ההצעה של בתה הבכורה אריאל הפכה את סיון קובי לאושיית אינסטגרם, עם 1.3 מיליון עוקבות (וקצת עוקבים) וסלב של ממש בקהילות יהודיות ברחבי העולם * על הבעל שהיא מכירה עוד מגיל 16, הילדים שמסייעים בביזנס, מקור ההשראה שהיא שואבת למתכונים חדשים והחיבור שלה למסורת ישראל * גיבורה מקומית – ראיון חשוף
אם הייתם מספרים לסיון קובי לפני מספר שנים שיום אחד היא תטוס מסביב לעולם לפרזנטציות והרצאות בפני הקהילות היהודיות על המתכונים שלה, היא סביר להניח שלא היתה מאמינה. עד פרוץ מגפת הקורונה, סיון בישלה בעיקר עבור המשפחה וחברים שהגיעו לשבתות וחגים, אבל הכל השתנה בגלל המגיפה.
היה זה יום שישי במאי כשכל העולם היה בהסגר ובקושי יצא מהבית. סיון הכינה ארוחת ערב למשפחה וכהרגלה במטבח היו סירים מלאים בתבשילים שמילאו את הבית בריח מדהים ועל השיש היו מונחים בסדר מופתי, עוגות, עוגיות ובתנור נאפתה לה חלה – את כולם הכינה בעצמה כמובן. בתה הבכורה שהגיעה הביתה אמרה לה: "אמא, למה שלא תשתפי את כל המתכונים האלו עם העולם? כולם בבית, אף אחד לא הולך לשום מקום. מה שכולם עושים זה לבשל או לצפות בטלוויזיה ואינסטגרם במישהו אחר מבשל".

זה היה נכון כמובן. בדיוק באותה תקופה אנשים רבים שלא ממש בילו עד אז באינסטגרם וטיקטוק כמו צעירים רבים – גילו פתאום את נפלאות המדיה החברתית והתחילו להעלות תכנים. המתמידים ובעלי התכנים המעניינים באמת, הצליחו לגרור עשרות ומאות אלפי עוקבים.
סיון עשתה חושבים והחליטה ללכת על זה, למרות שלא ממש האמינה שמישהו ירצה לעקוב אחריה. בסך הכל, היו לה אז 200 עוקבים בדף האינסטגרם שלה Sivan’s Kake. כי לפני שהפכה למי שהיא היום, סיון קיצ'ן, משפיענית פופולארית ואהובה במיוחד, היה לה עסק לעוגות בעיצוב מיוחד. אבל אז היא חשבה לתומה, מי ירצה לעקוב אחרי? אף אחד לא מכיר אותי ממש.
היום, כשמסתכלים על העמוד שלה שם יש לה 1.3 מיליון עוקבים ורואים את כמות הלייקים והצפיות שכל וידאו שלה זוכה לו, זה נראה כל כך פשוט וקל וברור שהאישה הנאה הזאת שמבשלת תבשילים מדהימים הצליחה להפוך למשפיענית מהשורה, אבל סיון מודה שמדובר בראש ובראשונה בעבודה קשה.
"אנשים חושבים שהם יכולים להעלות מתכון ולהעלם לחודשיים. אם אתה לא עיקבי זה לא יעבוד. כשאני התחלתי, הייתי מעלה סרטונים מדי יום. זה דורש המון עבודה. עד היום אני מצלמת ועורכת את הסרטונים שלי לבדי. אני 20 שעות על הטלפון, ישנה משתיים בלילה ועד שש בבוקר. את צריכה לבנות קהילה, לענות לאנשים ששולחים אליך הודעות. אני זוכרת שהייתי מקבלת הודעות מנשים שכתבו לי, 'אני לא יודעת להכין שניצל' או 'אני לא יודעת להכין אורז'. הייתי מסתכלת על בעלי בפליאה. מה, באמת?".
