למי שעוד לא יודע: יש פער עצום בין מה שבעל בית טיפוסי בקליפורניה שיש לו משכנתא חייב – לבין שווי הנכס שלו.
הכתב הכלכלי ג'ונתן לסנר מציג דו"ח של חברת Cotality לרבעון הראשון של 2026, המפרט מדד של בריאות הדיור המשווה בין חובות הלוואה לבין הערכות שווי עבור 49 מדינות – ורמונט לא נכללה – ומחוז קולומביה. הפער הזה הוא מה שנקרא הון עצמי של בעל הבית – תוצר לוואי של מקדמות, עליית ערך נדל"ן ותנודות ביתרות ההלוואה. על פי חישוב זה, ההון העצמי הממוצע ברחבי מדינת הזהב בתחילת 2026 עמד על סכום מדהים של 627,000 דולר עבור בתים שיש עליהם משכנתא. נתון זה אינו כולל נכסים הנמצאים בבעלות מלאה ללא שום הלוואות.
הון עצמי זה מהווה מדד לעושר בעלות ולביטחון דיור. ניתן לראות בו רשת ביטחון פיננסית אם יפוקדו זמנים קשים – עבור הלווה או עבור השוק כולו. שימו לב שההון העצמי הממוצע של קליפורניה היה השני בחיובו מבין המדינות וגבוה במעט פי שניים מהממוצע הארצי שעמד על 310,500 דולר – רק הוואי הייתה גבוהה יותר עם 688,000 דולר. מסצ'וסטס דורגה במקום השלישי עם 480,000 דולר.
שפע גדול
השלל הנדל"ני הגבוה של קליפורניה מסייע להסביר מאפיינים כלכליים רבים של המדינה: החל מהאווירה המבוססת במדינה יוקרתית, דרך הסיבה לכך שכל כך מעט תושבי קליפורניה עוברים דירה, ועד לכמות המזומנים הנדרשת כדי להיכנס למשחק הבעלות על דירות ולגישה המגוננת מדי של התושבים כלפי השכונות שלהם
מכיוון שיש פה כסף רציני על כף המאזניים' חשבו על השפלים הלאומיים בהון העצמי: לואיזיאנה עם 115,000 דולר, אוקלהומה עם 124,000 דולר, ואיווה עם 124,000 דולר. ומה עם היריבות הכלכליות הגדולות של קליפורניה? טקסס דורגה במקום ה-35 עם 200,000 דולר, בעוד פלורידה דורגה במקום ה-19 עם 288,000 דולר.
כעת התייחסו לערימת כסף זו כאל קופה מדינתית. קחו את כל ההון העצמי הזה, הכפילו אותו ב-6.6 מיליון הנכסים המשועבדים במשכנתא בקליפורניה, ותקבלו 4.1 טריליון דולר בשווי מעל החוב. סך ההון העצמי הזה הוא בקלות הגבוה ביותר במדינה ומייצג 23% מתוך 17.9 טריליון הדולר של שווי הבתים בארצות הברית מעל למשכנתאות שנצברו.
כן, קליפורניה מהווה כמעט רבע מהסך הכלל-ארצי בארה"ב. במקום השני נמצאת פלורידה עם טריליון דולר, ואחריה ניו יורק עם 995 מיליארד דולר. טקסס דורגה במקום הרביעי עם 935 מיליארד דולר



