במשרד הבריאות ובבתי החולים בישראל מתקבלות בימים האחרונים אלפי פניות של רופאים המתגוררים מעבר לים, שמבקשים להגיע בהקדם לישראל ולסייע בטיפול בפצועי המלחמה. על פי משרד הבריאות, בתוך ימים ספורים שהצטברו יותר מ-4,000 פניות של רופאים מחו"ל. לצד אלה, רופאים ואנשי מקצוע רבים שפרשו לגמלאות פנו גם הם אל בתי החולים ומשרד הבריאות כדי שיתאפשר להם להושיט יד ולתרום מניסיונם.
"יש נכונות עצומה וזה מרגש אותנו מאוד", אומר ד"ר ספי מנדלוביץ', המשנה למנכ"ל משרד הבריאות. "למעלה מ-4,000 אנשי בריאות ממקומות רבים בעולם פנו אלינו, רובם רופאים מכל תחומי ההתמחות. חלקם ישראלים לשעבר או יהודים ממדינות אחרות, אבל אני משוכנע שיש גם כאלה שאינם יהודים ובכל זאת מוכנים להתייצב".
לפי מנדלוביץ, למשרד הבריאות יש כעת "עשרות אנשים שעסוקים במיפוי הצרכים של בתי החולים, קופות החולים וכל גורמי הקצה והמוסדות. הם בודקים מה חסר ומה צריך. כרגע אנחנו במצב שבו המערכות מתפקדות היטב ואין מחסור, באופן כללי – אבל יש צרכים נקודתיים.
"למשל, בנקודת הזמן הזאת יש צורך אקוטי במומחים לרפואה משפטית, אז כבר קנינו כרטיס טיסה לרופאה מומחית בתחום שתגיע מניו-זילנד. אלה אנשים שבשלב הזה אנחנו מאתרים בפינצטה אבל ככל שתהיה התפתחות במערכה, ייתכן שנצטרך רופאים בתחומים נוספים, למשל מומחים בכוויות או רופאי טיפול נמרץ ואחרים. לכן, אנחנו מכינים רשימות עתודה של רופאים שנוכל להביא לישראל אם נזדקק להם", אומר מנדלוביץ'.
פניות הרופאים שמעבר לים מגיעות בדרכים שונות – חלקם פונים למשרד הבריאות או לבכירים במשרד באופן ישיר, על סמך היכרות אישית. אחרים פונים לבתי חולים ומוסדות רפואיים דרך היכרות עם רופאים שעובדים בהם. "פונים בכל צורה אפשרית. בעצמי אני מקבל הרבה הודעות וואטסאפ", מספר מנדלוביץ'. "יש גם ארגונים יהודיים שאנחנו מכירים ופונים אלינו, בעיקר מארה"ב ואירופה. אנחנו לוקחים את זה מאוד ברצינות ומנסים לתעל את זה בצורה מקצועית. אנחנו גם עובדים על יצירת מסלול מהיר שיאפשר לרופאים ממדינות שמשרד הבריאות מכיר ברישיון הרפואה שלהן לקבל רישיון ישראלי. רופא כזה יוכל לרדת מהמטוס וישר להתחיל לעבוד", הוסיף.
לדברי ד"ר זאב פלדמן, יו"ר ארגון רופאי המדינה, "יש אלפי פניות של פנסיונרים, רופאים ישראלים לשעבר שרוצים לחזור, ורופאים יהודים מחו"ל שרוצים להגיע. אנחנו מעבירים את הפרטים למשרד הבריאות, שפועל ליצירת הליך רישוי מואץ לאלה שרוצים להגיע".
המשרד גם נמצא בקשר עם בתי החולים שבהם שוהים רופאים ישראלים בהשתלמות עמיתים (Fellowship), כדי לאפשר להם לחזור לישראל. בנוסף, אישר משרד הבריאות ביממה האחרונה תקנות שיאפשרו לרופאים ישראלים שנמצאים בחו"ל לתת שירותי רפואה מרחוק – דבר שהיה אסור עד כה – כדי שיוכלו לתרום מיכולותיהם ככל הניתן, לדוגמה בתחום של פענוח הדמיה.