מסרטו עטור השבחים של אבי נשר, דרך הלהיט הקומי "לשחרר את שולי" ועד סרטי תעודה על דוד גרוסמן. א.ב. יהושע וענת גוב – פסטיבל הקולנוע הישראלי בלוס אנג'לס מציע את מיטב היצירה הקולנועית והטלוויזיונית העכשווית בארץ הקודש * החל מ-5 במאי בבוורלי הילס ואנסינו – סיו יו אט דה מוביז!
תמונת הנצחון / IMAGE OF VICTORY
"סרטו הטוב ביותר של אבי נשר ואחד מהסרטים הישראלים הטובים ביותר בכל הזמנים"
כדרך הקולנוענים הגדולים, כל סרט שאבי נשר יצר ב-15 השנים האחרונות זכה להצלחה גדולה, והפך, כמעט מיידית, לקלאסיקה ישראלית.
"תמונת הנצחון", סרטו החדש של הבמאי המוערך, משכיל להמריא לגבהים חדשים, בהפקת ענק בניצוחו של המפיק אהוד בלייברג ("ביקור התזמורת"), הן בשחזור התקופה עוצר הנשימה, הן באנסמבל השחקנים הנפלא והן בתפניות העלילה המפתיעה המבוססת על סיפור אמיתי ועל חומרים מצולמים אותנטיים.
השנה היא 1948. לקיבוץ ניצנים המבודד נשלחת מחלקה מאותגרת משמעתית מחטיבת גבעתי המכונה "מחלקת הארטיסטים". ג'אמוס הקשוח, חבאני הרגיש, זיגי הפסנתרן הברלינאי, קילומטר הסנוב, בן גיגי סמל המחלקה המעט נלעג, ושוורצשטיין מפקד המחלקה הנערץ מוצאים עצמם מגני בני ובנות קיבוץ ביניהם- מירה (ג'וי ריגר) הקשרית היפיפייה והקשוחה ובעלה אליקים (אלישע בנאי), הדסה (משי קליינשטיין) הארגנטינאית המוסיקלית, עדה (אליאנה תדהר) חברתה הקנאית, נעמי האידיאליסטית השרופה, וירח (תום אבני) הרפתן. תוך זמן קצר מתפתחות מערכות יחסים רומנטיות המובילות לריבוי מצבים משעשעים שבמידה רבה מזכירים את מרקם סרטו המופתי של נשר, "הלהקה".
אבל… בכפר חממה שבראש הגבעה, ממול לקיבוץ, מתמקמת מחלקה של מתנדבים מצרים, אליהם מתלווה קולנוען מצרי צעיר בשם חסנין הייכל (אמיר חורי) (לימין, עורך העיתון "אל אהראם" מהחשובים בעולם הערבי). המצרים טומנים מארב לישראלים. הישראלים משיבים מנה אפיים. המצרים שואפים לניצחון. כך גם הישראלים. העניינים מסתבכים…מאוד מאוד- חסנין והצלם שלו, יוסוף, אמורים לתעד את מהלכי המלחמה הממשמשת ובאה, רק שאותם מהלכים תופסים כיוון לגמרי בלתי צפוי ומביאים לרצף אירועים שישנו לעולמי עד את חיי הצעירים משני הצדדים.
במילותיו של נחמן אינגבר, מבקר הקולנוע המיתולוגי והיועץ האומנותי של קרן רבינוביץ': "תמונת הניצחון הוא סרטו הטוב ביותר של אבי נשר ואחד מהסרטים הישראלים הטובים ביותר בכל הזמנים". בהפקת ענק מושקעת הופכת קומדיית הנעורים המסחררת, המבוססת על אירועים אמיתיים, לדרמה מעוררת מחשבה המהדהדת גם כיום.
