשת הפייסבוק העלו במהלך השבוע האחרון, מדי כמה שעות, כרזות ואינפוגרפיקות מעודכנות על פעילות צה"ל לצד הסברים על סיבות התקיפה. בתמונה של המחוסל אחמד ג'עברי למשל, שנצבעה בצבע אדום, נכתב באנגלית "אנו (צה"ל) ממליצים לכל פעילי החמאס לא להראות את פרצופיהם מעל פני האדמה בימים הקרובים, זוטרים ובכירים כאחד". מדובר באמירה חדה וחזקה המעידה על ביטחון רב בחיסול, מה שלא אפיין את מסרי צה"ל עד כה. חותמת גדולה עם המילה "חוסל" הוכנסה אף היא מעל לסמל צה"ל, אשר מבהיר לכל מי שישתף את התמונה כי מדובר בכרזה מקורית. במקביל הוסיפו חיילי ההסברה שלושה נתונים על ג'עברי, המסבירים את סיבת חיסולו: "תיכנן פיגועי טרור רבים שגרמו למותם של אזרחים ישראלים, פיקד על מבצע חטיפת גלעד שליט והורה לטרוריסטים פלשתינים לשגר אלפי טילים לעבר ישראל". עשרות אלפי בני אדם לחצו על כפתור ה"לייק" כתמיכה לפעילות צה"ל. אלפים שיתפו את התמונה בעמוד האישי שלהם. במקביל התקבלו אלפי תגובות, בעיקר מיהודי התפוצות שחיזקו את צה"ל, אך גם מפעילים פרו-פלשתינים וממוסלמים ברחבי העולם.
תמונה אחרת שעלתה קיבלה כעשרת אלפים שיתופים: בתמונה הופיעה מפת ישראל, עם נתונים על המרחק מרצועת עזה לערים מרכזיות בישראל. במקביל הוצגו טווחי הטילים העומדים ברשות חמאס, כדי להמחיש שמדובר באיום כלל-ארצי. "הלילה, יותר ממיליון ישראלים ישנו במקלטים", נכתב בשורת הסטטוס. "המבצע יביא למחר טוב יותר. שתפו אם אתם מאמינים שלישראל הזכות להגן על עצמה". פעם בכמה שעות עלו "התרעות" על נפילות טילים בדרום, שהוצגו באופן גרפי ומקצועי עם מסרים מדויקים בשפה עממית המתאימה לרשתות החברתיות.
גם ברשת הטוויטר העידכונים היו שוטפים ואקטואליים, כמקובל ב"ציוצים". כל דיווח על נפילה עודכן בעמוד של צה"ל. שמו של המבצע מתורגם באופן שונה מהמשמעות הישראלית: Pillar of Defence – 'עמוד ההגנה', דבר המתכתב עם המסרים הצה"לים על ההגנה על ישראל, בניגוד לניסיונות להדביק לה תדמית של צבא כובש.
ביום הראשון למבצע הוצגו ברשת בעיקר סרטונים המציגים את שיגורי הטילים לעבר ישראל ממבט אווירי. הסרטונים זכו לעשרות אלפי צפיות. בתחילת השבוע הועלו סרטונים מושקעים ומהוקצעים יותר עם מסרים חיוביים על צה"ל. אחד הסרטונים מציג איך צה"ל מפחית ככל האפשר את הפגיעה באזרחים פלשתינים. הסרטים קצרים, בני פחות מדקה, ומציגים את המידע באנימציה גרפית מתקדמת.
הצד השני לא ישב בשקט: כ-5000 כתובות של המימסד הישראלי נפרצו בידי האקרים תומכי חמאס וגם עמודי פייסבוק של ישראלים בכל העולם, כולל בלוס אנג'לס, הושחתו לכמה שעות והוחלפו בצילומי טרוריסטים איסלאמיים ואיומים מפורשים. אבל לעומת זאת, ניתן לברך על העובדה שצה"ל עבר כברת דרך ארוכה בתחום הטכנולוגיה וההסברה ברשת.
עם זאת, החיסרון הבולט של צה"ל ברשתות הוא ללא ספק מספר ה"עוקבים" או ה"חברים", הנמוך יחסית: לפייסבוק של צה"ל באנגלית היו באמצע השבוע רק כ-280 אלף "לייקים", ואילו לעמוד הטוויטר היו כ-191 אלף "עוקבים" בלבד.
לקראת העימות הבא וסיבובי הדמים הקרובים, שבוודאי יגיעו למגינת ליבנו, מומלץ להיערך מבעוד מועד באמצעות "היילקה" קטנה אחת בפייסבוק: idfonline. כל העולם כולו גשר צר מאוד, ואת החלק שלנו במאבק המתמשך על המשך קיומה ושיגשוגה של מדינת היהודים אסור לנו להזניח, ולו ליום אחד.