"על מנת להצליח, את לא יכולה להיות מנותקת מהעוקבים שלך, את צריכה לדבר אתם, לענות להם. הבנתי שיש לי תפקיד, התחלתי לעזור לנשים לבנות תפריט לשבת, מסבירה מה לעשות כשהן היו נתקעות באמצע ההכנה. היום אני לא יכולה לענות באותה מידה כי אני מקבלת כל כך הרבה הודעות, אבל אני משתדלת מאוד לענות עד כמה שאפשר".

סיון מרגישה שיש לה שליחות, לקרב נשים ליהדות והיא עושה את זה דרך המתכונים. היא שומעת את זה גם לא פעם מחבדניקיות שמזמינות אותה להדגמות בישול בקהילה שלהן. "יש לך השפעה יותר גדולה מאשר לי יש", אמרה לה אשת רב אחת.
"רבנית מקהילה רוסית בקוני איילנד שהזמינה אותי לאירוע אמרה לי, בבקשה דברי אתן על אוכל כשר, לך הן יקשיבו הרבה יותר מאשר לי. הם פותחים את הצום ביום כיפור עם ארוחה של דגים בשר וחלב. ואני מבינה את זה, הם באמת מקשיבים לי יותר כי אני נראת יותר כמוהן מאשר היא. אני לא מכסה את הראש ולובשת חצאיות ארוכות, אבל אני כן שומרת כשר ונהנת משמירת השבת והחגים. אז מעבר למתכונים שאני משתפת באינסטגרם, חשוב לקהילות היהודיות להביא אותי כדי לקרב את היהודים בקהילה ליהדות".
רבנית של קהילה אל איי שהזמינה אותה לאירוע, האמינה שאולי יגיעו 30 נשים לאירוע עם סיון. "אולי בזכותך נקבל 50 איש", אמרה לה. בסופו של דבר, האירוע היה סולד-אאוט ובגלל הביקוש, הוסיפו ערב נוסף למחרת היום. "הרב אמר לי, זה דבר גדול מה שאת עושה, את מקרבת את הקהילה לבית הכנסת. פתאום הן עורכות שבת, מגיעות לתפילות עם המשפחה, משפחות רושמות את ילדיהן לגן ובית הספר במקום והבעלים מתחילים להגיע לשיעורים בבית הכנסת" מספרת סיון בהתרגשות.
סיון ילידת הארץ, עברה ללוס אנג'לס כשהיתה בת ארבע עם משפחתה בשנת 1980. כאן באל איי, פתח אביה את מאפיית "שרמן בייקרי" בשרמן אוקס ולאחר מכן גם עוד שני סניפים ו"דלי". כולם זכו לפופולריות גדולה. סיון גדלה שם וספגה את הריחות, המתכונים המנצחים והאהבה לאפיה ובישול. את בעלה הכירה כבר בגיל 16, גם הוא בן למהגרים מישראל ובעלי מסעדות. בגיל 20 היא נישאה לו ונולדו להם ארבעה ילדים.
הבכורה אריאל בת ה-31 כבר הפכה אותה לסבתא צעירה, היא מטפלת באתר ובכל המוצרים הנמכרים באמזון ובאתר של סיון – בין השאר מפות שולחן, מפיות, צלחות, מגשים לשבת ועוד. ולורן בת ה-24 מטפלת בבוקינג, שיתופי פעולה ובשירות הלקוחות. "היא עושה את המשא ומתן ואז אני נכנסת לתמונה" מספרת סיון.
שנתיים וחצי אחרי שהתחילה לצלם את עצמה מבשלת ואופה במטבח הפרטי שלה, התחיל העמוד שלה לצבור תאוצה, הוא גדל לעשרת אלפים עוקבים, עד מהרה גדל ל-100 אלף ומאז לא הפסיק לגדול ועכשיו עומד כאמור על 1.3 מיליון עוקבים. נשים רבות מכל רחבי העולם החלו פונות אליה. אחת מהן סיפרה לה שהיא נשואה למוסלמי וגרה באינדוניזיה ושאסור לאף אחד לדעת שהיא יהודיה מחשש שיתנכלו לה. ובכל זאת, לאחר שלמדה לבשל מתכונים כשרים דרך העמוד של סיון, היא התחילה לבשל מדי שבת למשפחה. "בזכותך, הילד שלי אוכל אוכל של שבת" כתבה לה.
