הצבע הוא בעצם אור מהשמש (או ממקור קרינה אחר) המזרים אנרגיה אל גופנו ונפשנו, והוא הביטוי החיצוני לעוצמתם ולאיכותם של החיים הרגשיים שלנו • אז מה אומרים עלינו הצבעים? • כתבה שלישית בסדרה
מאת: דיקלה גולסה – חליווה
הגרפולוגיה, דרך פענוח ציורי ילדים, משמשת לנו כלי לבחון ולהוציא את הילד שבתוכנו, לספר את מה שאנחנו מרגישים ובעיקר להבין באמת מי הוא אותו אדם שכותב/מצייר. למה? כי יכולת-היצירה אצל כל אדם מקורה בשכבות העמוקות ביותר של אישיותו, וברגשות הפנימיים שלו, בתוכו ובנשמתו. כמו כן, הצבע הוא צורת הביטוי הראשונה לדינמיות האישית של הילד. הילד המצייר מבטא איזושהי מחשבה שעולה במוחו באותו רגע נתון ולכן הבחירה בצבע היא אינה מקרית.
אין ספק כי לצבעים יש השפעה רבה עלינו פיסית ונפשית. הצבע הוא בעצם, אור מהשמש (או ממקור קרינה אחר) המזרים אנרגיה אל גופנו ונפשנו, והוא הביטוי החיצוני לעוצמתם ולאיכותם של החיים גשיים שלנו.
אז מה אומרים עלינו הצבעים?
אדום
הצבע האדום מבטא תשוקה, עשייה, הישגיות, מוטיבציה, כוח רצון, דומיננטיות, מוחצנות, תחרותיות, התלהבות, אך כאשר זה מוגזם, האדום יבטא אלימות, תוקפנות ואימפולסיביות. האדום הוא גם הצבע של צ׳אקרת הבסיס (צ׳אקרת המין) והוא מבטא הישרדות.
בציורי ילדים: הצבע האדום, בדרך כלל, מופיע הראשון, והוא נמצא בשימוש בעיקר בשנה הראשונה של הגן. ממחקרים נמצא כי ילדים שהשתמשו באדום, יותר מן הרגיל, התגלה שהם חברתיים ומאושרים. אבל השימוש בצבע אדום אינו בא תמיד לשקף הסתגלות מוצלחת, והיו מקרים שנראתה איזו עקשנות מסוימת, או שהאדום חזר והופיע כמעט כצבע יחידי. במקרים אלה משקף הצבע האדום חוויה לא פשוטה אולי אפילו קריאה לעזרה או תוקפנות ברמה כזו או אחרת, או ביטוי עז של צורך מידי באהבה.
ירוק
הצבע הירוק מבטא אהבה, ביטחון עצמי, קבלה עצמית, שלווה, הסתגלות חברתית. ברמזור האור הירוק הוא חיובי, מסמן לנו להתחיל לנסוע/ללכת. זהו צבע שמופיע הרבה בבתי חולים, צבעו של הדשא והעלים בעצים המבטאים צמיחה והתחדשות, לבלוב ופריחה. מצד שני, הירוק יכול לבטא קנאה חזקה או חינוך קפדני מדי.
הירוק הוא גם הצבע של צ׳אקרת הלב והוא מבטא קבלה ופתיחות, סלחנות והתרגשות.
בציורי ילדים: הצבע הירוק מבטא את כוח הרצון של הילד, הנחישות, ההתמדה ודבקות במטרה, היציבות במקומו, שלווה ורוגע. הוא גם יבטא למידה חדשה ופריחה חברתית או משפחתית. מן הצד האחר, הירוק מופיע גם בביטוי של מחאה נגד סביבה מקפידה יתר על המידה, הנוהגת במשטר מחמיר ולא תמיד מאפשרת לילד לבטא את עצמו בחופשיות.
