ביאה ג׳ונסון, בלוגרית קליפורנית וגורו של קיימוּת, מייצרת ביחד עם משפחתה (בן זוג, שני ילדים וכלב) במשך שנה כמות אשפה שאפשר להכניס בצנצנת אחת • ואם תשאלו אותה, זו ממש לא בעיה ברוכים הבאים לעתיד של ״אפס פסולת״
מאת: ספיר פולק, מגזין כותרת
העולם בזבל, פשוטו כמשמעו. כבר בתקופת מלחמת העולם השנייה, לפני יותר מ-70 שנה, האנושות ייצרה כמות אשפה עירונית ופלסטיק שיכלה לכסות את העולם בשלמותו. בקלות. היום המצב כבר חמור בהרבה: שטחי פסולת צפים עצומים שמתהווים באמצע האוקיינוס השקט, אגמים מלאי פסולת שאנשים רוחצים בהם, בעלי חיים שנתקעים, נחנקים ומורעלים בשל כמות עצומה של אשפה עירונית המושלכת לסביבת מחייתם הטבעית… כל אלו הם עדות לכך שהאנושות טובעת באשפה שהיא עצמה יוצרת.
גלובלית, היחס הציבורי לסוגיית האשפה העולמית מעלה דאגה קלה במקרה הטוב, ואדישות במקרה הרע. האמריקאי הממוצע מייצר כטון אשפה בשנה, האוסטרלים מציגים נתונים גבוהים יותר העומדים על כטון וחצי אשפה לאדם בממוצע לשנה, ואילו בישראל, על פי נתוני המשרד להגנת הסביבה, הממוצע לאדם עומד על 620.5 ק״ג בשנה – שהם כ-1.7 ק״ג אשפה ביום.
מרגישים שאלו נתונים מופרכים? פתחו את המקרר שלכם, נסו לספור כמה מוצרי פלסטיק וניילון יש בו; אחר כך עברו אל חדר השינה, חדר הרחצה, הסלון – וחפשו שם פסולת. המסקנה ברורה: מוצרים שעשויים מחומרים מזיקים לסביבה מצויים בכל אספקט בחיים שלנו, וכמעט בלתי אפשרי לחמוק מהם. מהרגע בו אנו פוקחים את העיניים ומצחצחים שיניים באמצעות מברשת פלסטיק, יחד עם משחה המאוחסנת בשפופרת פלסטיק, ועד לרגע בו אנחנו מפנים את שאריות ארוחת הערב לפח הזבל, אנו מייצרים פסולת שמצטרפת לסטטיסטיקה ותורמים באופן ישיר לגידול במידת הזיהום הסביבתי העולמי. אבל, בעוד שמרבית האוכלוסייה די אדישה למצב הזה וממשיכה בהרגליה מתוך הנחה שלא קיימת דרך אחרת, יש מי שהחליטה לקחת את העניינים לידיים ולנסות להציל את מה שנותר מכדור הארץ, ועל הדרך לנקות מאית אחוז ממנו. הכירו את ביאה ג׳ונסון, בלוגרית אמריקאית ממוצא צרפתי. לעומת האמריקאי המצוי, המייצר כאמור טון אשפה בשנה, ביאה, בעלה, שני ילדיהם וכלב המחמד שלהם מייצרים יחד כמות פסולת הנדחסת לצנצנת זכוכית אחת קטנה.
מאז שהקימה את הבלוג המצליח שלה ״Zero Waste Home״ בשנת 2009, צברה ביאה קהל קוראים נאמן ויש לה כ-300 אלף עוקבים ברשתות החברתיות. בנוסף, היא כתבה ספר שהפך לרב-מכר ותורגם ל-20 שפות, הופיעה, התראיינה מעל 100 פעמים בטלוויזיה והרצתה ב-45 מדינות ברחבי העולם. בקשתנו לראיין אותה לא התאפשרה בשל לו״ז צפוף לקראת יציאתה למסע הרצאות עולמי. בפעם האחרונה שעשתה טוּר כזה, הוא נמשך 17 יום בהם הרצתה ב-16 מדינות שונות.