אל תחכי לי / DON’T WAIT FOR ME
סרטם של דני רייספלד ורוי גלוסקה: על רקע מציאות אפלה חווים אהבה טהורה
העלילה: מתן עובר לגור בשכונת פשע לאחר שאביו פשט את הרגל. בתי שיכון עלובים, חוות סוסים פיראטיות ואופנועים גנובים בפרדסים.
מתן מתאהב בעדן, וחולם להגן עליה מחיי הפשע האלימים. על רקע המציאות האפלה והאלימה של השכונה, מתן ועדן חווים אהבה טהורה. אבל דווקא הניסיונות של שניהם, להתנקות, להשתחרר ולברוח מהשכונה, מובילים אותם לטרגדיה של חייהם. הסרט הופק בהשראת אירועים אמיתיים.
דבר היוצרים: הסיפור של מיכה (מתן בתסריט) הוא בעצם סיפור חיי (דני רייספלד). אני גדלתי בצמוד למיכה והוא הגן עלי בילדותנו בגבעת שמואל, ראיתי את הטרגדיה הבלתי נמנעת, ראיתי את הניצול וההתמודדות שלו עם עולם הפשע בשכונה, עד שהוא קרס. נכחתי במשפט שלו וזעמתי על כך שאף אחד לא מבין מה הוא עבר ואיך מכניסים נער ל- 20 שנה בכלא, כשהוא ברח מהכלא הוא ברח אלי, ואני נמצא איתו בקשר מאז ששוחרר אחרי 23 שנה בכלא.
"מיכה הוא הסיבה שלמדתי קולנוע ואני עדיין לא מבין איך חיכו לי עד עכשיו ואיך אף אחד לא עשה מהסיפור של מיכה סרט לפניי. סרט על נער שהיה ילד טוב והפך תוך זמן קצר לרוצח שנכנס לבית חולים, מתחזה לרופא ומבקש מהשוטרים לעזוב את המקום ומחסל את האכזרי שבראשי הפשע של שנות ה- 90 ומשלם את המחיר כל חייו.
"בכל צומת בחיי כשעמדתי להסתבך, חשבתי על מיכה וגורלו וניסיתי לנווט את חיי אחרת. אני יודע ומבין את הכוח והפוטנציאל של סרט נוער מסחרי-חברתי להשפיע על בני נוער ולשנות את מסלול חייהם ולכן יודע כמה שהסרט הזה מעל הכל חשוב.
זהו סרט חברתי, המציג תמונה שרחוקה מאיתנו אך קיימת ונוכחת בתוכנו, בארץ שלנו, אי שם בשכונת מצוקה שעדין לא זכתה לתשומת לב שמגיעה לה. חשוב מאוד שסיפור כל כך מורכב, שונה ולא שוויוני יסופר ויצליח לשנות, להשפיע.
ויהי בוקר / LET IT BE MORNING
סרטו של ערן קולירין זכה ב- 7 פרסי אופיר, נציג ישראל לאוסקר 2022
סמי, עובד היי טק המתגורר בירושלים, חוזר עם אשתו מירה ובנו אדם לכפר שבו גדל לרגל חתונת אחיו ומגלה שלא הרבה השתנה בו – אבא שלו עדיין חושב שהוא הולך לחזור לגור בכפר, החבר הכי טוב שלו עדיין מנסה להתעשר בשביל לזכות באהובתו, והבריונים המקומיים עדיין מטילים איימה על התושבים. אחרי החתונה, בדרך חזרה לירושלים, המשפחה מגלה שהכפר הושם תחת מצור. בדיוק כשחשב שמצא את מקומו בחיים, סמי מוצא עצמו תקוע בכפר ונאלץ להתמודד עם כל מה שהשאיר מאחור ולבחון מחדש את מקומו בחיים ובסביבה שלו – מי הוא הפך להיות, מה טיב מערכת היחסים שלו עם אשתו ועם המשפחה שלו, ומה, אם בכלל, קורה מעבר לחומות?
