חוקרים, בין היתר מאוניברסיטת חיפה, גילו חמישה מינים של תולעים באגם מונו
חמישה מינים של תולעים שלא היו מוכרים למדע התגלו באגם מונו (Mono Lake) בקליפורניה, אחת הסביבות הקיצונית ביותר על פני כדור הארץ, שמימיו עשירים במיוחד ביסוד הכימי הרעיל ארסן, כך עולה ממחקר חדש שנערך בחוג לביולוגיה וסביבה באוניברסיטת חיפה-קמפוס אורנים בשיתוף המכון הטכנולוגי של קליפורניה. המחקר פורסם בכתב העת היוקרתי Current Biology.
חוקרים מסבירים כי הארסן נמצא במרבית המזון והשתייה של בני האדם, במינונים מזעריים, אולם במינונים גבוהים יותר הוא מסוכן ועלול לגרום למגוון בעיות רפואיות, כמו סוגים שונים של מחלת הסרטן, מחלות לב, וסוכרת. מאות מליונים ברחבי העולם, בעיקר במדינות מתפתחות, נחשפים לרמות ארסן מעל לרמה הנחשבת בטוחה.
אגם מונו בקליפורניה דומה מאוד במבנהו לים המלח: הוא אגם סגור, שנכנסים אליו מים מהסביבה, אך לא יוצאים ממנו ובדומה לים המלח, הוא שוכן באזור מדברי. במימי האגם יש שילוב ייחודי של ריכוז גבוה ביותר של היסוד הכימי ארסן , מה שהופך אותו לאחת הסביבות הקיצונית ביותר על פני כדור הארץ. אפילו התייר המנוסה מארק טווין התרשם מאוד מהאגם ותיאר אותו כ "מקום חסר חיים…. שום בעל חיים לא מתקיים בתוך האגם".
אבל במחקר התברר כי דווקא יש חיים באגם. ד"ר עמיר ספיר מאוניברסיטת חיפה: "על אף ריכוזי הארסן הגבוהים ובניגוד למצופה ולידוע על אודות קיומם של שני מינים של בעלי חיים בלבד באגם מונו, גילנו חמישה מינים חדשים של תולעים. הממצאים הם דוגמה יוצאת דופן ליכולת הסתגלותם של בעלי חיים לתנאי סביבה קיצוניים, אשר עלולים להפוך לקיצוניים יותר בשל מגמת שינויי האקלים".