מעבר להצלחה האישית שזכתה לה, ביאה היוותה השראה מוצהרת לרבים שחיפשו דרך לשפר את אורח חייהם מבחינה אקולוגית ופנו אל הבלוג שלה על מנת למצוא פתרונות. עם למעלה מ-רבע מיליון מבקרים בבלוג שלה מדי חודש, השפעתה של ביאה הובילה לפתיחת עסקים על טהרת העקרונות הפילוסופיים שהיא מקדמת (שיפורטו כמובן מיד). היא אף יצרה תת-ז׳אנר חדש של אושיות רשת המחרפות נפשן למען הסביבה, ביניהן למשל לורן סינגר, צעירה ניו-יורקית שהסרטון שלה מציג לראווה צנצנת המכילה את כל הפסולת שצברה במהלך שלוש השנים האחרונות, ושהפך לוויראלי לפני מספר חודשים.
בדיוק את מה שצריך
אז מה הם עקרונותיה של ביאה לאורח חיים נטול פסולת? המוטו שעל פיו היא ומשפחתה חיים מורכב מכמה כללים פשוטים:
- סרב למה שאינך צריך – דוגמיות ומתנות למשל.
- הקטן את כמות הדברים שאינך צריך – האם אתה צריך חמישה עטים, או למעשה רק אחד?
- השתמש שוב במה שצרכת – כמעט בכל דבר ניתן לעשות שימוש חוזר.
- מחזר את מה שאינך יכול לסרב לו, להקטין את כמותו או להשתמש בו שנית – כמו למשל בגדים שנהיו קטנים מידי.
- עשה קומפוסט ליתר – פסולת רטובה, מזון, נייר וכדומה.
מה כל זה אומר בפועל? בגדול, לחיות באופן מחושב: ביקור בסופר השכונתי למשל הוא מהלך מתוכנן בקפידה המלווה בנשיאת ציוד הכרחי כמו צנצנות זכוכית לאחסון, שקיות בד ומכלים רב פעמיים מנירוסטה או עץ; שקיות או קופסאות פלסטיק אינן באות בחשבון כמובן. את חומרי הניקוי לבית, מוצרי ההיגיינה והטיפוח האישיים – יוצרים לבד. את הבגדים רוכשים מחנויות יד שנייה בלבד, תוך הבנה כי יש לרכוש אך ורק את מה שנחוץ. ביאה מספרת בהרצאותיה כי כל אחד מבני משפחתה יכול להכניס את כל המלתחה שלו למזוודת נשיאה קטנה בקלות, פשוט כי יש להם בדיוק את מה שצריך, ולא סוודר אחד יותר. אחרי הכל, טוענת ביאה, אדם משתמש בממוצע רק ב- 20%מהבגדים שברשותו.
אפס פסולת – פילוסופיה המעודדת עיצוב מחדש של מחזור חיי משאבים כך שבכל המוצרים מתבצע שימוש חוזר, אשפה לא נשלחת למזבלות או למשרפות, כאשר התהליך המומלץ זהה לאופן שבו מתבצע שימוש מחדש במשאבים בטבע.
המשמעות הפרקטית של קיום האידיאל הפילוסופי הזה – כפי שכבר אפשר להבין – הוא הקפדה על אורח חיים השואף לצמצם עד כמה שניתן את ייצור הפסולת הפרטית. עד כמה אפקטיבית השיטה ועד כמה זה ישים? ביאה היא התשובה לכל מי שחושב שפילוסופיית ״אפס פסולת״ היא לא יותר מטרנד המתאים להיפים ותמהונים, ותו לא.
בהרצאותיה תוקפת ג׳ונסון את הסטריאוטיפים שדבקו במי שבוחר באורח חיים ידידותי יותר לסביבה. כך למשל, היא מסבה את תשומת לבו של הקהל אל הלבוש שלה, המוקפד והאופנתי (אותו היא רוכשת מחנויות יד שנייה בלבד), משלבת תמונות מביתה בעמק מיל היוקרתי בקליפורניה, ומדגימה כיצד הוא מבריק מניקיון על אף השימוש בחומרי ניקוי טבעיים בלבד אותם היא יוצרת בעצמה.