בעוד שבוע ייערך בפלורידה הכנס השנתי של הקהילה הישראלית־אמריקאית (IAC), והעובדה שהנשיא טראמפ ינאם לראשונה באירוע מלמדת על הדרך שעשה הארגון המנכ"ל שהם ניקולא: "אנשים לוקחים את הערכים שלנו קדימה, מקבלים אחריות. זה ישנה את יהדות ארה"ב"
״מדברים על שבר בין יהדות ארה"ב לבין ישראל, מאשימים את ישראל בהתעלמות מהקהילה היהודית, אבל אנחנו לא מתמקדים בכך, ולא מדובר בעיקר מבחינתנו. אין לזה שום תוחלת, וזה לא מייצר שום דבר חוץ מתחושת ניתוק וריחוק", כך אומר שהם ניקולא, מנכ"ל ארגון הקהילה הישראלית־אמריקאית (IAC). "בשורה התחתונה, יש הרבה משותף בין יהדות ארה"ב לבין ישראל מבחינת ערכים ואהבה, אחד מחזק את השני, וכל מי שמדבר על אפשרות של 'גירושים' חוטא לתפקידו ולערכיו".
בתאריכים 8-5 בדצמבר ייערך הכנס השנתי של הארגון בהוליווד, פלורידה, בהשתתפות אלפי יהודים-אמריקאים, חלקם ישראלים לשעבר ואחרים ילידי ארה"ב. השנה, לראשונה, ינאם בכנס גם נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, ומדובר בחיזוק משמעותי לארגון הצעיר יחסית, שהוקם לפני 12 שנה בלבד, לאחר מלחמת לבנון השנייה.
בניגוד לארגונים אחרים שמזוהים פוליטית, ה־IAC מתמקד בבניית קהילה ישראלית־אמריקאית, בדגש על חיזוק הזהות היהודית והישראלית אצל הדור הצעיר, חיזוק הקהילה היהודית בארה"ב ותמיכה במדינת ישראל, בין השאר באמצעות מלחמה בחרם על ישראל (BDS). "כשהקמנו את הארגון, ישראל התייחסה אל הישראלים בארה"ב במילים חריפות כמו 'נפולת של נמושות' ו'יורדים', ובד בבד דיברו עלינו לא יפה גם בקהילות היהודיות באמריקה", מספר ניקולא, "אמרו שאנחנו צריכים להיות בישראל ולא כאן, שלא רוצים אותנו. יכולנו להיעלב ולבנות קהילה סגורה, אבל מעולם לא התלוננו או דיברנו נגדם. הסיבה היא שישראל חשובה לנו ולילדים שלנו, והוכחנו שאנחנו מסוגלים לפעול גם אחרת. בתוך 12 שנה, קהילת מהגרים קטנה יחסית הובילה למצב שבו נשיא ארה"ב מגיע לבקר אותה. הפכנו לכוח משמעותי והיום מדברים עלינו בתור נכס אסטרטגי".
מאבק בתוך בתי הספר
ויש לראשי הארגון סיבה להיות מרוצים מפעילותם. כיום קיימים 20 סניפים של הארגון ברחבי ארה"ב השנה ייפתחו שניים נוספים", מבטיח ניקולא), וכ־200 אלף איש לוקחים חלק בפעילות במהלך השנה. "אנחנו פועלים ביותר מ־80 קהילות ו־100 קמפוסים ברחבי ארה"ב", אומר מנכ"ל הארגון, "אנו רואים צמיחה של הפעילות בסדרי גודל בלתי רגילים. אנשים לוקחים את הערכים שלנו קדימה, מקבלים אחריות. זה ישנה את
יהדות ארה"ב".
בין השאר, מציגים בארגון שורה של הישגים בתחום המלחמה ב־BDS במהלך השנים, כולל חקיקת חוקים שונים נגד התופעה ופעילות מאסיבית ברשתות החברתיות על מנת לעצור את ההתבטאויות והפעילות הבעייתית. "אין עוד ארגון שיצר קהילה מחוף לחוף בסדר גודל שכזה", מתגאה ניקולא.
