ממשל ביידן אישר רגולציה בקליפורניה שתחייב מכירת כלי רכב עם אפס פליטות פחמן בעשור הקרוב, ובסופו של דבר תאסור מכירה של מכוניות עם מנועי בעירה פנימית עד 2035.
נשיא ארה"ב הנבחר דונלד טראמפ התחייב לשים קץ לכל התקנות והחוקים לעידוד מעבר למכוניות חשמליות והממשל שלו בוודאי ינסה גם לבטל את האישור הזה. ואולם ההחלטה של הסוכנות להגנת הסביבה (EPA) עלולה להקשות עליו לעשות זאת, והיא מפעילה לחץ על יצרניות הרכב לציית לדרישות של קליפורניה עוד שנים רבות.
הדרישות בקליפורניה, אם ימולאו, צפויות להפחית את פליטות גזי החממה ממכוניות קלות במדינה ביותר ממחצית עד 2040. הן גם יהיו תקפות מחוץ לקליפורניה, בניו יורק, וושינגטון ומדינות נוספות שהצטרפו ליוזמה, שביחד מהוות 30% משוק המכוניות האמריקאי.
סמכות מיוחדת
ראש EPA, מייקל ריגן, אמר כי ההחלטה של הסוכנות היא בהתאם לחוק בארה"ב, שבמשך עשרות שנים נתן לקליפורניה סמכות מיוחדת לקבוע בעצמה תקנות זיהום אוויר ממכוניות. חוק האוויר הנקי בארה"ב (Clean Air Act) אמנם אוסר על רוב המדינות לאמץ הגבלות זיהום באופן עצמאי, אך קליפורניה – שלה בעיות מתמשכות של זיהום – קיבלה פטור מהקונגרס.
החוק מורה ל-EPA לתת לקליפורניה חופש לקבוע רגולציית פליטות למעט במקרים מאוד ספציפיים, כמו למשל אם נראה שהתקנות שרירותיות או לא חיוניות על מנת לעמוד בתנאים מחייבים מאוד מסוימים. "לקליפורניה יש כבר זמן רב סמכות לבקש פטורים מ-EPA על מנת להגן על תושביה מזיהום אוויר מסוכן שמגיע ממקורות ניידים כמו מכוניות ומשאיות", אמר ריגן בהודעה לתקשורת. "ההחלטה היום היא במסגרת המחויבות של EPA לשותפות עם מדינות על מנת להפחית את הפליטות ולפעול נגד איום שינויי האקלים".
הפטורים שניתנו ביום רביעי חלים על שתי תוכניות בקליפורניה. הראשונה להגבלת זיהום תחמוצת החנקן מכלי רכב כבדים. השנייה, שידועה כתוכנית "מתקדמת למכוניות נקיות 2", מטילה הגבלות זיהום על מכוניות רגילות עם מנועי בעירה פנימית ונועדה לצמצם את פליטות הפיח והתרכובות היוצרות ערפיח. היוזמה גם מחייבת יצרניות רכב למכור שיעור מסוים של מכוניות עם אפס פליטות, שגדל והולך. ב-2026 הן יחויבו למכור 35% מכוניות כאלה, והשיעור יגדל בהדרגה עד שיגיע ל-100% ב-2035.
יצרניות הרכב, סוכנויות הרכב ויצרניות דלק יצאו נגד המהלך, ואמרו כי היעד בלתי ניתן להשגה. הברית למען חדשנות בתחום הרכב (Alliance for Automotive Innovation), לובי של היצרניות, אמרה כי "צריך נס" כדי לעמוד ביעדים האלה.
המכוניות שעומדות בקריטריון של אפס פליטות במסגרת התוכנית כוללות מכוניות חשמליות, מכוניות עם תאי דלק מימניים ומכוניות פלאג אין היברידיות. מכוניות ומשאיות היברידיות מסורתיות – וכמובן גם מכוניות בנזין או דיזל – לא עומדות בו.
"המדיניות הזו תפגע בצרכנים – מיליונים שאפילו לא גרים בקליפורניה – בכך שתיקח מהם את היכולת לקנות מכוניות חדשות עם מנועי בנזין ותעלה את מחירי הרכב והתחבורה", אומר צ'ט תומפסון, נשיא התאחדות יצרניות הדלק והפטרוכימיקלים האמריקאית.
יתרון ליצרניות שמתמקדות בכלי רכב חשמליים
בארה"ב כולה, רק כ-10% ממכירות כלי הרכב הקלים החדשים הם של דגמים חשמליים. אפילו בקליפורניה, שהשקיעה הרבה במעבר לאנרגיה ירוקה, המכירות של מכוניות ידידותיות יותר לסביבה היו פחות מ-30% מכלל המכוניות הקלות החדשות ברבעון השני.
כדי לעמוד במכסה, יצרניות הרכב יכולות למכור יותר כלי רכב עם אפס פליטות ופחות מכוניות בסך הכל, או לקנות קרדיטים ממתחרות שעומדות בדרישות. זה ייתן יתרון ליצרניות שמתמקדות בכלי רכב חשמליים כמו טסלה, ריביאן ולוסיד, אבל יציב אתגר בפני יצרניות רכב גדולות כמו פורד וג'נרל מוטורס.
הסוכנות להגנת הסביבה של ממשל טראמפ תרצה מן הסתם לבטל את הפטורים שניתנים לקליפורניה, אך ייקח לה כמה חודשים עד שתוכל להצדיק את השינוי שהיא רוצה לבצע, והיא תתקשה להגן עליו בפני בית המשפט.