סרטם של אילן הייטנר ודני מנקין ממשיך להיחשב לסרט קאלט 20 שנה לאחר הפקתו – במסגרת מועדון הסינטמק החדש של ה- IAC במרכז הקהילתי שפר, יספרו יוצריו על התהליך שהוביל גם ליצירת גירסה אמריקאית ללהיט הספרותי והקולנועי הנדיר
מאת: טלי ספיר-קסטלמן
אחרי פסטיבל הסרטים שהביא לנו סרטים ישראלים חדשים, המרכז הקהילתי שפר בוודלנד הילס וארגון IAC, בשיתוף עם בימאים ואנשי קולנוע ישראלים, פותחים לקהילה את הדלת להגיע להקרנות של סרטים שהפכו לנכסי צאן ברזל בתרבות הישראלית.
׳פרוייקט סינמטק' מהדורת לוס אנג'לס יוצא לדרך עם סרט שהפך מזמן לסרט פולחן ״חוכמת הבייגלה״. קשה לומר על הסרט הזה שהוא עושה קאם-באק, כי מעולם הסרט לא נמחק מהתודעה התרבותית שלנו, מהיום שהוא יצא לאקרנים לפני 20 שנה.
הסרט מבוסס על ספרו של אילן הייטנר שראה אור בשנת 1988 והסרט הופק כארבע שנים מאוחר יותר על ידי הייטנר, שגם הפיק וגם ביים אותו. שותפו לכל התהליך היה התסטריאי והבמאי דני מנקין(18 קילו של אהבה, האם זה אתה, ז׳אטם אי לאב יו ועוד)
״חוכמת הבייגלה”, שהפך לקאלט רב־מכר ועובד לסרט קולנוע, עבר לא מעט טלטלות מאז עבר בראשו של הייטנר והפך למה שהוא היום. ״אף אחד לא רצה לקרוא את הספר שלי ובטח שלא להשקיע בו, לא יכולתי למצוא הוצאת ספרים שתהיה מוכנה להדפיס אותו״, הוא מספר, בשיחה טראנס-אטלנטית; לבסוף הייטנר עצמו השקיע כספים והדפיס את הספר עצמאית.
רק לאחר שמכר 10,000 עותקים, הסכימה הוצאת הספרים "מודן" להפיץ את הספר.
אך כאן לא תמו התלאות במסע של הסיפור לתודעה הכלל ישראלית.
מה לי ולזה?
לאחר שהוציא את הספר לאור, נסע אילן ללמוד קולנוע בניו יורק ושם כתב את התסריט לסרט ״חוכמת הבייגלה״. כסטודנט לקולנוע הוא השתמש בכל הידע והכלים שניתנו לו מהלימודים על מנת להפוך את הספר שלימים אף היה לרב מכר, לסרט.
״כתבתי את התסריט של חוכמת הבייגלה ואף אחד לא רצה להשקיע, אז קניתי מצלמה חצי ביתית חצי מקצועית בהשראת איזה סרט אינדי שראיתי שנעשה עם מצלמה פי די 150", הוא משתף אותי במסע הפרטי שלו. ״כשחזרתי לארץ עשיתי אודישנים למלא שחקנים, את האודישנים עשיתי בדירה השכורה שלי. לא הבנתי כלום בבימוי ולא באמת ידעתי מה אני מחפש אך נדלקתי על השחקנים גיא לואל ועל אסנת חכים (שלימים שינתה ת שמה לג׳יזל סילבר). אסנת היתה מוכרת מהסידרה ׳הפוך' שהיתה אז שלאגר רציני.
״בגלל שלא הייתי כזה מומחה בבימוי אז גם בהמשך הצילומים הייתי נבוך, אפילו מעצמי״, הוא מספר בנימת נוסטלגיה וצוחק ״התביישתי להשתמש במילים מקצועיות שהיום מוכרות לכולם במקום Action בתחילת צילומי סצינה הייתי אומר
״תתחילו תתחילו ״ ובמקום Cut אמרתי ״די״ או ״תעצרו ״…. לא היה לי נעים להשתמש במילים של במאים, ניראה היה לי שאלו מילים ששמורות לבמאים גדולים, ומה לי ולזה?!״
את הסרט צילם הייטנר בתקציב מגוחך של 50 אלף דולר ולאחר מכן נסע לערוך את החומרים במיקונוס שביוון. החברים על הסט הפכו לחבר׳ה כאלו שמריצים צחוקים ונפגשים לכיף, וככה לאחר העריכה הייטנר הזמין את כולם לצפייה במוצר המוגמר אצלו בבית.
