מרכז החיים של טיליז
מאת: מיכה קינן
טילי (טללית) לוין, היא המייסדת והבעלים של Tilly's, אחת החברות הגדולות והמוכרות בתחום הספורט הקמעונאי בארה"ב. טילי – TLC( Tilly‘s Life Center(הקימה את ארגון עמותה ללא מטרות רווח שהוקמה בארצות הברית ופועלת בישראל תחת השם "קווים ומחשבות". המטרה: לסייע לבני נוער במצוקה להתמודד עם הקשיים והמגבלות שבחייהם.
טילי, אישה נמרצת עם דיבור קולח, מקרינה עוצמה וחייכנית כשהיא פוגשת אותי באולם ריקודי העם בווסטווד. היא לא מפסידה אף דמנות לרקוד ריקודי עם ישראלים למרות זמנה המצומצם ומגוריה באורנג' קאונטי. במקום מבנה "השאלות והתשובות" השגרתי, בחרתי לתת את רשות הדיבור לטילי:
מחשבות חיוביות
טילי: "אני מאמינה שהגישה שלי והחשיבה החיובית הן מה שגרמו לי להגיע למקום שבו אני היום. המחשבות שלנו מעצבות את הדרך בה אנו רואים את העולם ואת האופן שבו העולם רואה אותנו. לכל מחשבה שיש לך מופיעה בדרך כלל תחושה. מחשבות חיוביות באות עם רגשות חיוביים. מחשבות שליליות באות עם רגשות שליליים. למדתי את זה מניסיון אישי בגיל צעיר… הייתי בערך בת 12 כאשר נודע לי כי חיובי הוא הרבה יותר חזק מאשר שלילי ושאני יכולה להשיג ככה את מה שאני רוצה בצורה הטובה ביותר לעומת פגיעה באחרים.
״זה שימש אותי בצעירותי, במיוחד כשהיגרתי לארצות הברית עם בעלי לשעבר, חזי שקד. הייתי אז בת 23. לא הייתה לנו משפחה באמריקה. כל מה שהיה לנו נכנס במזוודה אחת. לא היה לנו כסף בכיסים ולא היה מקום לגור בו. בקושי דיברנו אנגלית, אבל היה לנו כלים רבי עוצמה בארגז הכלים שלנו – היה לנו חזון וכמובן לחשוב בצורה חיובית ולעבוד קשה מאוד.
״נולדתי בקבוצת כנרת תחת השם טללית, אבל כולם קראו לי טילי. את הקיבוץ הקימו סבא וסבתא שלי והם קבורים שם. בשנות ילדותי הוריי עברו לקריית אונו. שם ביליתי ילדות טובה, הייתי בנוער העובד ושימשתי גם כמדריכה. כתבתי בהרבה עיתוני נוער ונבחרתי להיות נשיאת כתבי הנוער בישראל.
״אחרי השירות הצבאי של חברי דאז, חזי שקד, התחתנו ויצאנו לטיול בחו"ל. לימים, כשהתמקמנו בארה"ב, למרות שהיה לי תואר אקדמי בחינוך מאוניברסיטת בר אילן ניקיתי בתים. הייתי מוכרת בחנות תכשיטים. לא לקחתי יום חופש במשך שבע שנים. הייתי כה אסירת תודה, משום שהייתי בארצות הברית של אמריקה. הייתי בטוחה שהארץ הזאת תיתן לי הזדמנות להצטיין.
״בעלי ואני גרנו בדירת סטודיו. חזי למד בקולג' מקומי בשביל ויזת הסטודנט. בסופי שבוע מכרנו צעצועים, מראות ובגדים ב"סוואפ מיט". לאחר זמן קצר היו לנו שני דוכנים, כל אחד מאתנו ניהל דוכן אחד. בסופו של דבר, הצלחנו מספיק כדי לפתוח את החנות הראשונה של Tilly's יחד עם שותף שהייתה לו חנות בוואלי, בלוס אלמיטוס באורנג' קאונטי. זה היה בשנת 1982. שנה אחר כך קנינו חזרה את השותף ונותרנו לבד עם החנות. לא לקחנו הלוואות וכל פעם שהיה כסף הוספנו חנות נוספת. כעבור כמה שנים העברנו את החנויות מאזור תעשייה למולים גדולים. גודל החנויות בין 5,000 ל10,000- סקוור פוט. עקבנו אחרי הרגלי האופנה של הנוער וגם אביזרים נילווים. היינו הראשונים עם טייפ אוזניות כי ראינו שזה מה שהנוער דורש. יצרנו אמון בחנויות להורים ולכל המשפחה. בנינו לעצמינו שם ומותג חזק אמין ומוכר מאוד. כיום יש מעל 226 חנויות של Tilly'sברחבי ארה"ב.