"ויהי בוקר" הוא סרטו של הבמאי עטור הפרסים ערן קולירין ("ביקור התזמורת", מעבר להרים ולגבעות"), והוא מבוסס על רב המכר בעל אותו השם מאת סייד קשוע. הסרט נבחר להשתתף בפסטיבל קאן 2021, וזכה לביקורות נלהבות ששיבחו את המשחק יוצא הדופן, הבימוי החכם והרגיש, ההומור השנון והסיפור האנושי כל כך על זהות, משפחה, וחופש – פנימי וחיצוני. הסרט ייצג את ישראל בתחרות האוסקר 2022.
עוד סיפור אחד /ONE MORE STORY
קומדיה הרומנטית החדשה בבימויו של גורי אלפי
ירדן גת (דינה סנדרסון) היא צעירה מבריקה, כתבת בעיתון גדול, שלא ממש מאמינה באהבה. כשהיא בכל זאת מחליטה לצאת לדייט, היא מוצאת את עצמה חושפת את כל הקלפים מול הבחור שיושב מולה (גורי אלפי), ומספרת לו על התקופה שבה שכבה עם הבוס הנשוי שלה (ליאור אשכנזי), והרסה לחבר הרווק והרומנטיקן שלה (מעיין בלום) את החיים, כשהיא שולחת אותו לצאת כל יום עם אישה אחרת במשך חודש שלם, רק כדי להוציא מזה כתבה משפילה בעיתון. אבל התוכניות שלה משתבשות כש"שפן הניסוי" שלה מתאהב על אמת בבחורה הכי לא צפויה (דניאל גל). אז האם מישהו כאן ימצא בסוף אהבת אמת? כל התשובות בקומדיה הרומנטית החדשה בבימויו של גורי אלפי.
לשחרר את שולי / SAVING SHULI
הקומדיה המצליחה של שלישיית "מה קשור" מגיעה ללוס אנג'לס
בן בכר אביהו נתי ובצלאל (שלישיית "מה קשור") יוצאים למסע הצלה נועז הכולל התנסות במגוון חוויות חוקיות וחוקיות פחות, מסיבות חשק, סחר באיברים, ליקוק צפרדע הזיה, ועל הדרך גם הסתבכות עם קרטל הסמים המסוכן בקולומביה.
האם הם ימצאו את שולי הבן של אביהו ? האם הם ימצאו אהבה? והאם אפשר למצוא ג'חנון בקולומביה? התשובה לכל השאלות היא: אחלן, אחלן, אחלן!
הארוחה / THE DINNER
במאים: אריק לובצקי, מתי הררי, מבוסס ע"פ ספרו של דן רדלר "הכדור השמיני"
אֵמָה וגרגורי, זוג עולים בשנות ה-30 לחייהם, מגיעים לישראל בתחושה של תקווה. אלא שהמציאות מקשה עליהם. גרגורי מתקשה למצוא עבודה במקצועו ומאבד את חדוות החיים. חייהם מצטלבים עם יעל ואלון – זוג ישראלי הנמצא במשבר. יעל היא פסיכולוגית. אלון הוא בעלים של חברת היי טק וצייר חובב. שניהם חשים חוסר סיפוק בחייהם המקצועיים. התסכול בזוגיות, מוביל את יעל לרומן עם אמנון – חברו הקרוב של אלון.
"הארוחה" היא דרמת יצרים חברתית המצליבה בין זוג עולים צעירים מאוקראינה לזוג בורגני ישראלי מצליח מבוסס ומזדקן. זוג הצעירים עולה לארץ בהתלהבות רבה ועם הרבה ציפיות שמתרסקות מול המציאות הישראלית הקשה, הגזענית והאלימה. על אף הקשיים זוג העולים, החי בדירה קטנה בשכונה מוזנחת, מנסה לשרוד. נחמתם היחידה בחום בקרבה ובאינטימיות הקיימת ביניהם. זו בניגוד גמור לקשר של בני הזוג הישראלי הוותיק, שמהווים מעין תמונת מראה. חיי הזוג הבורגני התרוקנו מאהבה ותוכן. לזוג העולים אין דבר פרט לאהבתם ואילו לזוג הישראלי המבוסס יש הכול פרט לאהבה.
