בין ראש השנה ושמחת תורה, הישראלי הממוצע מעלה לפחות ארבעה פאונד * אבל אפשר גם אחרת
מי לא אוהב לאכול תפוח בדבש? זה מתוק ונחשב לבריא. גם לפירות יבשים יש יתרונות בריאותיים ותזונתיים לא מבוטלים. אז מה עושים בחגים? ראש השנה ואושפיזין בסוכה יכול ל”עלות” לכם ביוקר , ולא רק כלכלית. אז שניה לפני שאתם מנשנשים את כל ארוחות החג והסעודה מפסקת לפני יום הכיפורים, קחו נשימה עמוקה ותקראו את מה שיש לי לאמר.
משפחתו של בעלי חוגגת כל ערב חג שני לילות; זה סוג של מסורת כיוון שאנחנו גרים בגולה. כשהתחתנתי וסיפרתי לאימי על המנהג, היא יעצה לי ללכת בדרכו של בעלי ומאז אני מוצאת את עצמי 18 שנה חוגגת כל ערב חג פעמיים. במקום ארוחת חג אחת יש שתים. במקום קידוש בוהרי יום החג, יש שתי ארוחות צהרים. את ראש השנה לדוגמה, נתחיל ביום ראשון הקרוב בערב בארוחה חגיגית, ואז נמשיך לקידוש ביום שני בצהרים. בשני בערב ניפגש לארוחת חג השנייה ונסיים בקידוש ביום שלישי בצהרים… הצילו! ורגע, זה לא נגמר פה, אל תשכחו שבוע שלם של אושיפזין בסוכה. כל ארוחות החג ואלו שנלוות אליהם, מקשות מאוד על התחייבות לאכילה נכונה ובריאה.
פעם קראתי שבתקופת החגים, הישראלי הממוצע מעלה לפחות ארבעה פאונד. אז מה עושים? אוכלים, אבל הכול במידה. הנה מספר טיפים שיעזרו לכם לעבור את תקופת החגים בשלום. לא משנים הרגלים בריאים, גם לא בתקופת החגים אימוץ הרגלי אכילה נכונים בשילוב עם פעילות ספורטיבית יומיומית יעזרו לכם לחיות חיים בריאים ומאוזנים. בתקופת החגים יש להקפיד אפילו יותר על ההרגלים ולנסות לדבוק בהם כמה שאפשר.
לדוגמה, אל תוותרו אל ארוחת הבוקר אפילו אם יש ארוחת חג חגיגית בערב. הדבר האחרון שאתם רוצים לעשות זה להגיע לארוחה החגיגית רעבים, ואז לבלוס הכל מהכל. הקפידו על שלוש ארוחות מאוזנות גם ביום החג ואם יש צורך – הקטינו כמויות. שיגרת ספורט איזה מזל שאנו חיים בגולה ומכוני הכושר פתוחים כל יום, גם בחגיים היהודיים. בזמן החג יש לנו יותר זמן חופשי ופנוי, אנו לא לחוצים להגיע לעבודה או לאסוף את הילדים מהגנים.
הקפידו להגיע למכון הכושר ואל תוותרו על האימונים שלכם. יש שמעדיפים ספורט מחוץ למכון או לבית. החגים הם גם זה זמן נהדר לטיולים רגליים לכל המשפחה. להתרחק מפיתויים עם כל הנחישות והרצון הטוב קשה מאוד לעמוד מול פיתויים חודש שלם.
על מנת לא להתפתות ולהעמיד את יכולת השליטה העצמית שלנו במבחן, מומלץ להתרחק מפיתויים ככל שניתן. כלומר, לא להשאיר בבית עוגות, עוגיות ומאכלים מיוחדים אחרים רק כי נשאר מערב החג. לחלק לכל האורחים, להיפטר משאריות ואם צריך אז לזרוק גם לפח. ולא – לא חבל על האוכל שנזרק, חבל על המשקל והבריאות שלכם.
מכירים את אותו רגע קטן בו אכלנו קצת יותר מדי או אכלנו מאכל שלא תיכננו לאכול? ואז השד הקטן שנמצא לכולנו בראש אומר לנו שהכל אבוד, ושזה כבר לא משנה אם נאכל עוד ועוד בארוחה הנוכחית. אין צורך להתאמץ גם לא בהמשך היום ואולי בכלל נניח לזה ורק אחרי החגים נחזור להקפיד על האוכל. אז זהו, זה ממש לא נכון ואתם לא רוצים לתת לזה לקרות. אל תיתנו למעידה קטנה להפוך לנפילה גדולה. היה לכם סטיה קטנה מהמסלול? או-קיי, לא קרה כלום, תתיישרו ותחזרו מיד למסלול האכילה שלכם.
חשוב לזכור: לכל מעידה יש התחלה, אמצע וסוף. ככל שנלמד לראות את המעידה בפרופורציות הנכונות ונבין שפרוסת עוגה היא רק פרוסת עוגה, וארוחת חג היא רק ארוחה אחת, אז נוכל לעצור מוקדם יותר ולמנוע המשך הידרדרות. היו מודעים למה אתם אוכלים וכמה הרשו לעצמכם לאכול מספר מטעמים מיוחדים בכל ארוחה, אך אל תגזימו בכמויות. כאשר מוצעת כמות גדולה של אוכל, השתדלו לשים את האוכל בצלוחית קטנה ולא להעמיס על צלחת אחת גדולה.
שימרו על פרספקטיבה נכונה. גם אם אנו בתקופת החגים, אין זה אומר כי אפשר לשחרר את הרסן לחלוטין בחודש זה. הרשו לעצמכם מדי פעם להתענג על מטעם זה או אחר בארוחות החג, אך חיזרו מיד למחרת היום לשגרת החיים הבריאה שסיגלתם לעצמכם. זיכרו שסוד ההצלחה הוא תכנון איכלו משהו קטן לפני שאתם הולכים לארוחות חג גדולות. כשמגיעים רעבים מדי, קיימת נטייה "להסתער" על האוכל ללא אבחנה ושליטה עצמית.
במידה ואתם יוצאים לטיול משפחתי בחגים, קחו לנסיעה חטיפי בריאות או מגוון פירות וירקות כדי שיהיו לכם חלופות לשלל הפיתויים שבדרך. הימנעו מפיתויים ככל האפשר. לאחר שסיימתם לאכול, השתדלו לעבור לחלק אחר בבית בו המזון אינו מונח מולכם כל העת. לסיכום: הדבר החשוב ביותר הוא להשתדל ולשמור על אורח חיים בריא גם בתקופת החגים. הדרך הטובה ביותר לשרוד את התקופה היא לנהוג בצורה מבוקרת ככל האפשר, לדבוק בהרגלים בריאים ולתכנן מראש מה אני הולך לאכול. זיכרו תמיד כי הדבר החשוב בארוחות חגיגיות הוא המשפחה והחברים, ולא האוכל.
חג שמח, שנה טובה וגמר חתימה טובה (ובריאה)!