האובססיה לסמארטפון עלולה להרוס את החופשה הבאה שלכם • אתרי הנופש נאבקים במה שהוגדר כ"מגפה של המאה ה-21": מהחרמת המכשיר בספא ועד מטפל אישי לאינסטגרם • נסו גם אתם ותהנו
צירוף "חופשה עם הטלפון הנייד" נעשה מעניין ובעייתי יותר בכל יום שחולף. הדוגמה האחרונה התפרסמה רק לאחרונה: רשת המלונות השווייצרית IBIS הודיעה שתספק לאורחים בשניים מבתי המלון שלה, בציריך ובז'נבה, שירות חדש. באנגלית הוא נקרא ‘Social Media Sitter’ ובתרגום לעברית אפשר לנסח זאת כ"שומר למדיה החברתית". הרעיון פשוט. המלון בו מדובר יציע לאורחים שירות חינם, שכלול במחיר החדר, במסגרתו ימונה להם עוזר לתחום האינסטגרם והפייסבוק. העוזר (בן אדם ממשי) יצלם אותם במהלך החופשה בבריכה, בפארק או באולם הריקודים ויעלה את התמונות לחשבון האינסטגרם שלהם. הוא יכול גם להוסיף כמה הערות משעשעות, או לענות לתגובות שיגיעו מחברים. הוא יכול כמובן גם לצלם את המנות שהוגשו להם בכל ארוחה, את מתחם הספורט או את מגרש הטניס עליו התרוצצו. כדי שיוכל לבצע את משימתו על האורחים להעניק לו גישה חופשית למכשירים הניידים שלהם.
האורחים, כך מקווים יוזמי התוכנית החדשנית, יוכלו סוף סוף להתפנות לחופשתם. מסתבר שעד עכשיו, בהעדר בייבי סיטר לאינסטגרם, עסוקים האורחים בעיקר בצילום תמונות ובקידום שלהן במדיה החברתית. זה כמובן גוזל זמן, ופוגם באינטימיות ובשלווה שחופשה אמורה להעניק. מוקדם עדיין לקבוע את מידת הצלחתה של התוכנית השווייצרית אבל היא מעידה היטב על המצוקה האנושית.

תוכניות גמילה מתוחכמות
אנחנו לא יכולים לעזוב לרגע את הנייד ואנחנו יודעים היטב שהוא הורס לנו את
החיים. כל עוד מדובר בשעות עבודה התירוץ מוכן מראש. "אין מה לעשות, זה חלק מהעבודה". איך אפשר לוותר עליה? אלא שהחופשה מציגה אתגרים מסוג שונה. שם, כביכול, אפשר היה להניח לכל ולשקוע בספר טוב. אלא שמסתבר שאף אחד כבר לא עושה זאת. מכאן קצרה הדרך לתוכניות גמילה מתוחכמות ואפילו למוסדות גמילה יוקרתיים או סגפניים. רק תבחרו. מחקר שערכה חברת OnePoll האמריקאית מעיד על כך שחמישית מן הנשאלים העידו שבדקו את הנייד שלהם לפחות פעם בשעה במהלך החופשה האחרונה. 14 אחוז אמרו שבדקו את הנייד פעמיים בשעה. שמונה אחוזים העידו שבדקו את הטלפון 20 פעם בשעה במהלך החופשה. השם שהוצמד למחלה הוא
נומאפוביה (nomaphobia) והיא כבר זכתה לכינוי המגפה של המאה ה-21". הנתון המשלים עלה בסקר של Travelzoo – שליש מן הנשאלים השיבו שאחד השיקולים בבחירת היעד של חופשתם האחרונה היה האם הוא יצטלם היטב למדיה החברתית.
נתונים שהתפרסמו בבריטניה מעידים על גודל הבעיה – משפחה בריטית שיוצאת לנופש מפסידה חמש שעות מן החופשה בחיפוש אחר התמונה המושלמתשתכבוש את הרשת.
כל צילום משפחתימושלםדורש לפחות ארבעהניסיונות כושלים .כל זה נמשך כארבע דקות. אחד מכל 25 הורים הודה שנדרשות לפחות 15 דקות כדי ליצור את התמונה המשפחתית המושלמת, זו שמקרינה אושר ראוי. אחד מכל 14 הורים הודה שהוא מתקשה לשחזר חוויות משפחתיות בולטות בחופשה כי היה עסוק בצילום. כאשר נשאלו מדוע צילום משפחתי זוכה לחשיבות כה רבה הצביעו כולם ללא היסוס על המדיה החברתית. ההסכמה הכללית היא שהצילומים חשובים כדי ליצור "רושם של חוויה נהדרת במהלך החופשה".