ההצלחה הביאה לי גם מעורבות עם ארגוני צדקה רבים שעושים עבודה נהדרת, אבל שמתי לב שיש צורך בתוכנית העצמה – צריך ללמד את הנוער שלנו איך להשתלט על חייהם ולבצע שינויים חיוביים עבור עצמם.
״לפני חמש שנים, הקמתי ארגון בשם 'מרכז החיים של טילי' כדי להפיץ את הערך של חשיבה חיובית לצעירים. אנו מציעים תוכנית שנתית בבתי ספר תיכוניים שנותנת לבני הנוער כלים לפתח חשיבה חיובית, להתגבר על מצוקות, ולמצוא אושר והצלחה. החלום שלי הוא שתוכנית זו תהפוך לכיתה נדרשת, כמו מתמטיקה או אנגלית… בכל תיכון בארה"ב ועכשיו גם בישראל.
מאבקים ואתגרים בדרך
״היו לי בהחלט מאבקים ואתגרים לאורך הדרך בחיי האישיים, ב'טיליז', ועכשיו ב'מרכז החיים של טילי'. עם זאת, למדתי כי כאשר אתה לא יכול לשלוט על דברים רבים בחיים, אתה יכול לשלוט על הדרך שבה הם משפיעים עליך, ואת הדרך שבה אתה מגיב אליהם
״למדתי את זה בדרך הקשה. אחרי 12 שנות נישואים – אפילו עם הרבה מפגשים טיפוליים היחסים שלי עם בעלי הראשון שלי התפרקו. התשוקה דהתה. הרומנטיקה מתה. רציתי שהוא יהיה משהו שהוא לא. רציתי שהנישואים יהיו שונים ממה שהיו. במילים אחרות – רציתי לשנות את זה ולא היה אפשרי. לא רציתי להרפות מהעבר ולקבל זהות חדשה כגרושה ואם חד-הורית. הייתי מבולבלת. הרגשתי מאוכזבת וכועסת. ואז הבנתי: הייתה לי ברירה. יכולתי להישאר מוטרדת או להרפות ולהמשיך הלאה. הפעם קיבלתי כי הנישואים שלי הסתיימו, זה היה קל יותר. זה לא היה קל אבל זה היה קל יותר. סוף סוף יכולתי לשחרר את הרגשות השליליים. הפסקתי להאשים את בעלי ובחרתי לסלוח לעצמי, מה שחשוב באותה מידה.
״כשהתגרשו, חזי ואני לא שכרנו עורכי דין. היו לנו אז 6 חנויות. נשארנו שותפים לעסקים ולגידול ילדינו. עד היום, אנחנו עדיין חברים הכי טובים. אפילו יש לנו חשבון בנק משותף לילדים. אנו ממשיכים לחגוג את החגים ואת ההצלחות שלנו יחד.
התשקיף העסקי של Tilly's:
40%מהחברה בידי שני הילדים
מותגיה הפרטיים של הרשת מהווים כ־29% ממכירותיה
רשת האופנה לנוער של בני הזוג טילי לוין וחזי שקד נסחרת כיום בוול סטריט בהצלחה מרובה. השניים עזבו את ישראל לפני 25שנה, וכיום הם חולשים על אימפריה של מאות חנויות.
לפני שש שנים הוגש לרשות ניירות ערך האמריקאית תשקיף לקראת גיוס של 100 מיליון דולר על ידי חברת טילי'ז, כאשר ההערכות בשוק הן כי הגיוס יתבצע לפי שווי של כ־500–600 מיליון דולר בהנפקה ראשונית לציבור.