העזרה לא מסתיימת שם, גם בעלה של סיון אבי, משמש כעזרה כנגדה ומלווה אותה לכל מדינה בארה"ב ובעולם אליה היא מוזמנת. "הוא יד ימיני. הוא עוזר לי במטבחים, עם הציוד. אני יכולה להיכנס למטבח מאובזר לחלוטין עם שישה תנורים ופתאום להגיע למטבח בו יש תנור אחד צולע. אז אבי נהדר בלהפעיל הכל ולסדר את כל מה שצריך. הוא התחיל לנסוע אתי בראש השנה 2024, היו לי מספר אירועים מתוכננים בניו יורק וניו ג'רזי והוא הגיע לעזור לי וזה מאוד הקל עלי. אמרתי לו: מעכשיו אתה אתי. ובאמת, הוא עוזב את העבודה ונוסע אתי לכל מקום אליו אני מוזמנת".
בין המדינות בהן ביקרה לאחרונה עם בעלה, היתה דובאי, לשם הוזמנה לערוך הפרשת חלה ולא מזמן חזרה מניו יורק לשם הוזמנה על ידי הקהילה הבוכרית. "מעל 650 נשים הגיעו, היה סולד אאוט תוך 48 שעות".
בישראל, אין כמעט אישה שלא עוקבת אחריה. היא הוזמנה גם על ידי ה- Food Network הישראלי להופיע וללמד את הצופים מספר מתכונים.
למתעניינים – לוח האירועים של סיון בשנה הקרובה מלא לחלוטין עד ספטמבר, נכון לכתיבת שורות אלו, אבל יש סיכוי שעד שהכתבה תתפרסם, הוא יהיה מלא גם סוף השנה.
זה לא פשוט לצאת עם מתכונים חדשים בכל פעם, אבל סיון אומרת שכמו שאנשים מקבלים השראה ממנה, היא מקבלת השראה מאחרים באינסטגרם. "הטרנדים גם עוזרים לנו. פתאום יש טרנד חדש וכולם עליו. וגם תודה לאל שיש לנו מלא חגים, אז בכל פעם מכינים מתכונים לחג ולפעמים אלו אותם מתכונים אבל אני משדרגת אותם משנה לשנה".
אחד המתכונים החביבים במיוחד על המשפחה שלה, הוא מתכון לסמבוסה גבינה אותו למדה מאמא שלה והולך נפלא עם תה או קפה (ראו מתכון במסגרת). היא עצמה כל הזמן יוצאת עם מתכונים חדשים, משדרגת ישנים ומצליחה להסביר בצורה פשוטה וברורה בסרטונים שהיא מעלה, איך כל אחד ואחת יכולים לעשות אותו דבר. עם מאות מתכונים מטרפים, שהם גם יפים וגם טעימים להפליא, היה זה רק עניין של זמן עד שסיון תוציא ספר מתכונים משלה. ואכן, בימים אלו הספר נמצא בשלביו הראשונים וצפוי לצאת לאור מתישהו ב-2027.
העוקבות הנאמנות שלה (כן, הן בעיקר נשים אבל יש גם גברים), נהנות לא רק לאמץ את המתכונים שלה אלא גם לרכוש את המוצרים המשדרגים את המראה הסופי של השולחן, בין אם מדובר בארוחת שבת, חג או סתם ארוחת ערב חגיגית. "בשנים האחרונות התחלתי לפתח את כל הצד של המוצרים לשולחן. אני עובדת על ליין של מפות ורוצה להתרחב גם ל-Placemats" אומרת סיון.