אתרי נופש הבינו שיש כאן מטמון. בכל שבוע מתפרסמות עכשיו באתרי התיירות ברשת הצעות ל"מוסדות גמילה". השם הרשמי הוא Digital Detox. וזה מגיע בכל צבעי הקשת. אפשר לבחור בין מקומות קשוחים, אלה שבאקט שמזכיר יותר מכל את שוטרי המכס, מחרימים לבאים בשערי המוסד, המלון, מרכז הנופש, אתר הספא, את כל המכשירים הניידים שלהם. כל מה שמחובר לסוללה ויש לו קליטה הולך. טלפונים, אייפדים, מחשבים, מצלמות דיגיטליות, אם יש לזה מקור כוח אלקטרוני תיפרדו ממנו לשלום.
לעומתם יש מקומות רבים יותר שנוקטים במדיניות רכה יותר לפיה אסור להכניס את הטלפון הנייד למתחם הבריכה, לספא, לחדר הכושר או למרכז הספורט. הדוגמה האחרונה לאתר כזה הוא האתר Ayana Resort באי באלי, אינדונזיה. בין שני הקצוות האלה יש מגוון שלם – אתרי נופש בהם מותר להשתמש בטלפון הנייד רק בחדר ואסור להשתמש בשטחים הציבוריים או כל החלטה אחרת. ויש כמובן את שאלת האכיפה. בכמה אתרים בישראל, למשל ביערות הכרמל, אסרו בעבר על שימוש במכשירים ניידים בשטח המלון אך לאחרונה נראה שוויתרו על האיסור ואיש אינו מנסה לכפות אותו, סוג של הכרה בכך שמדובר במלחמה אבודה.
כמה בתי מלון מציעים טכניקה נוספת להתמודדות עם הבעיה. בהליך הקבלה הם מעניקים לאורחים קופסה עם מנעול וממליצים להם לאחסן בה את כל המכשירים הניידים עד תום החופשה. בכמה מקומות גם מאפשרים בחירה בין שתי אפשרויות – אחסון הקופסה עם המכשירים הדיגיטליים בדלפק הקבלה או בחדר. כך יכולים האורחים לעודד את בני המשפחה להימנע מעיסוק בלתי פוסק במכשירים, ו"לשחרר" את המכשירים רק בשעות הערב.
חוקים פשוטים וקשוחים
שהקימה טניה גודין. אחד הפרויקטים המרכזיים שלה הוא פרסום תהליך גמילה מן הנייד שנמשך על פני שבוע. החוקים שגודין מטיפה להם קשוחים אבל פשוטים מחיקת כל המדיה החברתית מן הטלפון הנייד ושימוש בה רק במחשב, כיבוי התראות קוליות שמושכות את תשומת הלב לנייד. השארת הנייד בכיס או בתיק במהלך פגישות עם אנשים אחרים. הסתרת המכשיר במהלך נסיעות במכונית, באוטובוס או ברכבת. איסור על הכנסת הנייד לחדר האמבטיה או לשירותים.
לאחר מכן מתחיל תהליך הגמילה שבגדול הולך כך: ביום הראשון – הוצאת המכשיר הנייד מחדר השינה למשך הלילה. ביום השני מציבים את המכשיר הנייד במקום מרכזי בבית ולא מסתובבים איתו במהלך השהות בבית. ביום השלישי מוחקים את המיילים של העבודה מן הנייד. ביום הרביעי יוצאים לארוחת ערב או לשיעור ספורט ומשאירים את הנייד בבית. ביום החמישי מעבירים את הנייד למצב טיסה למשך כל היום. מחזירים אותו למצב פעיל רק כשצריך להתקשר ממנו. ביום השישי מכבים את הנייד למשך כל סוף השבוע.
כלי עזר חשוב היא האפליקציה Moment (חינם) שמעידה בכל רגע כמה פעמים הבטתם בנייד במשך היום וכמה שעות מסך מול הנייד יש לכם ביממה. אזהרה התוצאות די מדכאות.