השנה התמקדו ב־IAC במאבק נגד החרם האנטי־ישראלי והפעילות האנטישמית בבתי הספר הציבוריים, במיוחד בקליפורניה, כאן נעשה ניסיון להכניס לתוכנית הלימודים תכנים חריפים ביותר נגד ישראל. "גילינו שבוועדת התוכנית – שהיתה אמורה להיות בנושא לימודים אתניים אבל בפועל לא כללה מילה על המיעוט היהודי – היו לפחות שישה חברים אנטי־ישראלים, חלקם ממש תומכי BDS, שניסו להכניס למערכת החינוך הציבורית נרטיב קיצוני נגד ישראל", מספר ניקולא. בתוך שבוע גייסו אנשי IAC עשרות אלפי תומכים, ששלחו כ־20 אלף מכתבים למקבלי ההחלטות וגרמו לגניזת התוכנית הבעייתית. שהם: "הקרב עדיין לא נגמר, אבל תוכנית כזו, משמעותה שבתי הספר ייהפכו למקום שלא פתוח לישראלים וליהודים, ולא נעצור עד שהיא תבוטל".
שיתוף הפעולה עם הרשויות התהדק ובמדינות שונות אף מאפשרים לאנשי הארגון לעבור על תוכניות הלימודים כדי למנוע הטיה. "הגענו למצב שבו אנו עובדים עם הרשויות המקומיות ומסתכלים על החומרים שמגיעים לבתי הספר, כדי למנוע החדרת תכנים בעלי נרטיב אנטי־ישראלי ואנטישמי", אומר ניקולא. במקביל הוא מאשים כי יש גם גורמים יהודיים שפועלים בגלוי, בתחומים אלו ואחרים, נגד מדינת ישראל: "לצערי יש ארגונים יהודיים שמובילים את ה־BDS".
שגרירות מעבר לים
ארה"ב נמצאת בפתחה של שנת בחירות, וההבדלים בין המחנות מתחדדים. באמריקה של 2019 קשה מאוד שלא לתפוס צד, ודווקא בגלל זה הסיסמה של הכנס השנה – "ישראל ביחד" – בסימן אחדות, היא חריגה. סיסמת הכנס, כמו יתר הפעילות של הארגון, אינם פוליטיים אלא לחזון הכללי של ה-IAC. "גורמים שונים מציבים תנאים לכך שהקשר בין ארה"ב לישראל יישמר, אבל אנחנו לא רואים בכלל אופציה שכזו", אומר ניקולא, "אפשר לקום בבוקר ולומר שאנחנו אוהבים את מדינת ישראל בלי להסכים פוליטית, וזה בכלל לא משנה מה קורה בחדשות. אנחנו שמים את הזרקור על המשותף, על הפוטנציאל, לא על הבעיות ועל הקיטוב. החזות שלנו היא עם יהודי ומדינה יהודית שמחוברים יחד". הוא מציין כי כ־20 אחוזים מהמשתתפים בתוכניות של הארגון הם יהודים-אמריקאים, מכיוון שהישראליות מתחברת גם למורשת
ולחדשנות, ולא רק למדינת המוצא או לפוליטיקה.
כאמור, למרות העובדה שהנשיא טראמפ צפוי לנאום בכנס, בארגון מתעקשים שלא להיכנס לפוליטיקה. "יש יהודים שקוראים להתנות את הקשר בין ישראל לארה"ב בדעות פוליטיות אישיות שלהם. אומרים שהכלבים נובחים והשיירה עוברת. לפעמים הכלבים גם גורמים נזק. אי אפשר להתעלם מזה, אבל אנחנו לא נכנסים בכלל לתחום הזה. הספקטרום שלנו רחב מאוד, ואפשר לראות אצלנו אנשים שלא מסכימים זה עם זה ועדיין עובדים יחד, סביב אותה מטרה ואותו רעיון מרכזי. אנו מודעים לעובדה שמכיוון שמדובר בשנת בחירות, יהיו פוליטיקאים שיגידו מה שהקהל רוצה לשמוע, אבל זו בדיוק הסיבה לעמוד מאחורי העקרונות שלנו ולהישאר א־פוליטיים".
ניקולא מודע לעובדה שעדיין ישנם רבים שלא מבינים מדוע ישראלים שעזבו את הארץ פועלים כגוף ישראלי בארה"ב. מבחינתו הוא רואה בכך מטרה, מעין שגרירות של המדינה מעבר לאוקיינוס: "אנחנו רוצים להיות חלק מרכזי ומוביל, השער בין יהדות ארה"ב – וארה"ב בכלל לבין ישראל. אנחנו יודעים לדבר את שתי השפות והתרבויות, ומעוניינים להפוך לאחד מהארגונים היהודים־אמריקאיים המשפיעים ביותר. בסופו של דבר, זה נוגע לילדים שלנו, לשאלה איך לגדל בארה"ב דור צעיר המחובר לזהות ולמדינת ישראל. זו חייבת להיות המטרה שלנו".