טילי לוין, המכהנת כמנהלת הקשר עם הספקים, וחזי שקד, המכהן כמנכ"ל החברה, עזבו את ישראל לפני כ־25 שנה, כאשר לוין למדה בתיכון בגבעתיים ובהמשך אף השלימה לימודי תואר ראשון באוניברסיטת בר־אילן. שקד עצמו נולד בעכו.
רשת טילי'ז עוסקת במכירת פריטי אופנה, אקססוריז ומוזיקה, ופונה לצעירים. בין המותגים הנמכרים ברשת נמצאים בילבונג, נייקי, אוניל, סקאל קנדי, קוויקסילבר ועוד. מותגיה הפרטיים של הרשת מהווים כ־29% ממכירותיה. מחזיקי המניות הגדולים בחברה הם שקד (48%), לוין (29%) ושני ילדיהם (20%), נטע שורר־ שקד ועמי שקד.
בבעלות הרשת אתר אינטרנט שבו היא מציעה למכירה את המוצרים הנמכרים בחנויותיה. החברה מאמינה כי היא יכולה להגיע עד ל-500 חנויות בארה"ב, ולטענתה ההשקעה בכל חנות מחזירה את עצמה בתוך שנה וחצי מהקמתה.
הרשת תומכת באירגוני צדקה ומוסדות נוער, כמו הקמת שני בתי תינוקות לילדים שנלקחו מהוריהם מסיבות שונות. הרשת גם מעורבת מאוד בקהילה באירועי ספורט לנוער.
״מהו הלקח כאן? דגש על הדברים שאתה אוהב, ולא להתעכב על הדברים שאתה לא אוהב. אחרי שאתה מקבל את מה שאתה לא יכול לשנות, זה הופך להיות הרבה יותר קל להמשיך את החלומות שלך.
״מרכז החיים של טילי" היא קרן צדקה ממוקדת נוער, עסק שלא למטרות רווח, שמטרתה להעצים את כל בני הנוער עם חשיבה חיובית ומאפשרת להם להתמודד בצורה יעילה עם משבר, מצוקות והחלטות קשות. המשימה שלנו היא לעורר את הנוער של היום כדי להגיע הפוטנציאל המלא שלהם כמו אנשים פרודוקטיביים, אדיבים, מאושרים ואחראים.
״כאמור, החלום שלי להגיע לכמה שיותר בני נוער ככל האפשר וכמו עמותות רבות, המימון הוא אתגר. אנו מסתמכים בעיקר על תרומות מהציבור כדי להטמיע את תוכנית הלימודים שלנו בבתי ספר ולשותפים אחרים של צד שלישי, כגון תוכניות אחרי שעות הלימודים, פעילויות נוער ובתי חולים. יש צורך ודרישה לתוכנית שלנו, אבל אנחנו זקוקים למימון נוסף כדי להרחיב את התפוצה של התוכנית.
הנוער הוא העתיד
״התוכנית TLC מעצימה בני נוער על ידי לימוד כישורי חיים הבונים אמון, לעורר חמלה, ומעודד אותם להציב מטרות, להמשיך את החינוך שלהם, לבנות קריירה עתידית להמשיך את החלומות שלהם. באמצעות למידה חווייתית, כולל כתיבת יומן, דיונים פתוחים ופעילויות. 36 הכיתות שלנו מקדמות את הגילוי העצמי ואת הכיסוי הרלוונטי. אני מאמינה שהנוער הוא העתיד שלנו והשינוי של העולם תלוי בו ויבוא רק ממנו.
״לכן, חשוב לתת לנוער את הכלים הנחוצים לניהול חיים חיוביים ומאושרים. התוכניות שלנו נותנות לאדם כלים להתחבר עם עצמו, להכיר, לאהוב ולהבין שהוא חלק מסביבה וקהילה ויש לו את הכוחות לקחת אחריות על חייו וסביבתו. המטרות של התוכנית הן פיתוח חשיבה חיובית, ביטחון עצמי, אינטליגנציה רגשית, תקשורת בין אישית ומנהיגות אישית וחברתית
״אני ממשיכה לפתח תוכניות TLC כדי להעניק לנוער כלים שימנעו אלימות, התעללות ומחשבות שליליות. מה שאנחנו מעניקים לנוער בבתי הספר זה נהדר אך לא מספיק. חשוב שבני הנוער ירכשו גם כלים חברתיים ורגשיים".