המבנה הסיפורי המקביל בין הזוגות ממחיש מצד אחד את הפערים הקיימים היום בישראל המודרנית ומצד שני קושר את הדמויות בצורה לא צפויה ומרתקת שבבסיס שלה טמונה תשוקה לא ממומשת. התשוקה קושרת בין הדמויות, מפעילה אותן וממחישה כמה היא ציר מרכזי בחיינו. הכוונה כאן ליצור סיפור חיצוני על הגירה והבעיות הכרוכות בה מבלי לשכוח את הסיפור הפנימי של הנפש ומה עובר עליה ברגעים קשים. זהו סיפור שתחילתו תקווה וסופו טרגדיה.
המלכה שושנה / QUEEN SHOSHANA
קובי פרג' ומוריס בן-מיור מצדיעים לזמרת המיתולוגית שושנה דמארי
שושנה דמארי הייתה הדיווה הישראלית הראשונה. היא עמדה על במות הארץ והעולם והרטיטה מיליונים בקולה המכשף והופעתה המרהיבה. אך מעבר למלכה הגדולה מהחיים ולשיריה שנחרטו בלבו של הקהל, עמדה אישה שאיננו יודעים עליה הרבה. היא לא אהבה להתראיין ולא נידבה בחופשיות פרטים עליה ועל משפחתה. חייה היו כאגדה הוליוודית, שעליה גם שילמה מחיר. זהו סיפור על תהילה ובדידות, על הצלחה ואובדן, על תעוזה וויתור. בפעם הראשונה תיחשף האישה שמאחורי הכתר, הגלימה והארמון.
מוריס בן-מיור, הוא עורך קולנוע ישראלי, בעל ניסיון של מעל לשני עשורים. במשך השנים ערך עשרות סרטים תיעודיים ועלילתיים. לאחר העבודה המשותפת עם הבמאי קובי פרג' על סרט הביכורים שלו "פוטו פרג'", החליטו השניים להקים חברת הפקה משלהם – "סטודיו בן-מיור & פרג'". קובי פרג' שחקן ובמאי תיעודי ישראלי. את דרכו כבמאי תיעודי החל בשנת 2016 אז יצר וביים את סרט הביכורים שלו "פוטו פרג'" שזכה לשבחים רבים ואף היה מועמד לפרס אופיר.
הרפסודה / QUEEN SHOSHANA
עודד רז על הרפתקה תמימה שתהפוך למסע של התבגרות
סרטו של עודד רז מספר על מסע ימי שבמרכזו חבורה של ארבעה נערים ונערה שמחליטים לבנות רפסודה ולשוט למשחק גמר גביע של נבחרת ישראל נגד מנצ'סטר יונייטד, שהוזז לקפריסין בשל המצב הביטחוני בישראל. במהלך המסע החברות ביניהם תעמוד למבחן, הם יטעמו את הטעם של אהבה ראשונה, ויגלו בעצמם תכונות ויכולות שלא הכירו קודם לכן. ההרפתקה התמימה תהפוך למסע של התבגרות.
גרוסמן / GROSSMAN
עדי ארבל מביא את סיפור חייו של דויד גרוסמן, מגדולי הכותבים בשפה העברית
"מאז שאורי בני נהרג (במלחמת לבנון השנייה), למדתי משהו בכתיבה שלי – יש דרך אחת שבה אנחנו יכולים לקלוט את אפס קצהו של מה שקורה מעבר לחומה ההרמטית של המוות, להרגיש את התחושה של מה זה לא להיות. ויחד עם זה להרגיש את מלאות החיים – וזו דרך הכתיבה. את זה אני מחפש כשאני כותב, להיות לרגעים במקום הזה, שאני נוגע גם בחיים וגם במוות", אומר הסופר דויד גרוסמן, שספריו נוגעים בלבבות כה רבים. חתן פרס ישראל והסופר הישראלי הראשון שזכה בפרס המאן בוקר היוקרתי, נחשף במבט קרוב ואינטימי.