כחול
הצבע הכחול מבטא דמיון מפותח, תקשורת ויכולת ביטוי גבוהה, שלווה ורוגע (ים, שמים). מצד שני, הכחול עשוי לבטא קרירות ובדידות, שמרנות יתירה (מדים כחולים – משטרה). הכחול מסמל את צ׳קרת הגרון, האזור שאחראי על הצלילים והקול ולכן יש בו ביטוי לתקשורת בינאישית ויצירתיות. ממחקרים נמצא כי ילדים בגילאי 2-4 שצבעו בצבע הכחול בעיקר היו בעלי שליטה עצמית גבוהה יותר מהילדים שהשתמשו בצבע האדום. כמו כן, ילדים שצבעו שטחים נרחבים בדף בצבע כחול חשו חרדה, מופנמות וריחוק מהקבוצה החברתית. מעניין לציין גם שהציור בצבע הכחול מופיע לעתים תכופות אחרי מחלות. ילדים שלא צבעו חודשים תמימים ציורים עם שטחים רחבים של כחול, חזרו שוב, אחרי שהבריאו ממחלתם, לצורת ציור זו.
בציורי ילדים: הצבע הכחול בד״כ מסמל ילד רגוע, בעל קשרים חברתיים הרמוניים ומפותחים, ילד סקרן ובעל עולם פנימי עשיר. מן הצד השני, שימוש יתר בכחול, מבטא ריחוק ומופנמות או צורך עז להתבטא בקול רם.
צהוב
הצבע הצהוב הוא קליל ועליז, משדר אופטימיות, אנרגיה (בננה – פצצת אנרגיה צהובה), טוב-לב וטוהר, אך גם שאיפה להתקדם, בדגש על אגו ושליטה. הצהוב הוא גם צבעה של השמש, החום הנעים או השורף, השמחה בלב ביום שמשי אחרי ימים קרים ואפורים. בדרך כלל משתייך הצהוב לשלב ילדותי ביותר. הילד תלוי במבוגר, מחפש את הסכמתו ואינו מעז להיות תוקפני. אך, מן הצד השני, הצהוב מסמל בחילה, סנוור או אי נוחות במצב מסוים (מחלת הצהבת). הצהוב גם מסמל את צ׳קרת מקלעת השמש – אזור הבטן (קשור ל״תחושות בטן״) ומדבר על רצון, נחישות, אגו ושליטה עצמית. מעניין לציין כי צ׳אקרה זו השולטת על איזור העצבים, תורמת לעובדה כי אנשים החולים במחלות נפש אינם יכולים לסבול את הצהוב.
ממחקרים נמצא כי הצהוב מופיע, בדרך כלל, לפני הכחול וכשהוא חוזר, משמש הוא סימן לרגרסיה מסוימת הקשורה בהתחדשות ההתעניינות באזור האוראלי והאנאלי. כמו כן, הצהוב מופיע גם אצל ילדים מבוגרים יותר ומחוסרי אהבה: ילדים שהרגישו את עצמם עזובים ומוזנחים בביתם ותוך כך הבליטו בציוריהם העדפה לצבע הצהוב.
בציורי ילדים: שימוש בצבע זה מצביע על אינטלי־גנציה רגשית ועל החיבור של הילד עם אמו. בנוסף, ילדים שמציירים בצהוב הם ילדים רגישים, פתוחים, שאפתנים, בעלי שמחת-חיים ובעלי יכולת ריכוז טובה. מאידך, שימוש מוגזם בצהוב, יכול לסמל אנרגיה, בעיות קשב וריכוז או קינאה.
בשבוע הבא החלק השני של הכתבה על משמעות הצבעים.
דיקלה גולסה-חליווה היא בעלתM.A . בחינוך, מורה לעברית ויהדות, קואצ׳רית להעצמת בני נוער ויועצת להורים לטיפול בהפרעות קשב וריכוז באמצעות פענוח ציורים וגרפולוגיה. ליצירת קשר:hebrewteacherla@gmail.com • www.learningwithdikla.com