סיון ובעלה אבי נוהגים לבשל יחד בבית, ורואים בעצם העבודה המשותפת במטבח זמן זוגי ומשפחתי שמחבר ומקרב. הילדים גדלו במטבח, למדו לבשל ממנה, ותמיד היה ברור שכשמגיע זמן האוכל — כולם יושבים יחד סביב השולחן. בעולם של היום, בו משפחות רבות מוותרות על עצם הישיבה ביחד מסביב לשולחן לארוחת הערב. חשוב לא לקחת את הצלחת וללכת לאכול מול הטלוויזיה, אלא לשבת יחד, לדבר ולהיות נוכחים.

סמבוסה גבינה עיראקי (מתכון משפחתי)
סמבוסק הגבינה העיראקי הזה הוכן יחד עם אמא היפה שלי, והוא מתכון יקר שעבר מדור לדור — מסבתא שלי ז״ל, לאמא שלי, ועכשיו אליי, ולבסוף אליכם. הבצק פריך, המלית גבינתית ועשירה, והסמבוסקים גם מתאימים מאוד להקפאה. כמות: כ־65 יחידות, ידידותי להקפאה
מצרכים
לבצק
• 1 ק״ג (כ־7½ כוסות) קמח תופח
(אם משתמשים בקמח רגיל, להוסיף 2 כפות אבקת אפייה)
• 2 חבילות מרגרינה (226 גרם), רכה
(כך סבתא שלי תמיד הכינה, אך אפשר גם חמאה)
• ¾ כוס שמן ניטרלי
• ½ כפית מלח
• 1 כפית חוואייג׳ לאפייה
• 1 כוס מים
למלית הגבינות:
• 400 גרם גבינת פטה
• 450 גרם גבינת איכרים} Farmer Cheese{
• 3 ביצים גדולות
• ⅓ כוס קמח לבן
לציפוי
• ביצה אחת טרופה
• שומשום
אופן ההכנה
הכנת הבצק: בקערת מיקסר עם וו לישה, לשים את הקמח, המרגרינה, השמן, המלח והחוואייג׳. לערבל במהירות נמוכה ולהוסיף בהדרגה את המים עד שהבצק מתחיל להתגבש. להמשיך ללוש במהירות נמוכה־בינונית במשך 5–7 דקות, עד קבלת בצק חלק ואחיד. להעביר את הבצק למשטח מקומח קלות, ללוש מעט בידיים ולעצב לכדור. להחזיר לקערה, לכסות במגבת מטבח נקייה ולתת לבצק לנוח 10–15 דקות.
הכנת המלית: בזמן שהבצק נח, לערבב בקערה את כל מרכיבי מלית הגבינות עד לקבלת תערובת אחידה. להניח בצד.
חלוקת הבצק: לחלק את הבצק לכדורים קטנים בגודל כדור פינג־פונג. להניח על השיש, לכסות במגבת, ולעבוד בקבוצות.
6. מילוי ועיצוב: להתחיל מהכדורים הראשונים שיצרתם. לרדד כל כדור לעיגול דק בעזרת מערוך. להניח כף אחת של מלית גבינה במרכז. לקפל לחצי עיגול, להדק היטב את השוליים, ולעבור עם מזלג ליצירת צורה יפה וסגירה טובה. להניח את הסמבוסקים על תבנית מרופדת בנייר אפייה.
ציפוי ואפייה: למרוח ביצה טרופה ולפזר שומשום. לאפות בתנור שחומם מראש ל־175°C (350°F) במשך 50–60 דקות, עד להזהבה יפה. לתת להצטנן מעט ולהגיש באהבה
טיפים: ניתן להקפיא את הסמבוסקים לפני האפייה או לאחריה. מושלם לחגים, אירוח, או למלאי במקפיא עם טעם של בית. בתיאבון ובהעברה לדור הבא!