בסרט נפרש סיפור חייו האישי של דויד גרוסמן, מגדולי הכותבים בשפה העברית, דרך מילותיו היפות וניסוחיו החד פעמיים ולצד ארכיונים פרטיים נדירים הוא לוקח את הצופים לטיול פנימי בנפשו ויצירתו ודרכם עולה גם סיפורה המיוחד של הארץ הזאת.
זה סרט על כתיבה ועל משפחה ועל מאבקים פוליטיים ועל שכול. במבט ישיר וקרוב, כובש גרוסמן את המצלמה וחושף בגילוי לב נדיר את הקשר העדין והמורכב בין ספריו לחייו.
הפרק האחרון של א.ב יהושע / THE LAST CHAPTER OF A.B. YEHOSHUA
בימוי: יאיר קדר. לאחר שהתאלמן מאשתו האהובה, כשהוא מתמודד עם מחלת הסרטן ועם מחסום יצירתי, הסופר א. ב. יהושע לא מוותר על התשוקה לחיים. בדירתו בגורד שחקים המשקיף על גוש דן הוא מארח חברים ותיקים, מנסה להשפיע על השיח התרבותי והציבורי בתל־אביב, חיפה ורמאללה, חוזר לכתוב ופותח את דלתו ואת ליבו בפני המצלמה. דיוקן משעשע, אינטימי ורב קסם של אחד מגדולי הסופרים הישראלים החיים כיום.
סוף טוב ענת גוב / ON THIS HAPPY NOTE
בימוי: תמר טל ענתי. ענת גוב, מהמחזאיות המשפיעות של עולם התיאטרון ושאשתו של גידי, מתכוננת למותה. היא מבקשת מאריק קנלר, סוכן אמנים, לדאוג לעיזבון שלה. בשיחתם המתועדת האחרונה, מתקשה אריק לעכל את ההומור ושלוות הנפש שלה ביחס לסופה הקרב. ענת שכבר נמצאת בתודעת סוף, מבקשת להוריש לאלה הנשארים אחריה צוואה רוחנית: יש סוף טוב.
כמעט עשור לאחר מותה, מנסים קרוביה למלא את החלל העצום שהותירו מילותיה, במילים משלהם. דרך קטעים ממחזותיה ופיסות חיים מעולמה המשפחתי והפוליטי, נכתב תסריט חדש שבו הגבול בין המחזה למציאות מטשטש.
תוצרת חוץ / APPLES AND ORANGES
בימוי: יואב בריל. שנות ה-60 בישראל לא החלו כשנים מבטיחות לקיבוץ הישראלי, מגדלור אידיאולוגי לשעבר שזוהרו עומעם. ואז הגיעו המכתבים. ״אני רוצה לבוא לישראל כדי להבין איך חיים אצלכם״, כתבה למשרדי התנועה הקיבוצית אווה המרסון השוודית. ״אני מוכנה לעשות כל סוג של עבודה״, כתבה אבבא מקופנהגן. עם פרוץ מלחמת ששת הימים, טפטוף המתנדבים מחו״ל הפך לשיטפון. כשסוכנויות תיירות התחילו לשווק ״חבילות התנדבות״, היה ברור שמדובר גם בעסק משתלם. הקיבוץ מצא את עצמו מתמודד עם בעיות שלא הכיר לפני – סמים, אלכוהול, ונישואי תערובת עם מתנדבים לא יהודיים. ישראל המשתנה הציבה שאלות פוליטיות חדשות בפני המתנדבים. למה זה נגמר, וכמה לבבות נשברו בדרך?