האם הסוכה רלוונטית לחיינו במאה ה-21? ולמה?
מאת: הרב אריה מרקמן, אש התורה
עבדתם קשה. סחבתם ענפים ועצים כדי לבנות את הסוכה שלכם, טרחתם וקישטתם אותה, וכעת אתם בוודאי שואלים : איך היא רלוונטית לחיינו במאה ה-21?
הסוכה מוזכרת כבר בתורה. כשבני ישראל יצאו ממצרים והתחילו לנדוד במדבר הלוהט, הם לא היו חמושים או מוגנים, הם היו חשופים לפגעי מזג האוויר, לבעלי חיים טורפים ולשאר מזיקים. מכיוון שהיו במסע תמידי, הקב"ה הורה להם לבנות בקתות ארעיות שנקראו סוכות". אנחנו עוזבים את הנוחות ואת ה"ביטחון" הקיימים בבתינו, ויוצאים ל"הסתכן" בצריף שברירי וארעי למשך שבוע שלם.
הסוכות שהם בנו בקושי העניקו להם הגנה; למרות זאת, בני ישראל למדו מכך לקח חשוב מאד: הביטחון והבטיחות אינם מגיעים על ידי קירות עבים או על ידי מערכת אזעקות משוכללת, אלא אך ורק דרך אמונה ובטחון בקב"ה.
בימינו, אנו למדים את אותו הלקח כאשר אנו בונים סוכה. למשך שבוע שלם אנחנו עוזבים את הנוחות וה"ביטחון" הקיימים בבתינו, ויוצאים ל"הסתכן" בצריף שברירי וארעי. למשך שבוע שלם, אנחנו סופגים את הלקח שלמדו אבותינו במדבר. אנחנו אוכלים בסוכה, לומדים בסוכה ואנו אף ישנים בה. הסוכה הופכת ממש לביתנו לפרק זמן מסוים!
בשונה משאר החגים בשנה, התורה מכנה רק את חג הסוכות "זמן שמחתנו". אנו למדים מכך מהי המשמעות האמיתית של השמחה. האם אנו שמחים באמת כאשר יש לנו עבודה מכובדת, חשבון בנק מנופח, וילה מפוארת ומרוהטת, או חליפות משי איטלקיות? בוודאי שכל הדברים האלה הם נהדרים! אך לצד כל אותם הדברים, לכל אדם יש גם את הצרות שלו, חלומות שנגוזו ואכזבות אישיות. לכן ברור לנו שהשמחה האמיתית חייבת להיות יותר מזה…
חג הסוכות מגיע בכדי להזכיר לנו שבדיוק כמו ששמר הקב"ה על עם ישראל במדבר, כך גם הצלחותינו הגדולות ביותר בחיים מגיעות היישר ממנו. ההכרה וההבנה הזו מרוממות ומשמחות, ולכן חג הסוכות נקרא בשם "זמן שמחתנו".
הדבר החשוב ביותר הוא לאכול לפחות סעודה אחת (הכוללת לחם) בתוך הסוכה בלילה הראשון של החג. מעבר לכך, אם יש אדם שמרגיש מאד לא נוח בתוך הסוכה, חכמינו מתירים לו לחזור לתוך ביתו. הסיבה לכך היא שאם האדם כל כך עסוק בחוסר הנוחיות של עצמו, ממילא הוא יפספס את כל מהות השהייה בסוכה! התורה לא אמורה להיות תורה של סבל וכאב, או כמו שאמר שלמה המלך: "דרכיה [של התורה] דרכי נועם, וכל נתיבותיה שלום" (משלי ג:ז).
כאשר אנו יושבים בסוכה ואוכלים מאכלים העשויים ממיני הדגן, אנחנו מברכים את הברכה הבאה: "ברוך אתה ה', אלוקינו מלך העולם, אשר קדשנו במצוותיו, וציוונו לישב בסוכה".
הגמרא מספרת שבימות המשיח ישבו כל היהודים ביחד בסוכה אחת ענקית. יתכן שזוהי הסיבה שבחג הסוכות אנו נוטלים את ארבעת המינים – אתרוג, לולב, הדס וערבה – המסמלים את חלקי העם היהודי השונים, אוגדים אותם ביחד, ומנענעים אותם לכל הכיוונים. אנו מצהירים בזאת שכל יהודי הוא חלק אחד מתוך השלם. אנחנו גם מתחייבים לגלות כיצד כל החלקים הללו יצליחו לחבור בצוותא להשגת מטרותינו הנשגבות ביותר.
אני מקווה שתיהנו מהסוכה שלכם. תאכלו בה, תפטפטו, תנוחו ותלמדו בתוכה. הוציאו לתוכה את כלי הבית היפים ביותר שלכם, ותיהנו מהפאר שבארוחות, מכיוון שבמשך שבוע אחד שלם, זהו הבית שבו אתם גרים ביחד עם הקב"ה.