כולם יושבים, עם חברים נוספים מהתעשייה, ומשהו לא עבד. ״הסרט לא עבד לי אחרי שאת כל החיים שלי השקעתי בזה, היה יאוש ולחץ לא נורמלי". אך בסופו של דבר במאי הסרטים והתסריטאי, שהיה שותף של הייטנר מתחילת העבודה על הסרט, דני מנקין והמפיק מרק רוזנבאום (״קלרה הקדושה״, ״מעבר לים״ ״חתונה מאוחרת״) עזרו לי להיחלץ מהמצב, ואת הפתיחה וכמה סצינות שאני צילמתי, צילמנו שוב״.
בעצם אפשר לומר שהסרט צולם במצלמה ביתית? אני שואלת מנסה להבין איך הסרט הזה שהיה פולחן בנעורי צולם באופן כמעט חובבני, תשובתו החיובית של הייטנר מוכיחה לי שוב שכשיש חלום ומשהו עתיד להתקיים אין שום דבר שיעמוד בדרכו …. גם העובדה שהשחקנית הראשית בסרט, אסנת חכים, פרשה כשלושה ימים לאחר תחילת הצילומים, ואז חזרה.
הייטנר: ״הכל היה מטורף, מתחילת הדרך היו לי הרבה תחנות שיכולתי להרים ידיים ולוותר, כמו שקורה ליוצרים הרבה פעמים, אבל משהו בתוכי לא נתן לי לוותר גם כשניראה היה שהכל אבוד, והינה הסרט הפך להצלחה״, הוא אומר כמו אבא שגאה בילדיו.
לא סתם הצלחה, הסרט שמוכר כסרט העצמאי הישראלי המצליח ביותר בארץ ואינו מפסיק לקבל תשבוחות, אף עבר לאחרונה עיבוד אמריקאי, עם תסריט מלא כאשר בגירסה האמריקאית שלו, את תל אביב שלנו מחליפה ניו יורק . לעבודה על התסריט נעזרו הייטנר ושותפו מנקין, בתסריטאי אמריקאי אשר עבד עם הסרט וסדרת הטלויזיה ״סקס והעיר הגדולה״.
חוויה קולנועית משובחת
״חוכמת הבייגלה״ מיצג ז׳אנר חדש של סרטים שנולד עם ההתבגרות שלנו, קצת רומנטיקה, קצת חוצפה ישראלית, קצת על החבר׳ה, הצבא, המשפחה, סוג של דרמה, קומית ורגישה על החיים התל אביביים.
הסרט מספר את קורותיו ומחשבותיו של גולן, צעיר תל אביבי בסוף שנות ה-20 לחייו, הסרט מוגש בצורה נפלאה ונעימה ומספק חוויה קולנועית ישראלית משובחת, שכמו שהתאימה למציאות הישראלית של סוף שנות ה-90 מתאימה גם להיום.
הייטנר, כיום נשוי ואבא לארבעה ילדים, חזר לאחרונה מטיול של שנה בעולם עם משפחתו, וכתב ספר בתקופה הזו, הוא מלמד כתיבה ומעביר סדנאות של יצירת שינוי באמצעות כתיבה.
את הייטנר, דני מנקין, והשחקנית הראשית אסנת חכים (ג׳יזל סילבר) ניתן יהיה לפגוש, לשאול שאלות ולקבל תשובות, בפאנל שיתקיים במסגרת הסינמטק של ה-IAC
שירי וסרמן-מור אשר מנהלת את הפרוייקט מבטיחה לנו חוויה קולנועית ישראלית בכל חודש עם סרט אחר, לעיתים עם פאנל לשאלות ותשובות ולפעמים נסתפק רק בסרט ובפופקורן. הסרטים הבאים יהיו ״שלאגר״, ״אזימוט ״ועוד.